ΚΕΦΙ: Επιστημονική διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Κλινικές Μελέτες».

0
496

Tο 80% των κλινικών μελετών αποτυγχάνουν να ολοκληρώσουν στο προγραμματισμένο διάστημα την ένταξη ασθενών, το 50% καθυστερούν 1-6 μήνες την ολοκλήρωση της ένταξης των ασθενών και το 30% των κέντρων που συμμετέχουν αποτυγχάνουν να εντάξουν ασθενείς σε μια κλινική μελέτη. Η μη έγκαιρη ένταξη ασθενών σε μια κλινική μελέτη έχει ως συνέπεια τη σημαντική καθυστέρηση στην έγκριση του φαρμάκου που θα βοηθήσει τον ασθενή. Τα παραπάνω τόνισε ο Μιχάλης Λιόντος, Παθολόγος-Ογκολόγος στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα στη επιστημονική διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Κλινικές Μελέτες» που διοργάνωσε και πραγματοποίησε ο Σύλλογος Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών την Τρίτη16 Φεβρουαρίου 2021.

Ο κ. Λιόντος στην παρουσίαση του με  θέμα «Προσέγγιση και εμπόδια των ασθενών στις Κλινικές Μελέτες» τόνισε επίσης ότι η μη έγκαιρη ένταξη ασθενών σε μια κλινική μελέτη έχει ως συνέπεια την σημαντική αύξηση του κόστους, τη μη πραγματοποίησήτης και άρα σημαντική καθυστέρηση στην έγκριση του φαρμάκου που θα βοηθήσει τον ασθενή.

Πέντε είναι τα σημαντικότερα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσει ο ασθενής για να πάρει μέρος σε μια κλινική μελέτη σύμφωνα με τον κ. Λιόντο.

1.Η προκατάληψη ότι όσοι συμμετέχουν σε κλινικές μελέτες αντιμετωπίζονται ως «πειραματόζωα». «Οι κλινικές μελέτες διενεργούνται βάσει συγκεκριμένων επιστημονικών δεδομένων και γίνονται για να δοκιμάσουν μια θεραπεία πιθανόν αποτελεσματικότερη από την ήδη υπάρχουσα», τόνισε ο κ. Λιόντος.

2.Η ανησυχία που έχουν οι ασθενείς για τον κίνδυνο πιθανόν ανεπιθύμητων ενεργειών. Οι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στις μεγάλες τυχαιοποιημένες μελέτες φάσης 3, το προφίλ ασφαλείας του φαρμάκου είναι γνωστό σε μεγάλο βαθμό.

3.Η ανησυχία των ασθενών είναι το εικονικό φάρμακο. «Οι ασθενείς που το παίρνουν όχι μόνο δεν υποθεραπεύονται, όπως λανθασμένα πιστεύουν, αλλά αντίθετα λαμβάνουν την καλύτερη δυνατή θεραπεία που είναι διαθέσιμη», τόνισε ο κ. Λιόντος.

4.Η πολυπλοκότητα στις διαδικασίες που έχει αυξηθεί πολύ τα τελευταία 10 χρόνια,

5.Τα οικονομικά θέματα που απασχολούν τους ασθενείς και θα έπρεπε να λαμβάνονται υπόψιν. Όπως επισήμανε, πολλοί ασθενείς κατοικούν σε νησιά ή αρκετά μακριά από μεγάλα αστικά κέντρα

Από την πλευρά της η Πρόεδρος Δ.Σ. του Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι. Ζωή Γραμματόγλου, ανέφερε τις ποικίλες επιπτώσεις που είχε η πανδημία στην πορεία μεγάλου ποσοστού κλινικών μελετών.    Επίσης τόνισε την ανάγκη ευαισθητοποίησης του κοινού για το θέμα των κλινικών μελετών, ώστε να μη διστάζουν οι ασθενείς να ενημερώνονται και να αποφασίζουν τη συμμετοχή τους σε κλινικές μελέτες, και με τον τρόπο αυτό να έχουν πρόσβαση πολύ νωρίτερα σε καινοτόμα φάρμακα που κανονικά θα έφταναν στην αγορά πολύ αργότερα.

Η κυρία Βαρβάρα Μπαρούτσου, MD, PhD, GFMD, EMAUD, Εσωτερικός Παθολόγος, Πρόεδρος ΕΛ.Ε.Φ.Ι., στην ομιλία της με θέμα: «Έρευνα για θεραπείες στον καρκίνο: Μαθαίνουμε για τις Κλινικές Μελέτες» ανέλυσε τη διαδικασία της δημιουργίας νέων φαρμάκων που ξεκινάει από τη μοριακή έρευνα και τον προσδιορισμό του θεραπευτικού στόχου, και φτάνει μέχρι την επιλογή των κατάλληλων ασθενών που θα συμμετέχουν στις κλινικές μελέτες. Αυτή η διαδικασία διαρκεί συνήθως 10-12 χρόνια.

Η κυρία Κορίνα Πατέλη-Bell, Πρόεδρος του Μη Κερδοσκοπικού Φορέα «FairLife-Φροντίδα και Πρόληψη για τον καρκίνο του πνεύμονα» με αφορμή την ιστορία του συζύγου της που απεβίωσε από καρκίνο, έδωσε έμφαση στα οφέλη που αποκομίζουν από τις κλινικές μελέτες οι ασθενείς με καρκίνο, ώστε να έχουν πολύ νωρίτερα πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα και θεραπείες που δεν είναι ακόμα διαθέσιμες για την πάθησή τους.

Ο  Καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας Α.Π.Θ. κ. Κούβελας  μεταξύ άλλων τόνισε πόσο σημαντικό είναι στις κλινικές μελέτες να είναι σαφές και ξεκάθαρο τι ακριβώς ψάχνουμε και ποιοι ακριβώς είναι εκείνοι που θα πρέπει να συμμετέχουν.

Ο Παθολόγος Ογκολόγος στη B’ Ογκολογική Κλινική και Μονάδα Κλινικών Μελετών του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, τόνισε ότι είπε μεταξύ άλλων ότι το κόστος των φαρμάκων, εξετάσεων και της ημερήσιας νοσηλείας μιας κλινικής δοκιμής καλύπτεται από την εταιρεία, το κόστος μιας έκτακτης νοσηλείας σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο δεν καλύπτεται και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το γνωρίζουν οι ασθενείς. Χαιρετισμό απηύθυνε η κυρία Μαρία Παναγιωτίδου, εκ μέρους της εταιρείας IQVIA Ελλάδας, Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η κα Νέλλη Καψή, Δημοσιογράφος Υγείας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη των εταιρειών Roche Diagnostics Hellas, AstraΖeneca και IQVIA.