Κεραμέως- Κικίλιας: Ανοίγουν και οι 3 τάξεις του Λυκείου. Πως θα γίνονται τα self-test

0
458

Την ερχόμενη Δευτέρα, 12 Απριλίου, επιστρέφουν οι μαθητές και των τριών τάξεων του Λυκείου σε όλη τη χώρα, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως στη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό. Μαζί της ήταν  ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο αναπληρωτής υπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Οι λοιμωξιολόγοι εισηγήθηκαν την δια ζώσης εκπαίδευση στα σχολεία, με «όπλο» τα υποχρεωτικά self test που θα προμηθεύονται μαθητές και εκπαιδευτικοί δωρεάν από τα φαρμακεία.

Ο υπουργός υγείας, Βασίλης Κικίλιας, τόνισε πως «εξακολουθεί να μας ανησυχεί η Θεσσαλονίκη» και πρόσθεσε πως πιέζεται και η Πέλλα. Αναφέρθηκε επίσης στις  75.182 δειγματοληψίες που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη τονίζοντας ότι πρόκειται για αριθμό ρεκόρ, επισημαίνοντας ότι πέρυσι τον Μάρτιο ξεκινήσατε με 800 τεστ το μήνα!

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα εμβολιασμού, ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε πως η χώρα σήμερα θα ξεπεράσει τους 57.000 εμβολιασμούς ενώ συνολικά έχουν γίνει 1.983.180. «Αύριο φιλοδοξούμε να σπάσουμε το φράγμα των 2 εκατ. εμβολιασμών. Παρά τη δυσκολία στην οποία βρίσκεται η χώρα, οι ευρωπαϊκές χώρες, ο πλανήτης, αισιοδοξούμε ότι σύντομα θα μπορούμε να πούμε ότι σημαντικά κομμάτια της κοινωνίας έχουν εμβολιαστεί» είπε ο και επανέλαβε πως από τις αρχές του καλοκαιριού θα μπορεί να ξεκινήσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού.

Η διαδικασία του εμβολιασμού έχει επιταχυνθεί σημαντικά, τον Ιανουάριο πραγματοποιούνταν κατά μέσο όρο 10.840 εμβολιασμοί και τον Απρίλιο γίνονται 47.734 εμβολιασμοί ημερησίως.

Κεραμέως: Τα μέτρα  για να ανοίξουν τα Λύκεια και τα self test

Τα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια όλης της χώρας ξεκινούν και πάλι τα μαθήματα στην τάξη, τηρουμένων όλων των μέτρων που έχουμε ήδη λάβει, είπε η υπουργός και ανάφερε πως αυτά είναι:

-η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους,

-τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών,

-οι σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,

-η χρήση αντισηπτικών,

-οι σχολαστικοί καθαρισμοί,

-οι τακτικοί αερισμοί των χώρων, ειδικότερα τώρα που και ο καλός καιρός βοηθά,

τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.

Η διενέργεια των αυτοδιαγωνιστικού τεστ κορωνοϊού δύο φορές την εβδομάδα για κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό Λυκείου, είναι ακόμα ένα μέτρο προκειμένου να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή προστασία της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Τα τεστ θα είναι απαραίτητα για την προσέλευση στο σχολείο τη Δευτέρα και την Πέμπτη. Βάσει του ΑΜΚΑ τους, μαθητές και εκπαιδευτικοί των Λυκείων θα προμηθεύονται δύο δωρεάν τεστ για κάθε εβδομάδα από το φαρμακείο.

«Η διενέργεια αυτοδιαγωνιστικού τεστ κορωνοϊού προβλέπεται τόσο για τους μαθητές όσο και τους εκπαιδευτικούς. Ως προς τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η διενέργεια self-test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια του τεστ στους μαθητές», επισήμανε μεταξύ άλλων, η υπουργός Παιδείας.

Οσον αφορά το άνοιγμα των Γυμνάσιων και Δημοτικών, η υπουργός Παιδείας είπε πως «πηγαίνουμε βήμα, βήμα και πάντοτε μετά από συζήτηση με την επιτροπή των ειδικών. Αυτή τη στιγμή η μόνη απόφαση που έχει ληφθεί αφορά στα λύκεια της χώρας» είπε.

Κοντοζαμάνης: Η Ελλάδα πρωτοπορεί με τα selftest

Ξεκινάει αύριο η διάθεση των δωρεάν self test για τους πολίτες από τα φαρμακεία της χώρας και ειδικότερα για μαθητές και εκπαιδευτικούς, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

«Έχουμε παραλάβει 2 εκατ. τεστ και ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα έχουμε παραλάβει άλλα 7 εκατ» συμπλήρωσε και τόνισε πως η χώρα μας «πρωτοπορεί σε αυτόν τον τομέα και βλέπουμε ότι και άλλες χώρες όπως το Ηνωμένο βασίλειο ακολουθεί τη δική μας στρατηγική».

Ο κ. Κοντοζαμάνης έκανε λόγο για ένα χρήσιμο όπλο προκειμένου να ανοίξει ξανά με ασφάλεια στη δραστηριότητα της χώρα μας. Επίσης διευκρίνισε πως η ιστοσελίδα self-testing.gov.gr είναι στον αέρα, όμως η φόρμα δήλωσης του αποτελέσματος, θα είναι λειτουργική από την Κυριακή, 24 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων.