Κ.Ε.Φ.Ι: Επιστημονική ημερίδα για τον καρκίνο στο πάγκρεας.

0
167

Τη σημασία της ευαισθητοποίησης του κοινού και της ενημέρωσης για τα συμπτώματα του παγκρεατικού καρκίνου, τα νέα χημικοθεραπευτικά φάρμακα αλλά και η αύξηση των περιστατικών καρκίνου του παγκρέατος, είναι ορισμένα από τα συμπεράσματα της διαδικτυακής επιστημονικής ημερίδας που  οργάνωσε για 7η συνεχή χρονιά, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη 19 Νοεμβρίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο του Παγκρέατος, στο πλαίσιο της εκστρατείας ευαισθητοποίησης του Παγκόσμιου Συνασπισμού για τον Καρκίνο του Παγκρέατος (WPCC), μέλος του οποίου είναι ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. και μεταδόθηκε ζωντανά από τη σελίδα του Κ.Ε.Φ.Ι. στο Facebook και μέσω της ιστοσελίδας www.anticancerath.gr.

Η Προέδρος του Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι., κυρία Ζωή Γραμματόγλου, τόνισε ότι όσο πιο άμεσα οι ασθενείς που εμφανίσουν συμπτώματα προσφύγουν στον γιατρό τους, τόσο πιο έγκαιρη θα είναι η διάγνωση και θα υπάρχει καλύτερη δυνατότητα θεραπευτικής αντιμετώπισης της νόσου. Επίσης  επισήμανε την ανάγκη για περαιτέρω ιατρική έρευνα στον χώρο του καρκίνου του παγκρέατος και την αναγκαιότητα δημιουργίας μητρώου ασθενών το οποίο θα βοηθήσει να συλλέξουμε αξιόπιστα δεδομένα για τη νόσο και την εφαρμογή των διάφορων θεραπευτικών μεθόδων.

Ο συντονιστής της ημερίδας ο κ. Μιχαήλ Νικολάου, MD, MSc, PhD Παθολόγος – Ογκολόγος στο ΓΑΟΝΑ «Άγιος Σάββας», παρουσίασε τους ομιλητές και διηύθυνε τη συζήτηση μεταφέροντας στους επιστήμονες τις πολυάριθμες ερωτήσεις των θεατών.

Ο κ. Αλέξανδρος Παπαλάμπρος, Επίκουρος Καθηγητής Χειρουργικής ΕΚΠΑ, Ά Χειρουργική Κλινική, Γ.Ν.Α. Λαϊκό, αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στη χειρουργική θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος. Μάλιστα ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια στις χώρες του δυτικού κόσμου παρατηρείται αύξηση των περιστατικών καρκίνου του παγκρέατος και τόνισε τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης.

Η εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη θα πρέπει να είναι «καμπανάκι» που θα κάνει τους ασθενείς να συμβουλεύονται τον γιατρό τους και να προβαίνουν σε περαιτέρω εξετάσεις.

 Νέα φάρμακα

Ο  κ. Μιχαήλ Καραμούζης, Παθολόγος-Ογκολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσίασε τις θεραπευτικές επιλογές που είναι διαθέσιμες για τους ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος.

Θεραπευτικοί στόχοι των παθολόγων – ογκολόγων για τον καρκίνο του παγκρέατος είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών ελέγχοντας τα συμπτώματα της νόσου, η παράταση της επιβίωσης χωρίς επανεμφάνιση της νόσου και η παράταση της γενικότερης επιβίωσης. Νέα χημειοθεραπευτικά φάρμακα φαίνεται ότι έχουν αυξήσει τα ποσοστά εγχειρησιμότητας των ασθενών.

 Παρηγορητική φροντίδα είναι ανάγκη όχι πολυτέλεια

Ο πόνος είναι ένα πολυεπίπεδο κομμάτι, όπου υπεισέρχονται ψυχολογικές παράμετροι, το φύλο, η ηλικία, η εθνότητα, το γονιδιακό προφίλ και εξωγενείς επιδράσεις. Αυτό τονισε στην ομιλια της η κυρία Ιωάννα Σιαφάκα, Ομότιμης Καθηγήτριας Αναισθησιολογίας, Θεραπείας Πόνου στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντιπροέδρου της   Ελληνικής Εταιρείας  Θεραπείας  Πόνου και Παρηγορικής   Φροντίδας -ΠΑΡΗΣΥΑ, και Μέλους του  Δ.Σ. της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

Φαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική η ενδονωτιαία χορήγηση αναλγητικών φαρμάκων και γι’ αυτό θα πρέπει να εφαρμόζεται αρκετά νωρίς. Όταν υπάρχει καλύτερη αναλγησία φαίνεται ότι βελτιώνεται η πρόγνωση των ασθενών. Η κυρία Σιαφάκα επίσης τόνισε ότι η παρηγορική φροντίδα είναι ανάγκη και όχι πολυτέλεια.

 Κατάθλιψη

 Ο κ. Δημήτρης Μούγιος, Ψυχολόγος, αναφέρθηκε στη σχέση μεταξύ κατάθλιψης και καρκίνου του παγκρέατος. Οι έρευνες δείχνουν ότι το 38-45% των ασθενών με καρκίνο του παγκρέατος εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ στο 21% των περιπτώσεων η κατάθλιψη προηγείται της διάγνωσης, ακόμη και ενάμιση χρόνο πριν την εκδήλωση της νόσου. Η κατάθλιψη έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς και περιπλέκει τη θεραπευτική διαδικασία.

Η κυρία Σοφία Βαϊοπούλου, Διατροφολόγος – Διαιτολόγος, μας ενημέρωσε σχετικά με τη διατροφική υποστήριξη των ασθενών με καρκίνο του Παγκρέατος, παρουσίασε τα ιατρικά πρωτόκολλα για τη διατροφή και επικεντρώθηκε στη σημασία του διατροφικού πρωτοκόλλου, το οποίο περιλαμβάνει την αξιολόγηση, τη μέτρηση μεταβολισμού και μυϊκής μάζας, τη δημιουργία εξατομικευμένου διαιτολογίου ασθενούς, καθώς και την παρακολούθηση του ασθενούςμε τακτική επαναξιολόγηση των αναγκών του. Η εκδήλωση έκλεισε με την παρουσία του κ. Μπαζιωτόπουλου Παναγιώτη, ο οποίος μοιράστηκε την προσωπική του εμπειρία ως ασθενής.

Η ημερίδα υλοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη της εταιρείας SERVIER.