ΚΕΦΙ: Επιστημονική διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Κλινικές Μελέτες».

0
213

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών διοργανώνει επιστημονική διαδικτυακή ημερίδα με τίτλο: «Κλινικές Μελέτες» η οποία θα  πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Τρίτη16 Φεβρουαρίου 2021, 17:00-19:30 και θα μεταδοθεί ζωντανά (livestreaming) μέσω της σελίδας του Συλλόγου στο Facebook, www.facebook.com/skkephi.

Ο όρος Κλινική Έρευνα αναφέρεται γενικά στην έρευνα η οποία πραγματοποιείται σε ανθρώπους και είναι με τέτοιο τρόπο σχεδιασμένη, ώστε να αποκτήσουμε περισσότερη γνώση για την ανθρώπινη φυσιολογική λειτουργία και/ή τις αιτίες των ανθρωπίνων ασθενειών, καθώς και τις θεραπείες τους.

Η Κλινική Έρευνα αποτελεί τον μοναδικό εγκεκριμένο τρόπο δημιουργίας και ανάπτυξης νέων φαρμάκων μέσω των Κλινικών Μελετών. Οι Κλινικές Μελέτες σχεδιάζονται έτσι ώστε να απαντήσουν σε ένα επιστημονικό και/ή ιατρικό ερώτημα σχετικά με ένα φάρμακο το οποίο προορίζεται για την θεραπεία ενός συγκεκριμένου πληθυσμού και για μία συγκεκριμένη ασθένεια. Είναι με απλά λόγια ένα «επιστημονικό πείραμα» που αποσκοπεί στην εκτίμηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας μιας θεραπείας σε μια συγκεκριμένη ομάδα ασθενών.

Είναι βέβαια υποχρεωτική η εξισορρόπηση μεταξύ της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ατόμου που λαμβάνει μέρος σε μία κλινική μελέτη και της κοινωνικής ανάγκης για νέες θεραπείες. Η κλινική έρευνα και οι κλινικές μελέτες διέπονται από παγκοσμίως αποδεκτές και ιδιαίτερα αυστηρές επιστημονικές, δεοντολογικές, ηθικές αρχές, καθώς επίσης και διεθνείς και τοπικές νομοθεσίες στις οποίες όλοι όσοι απασχολούνται με τις κλινικές μελέτες επιβάλλεται να τηρούν.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με την ευγενική υποστήριξη των εταιρειών Roche Diagnostics Hellas, AstraZenecaκαι IQVIA.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Συντονίστρια: Νέλλη Καψή, Δημοσιογράφος Υγείας, 17:00 -17:10 Ζωή Γραμματόγλου, Πρόεδρος Δ.Σ. Κ.Ε.Φ.Ι. Χαιρετισμός  17:10 – 17:20 Κορίνα Πατέλη-Bell, Πρόεδρος του Μη Κερδοσκοπικού Φορέα «FairLife- Φροντίδα και Πρόληψη για τον καρκίνο του πνεύμονα». Χαιρετισμός 17:20 – 17:30 Νίκος Κωστάρας, Γενικός Διευθυντής IQVIA Ελλάδας. Χαιρετισμός 17: 30 – 17:45    Βαρβάρα Μπαρούτσου, MD, PhD, GFMD, EMAUD, Εσωτερικός Παθολόγος, Πρόεδρος ΕΛ.Ε.Φ.Ι. Έρευνα για θεραπείες στον καρκίνο: Μαθαίνουμε για τις Κλινικές Μελέτες 17:45 – 18:00 Έλενα Λινάρδου, Ph DImperial College London, Παθολόγος Ογκολόγος, Αν. Διευθύντρια Α’ Ογκολογική Κλινική, Νοσοκομείο Metropolitan. Η σημασία των βιοδεικτών στις Κλινικές Μελέτες 18:00-18:15 Μιχαήλ Λιόντος, Παθολόγος Ογκολόγος, ΓΝΑ Αλεξάνδρα. Προσέγγιση και εμπόδια των ασθενών στις Κλινικές Μελέτες 18:15 -18:30 Ιωάννης Μούντζιος, MD, MSc, PhD, Παθολόγος Ογκολόγος, B’ Ογκολογική Κλινική και Μονάδα Κλινικών Μελετών, Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν. Τι χρειάζεται να γνωρίζει ο ασθενής πριν αποφασίσει τη συμμετοχή του στις Κλινικές Μελέτες 18:30 – 18:45 Τάκης Βιδάλης, Δικηγόρος Αθηνών, Διευθυντής του Τμήματος Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής της Δικηγορικής Εταιρείας Αθηνών. Δίκαιο και δεοντολογία των κλινικών μελετών φαρμάκων 18:45-19:00 Δημήτρης Κούβελας, Καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας Α.Π.Θ. Κλινικές μελέτες και εμβόλια 19:00-19:30 Ερωτήσεις Κοινού – Συζήτηση – Συμπεράσματα.

Ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. ιδρύθηκε την άνοιξη του 2004 στην Αθήνα, με στόχο να προσφέρει συναισθηματική, ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη στους ογκολογικούς ασθενείς και τα μέλη των οικογενειών τους, καθώς και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σχετικά με τον καρκίνο. Παρέχει ατομικές και ομαδικές συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης, διοργανώνει ομιλίες, επιστημονικές ημερίδες, δράσεις και εκδηλώσεις σχετικές με τον καρκίνο, ενώ ενημερώνει τους ογκολογικούς ασθενείς για τις κοινωνικές παροχές που δικαιούνται.