Κικίλιας: «Όλες οι Περιφέρειες παρουσιάζουν σταθεροποίηση εκτός από δυο».

0
101

Όλες οι περιφέρειες της χώρας παρουσιάζουν σταθεροποίηση και ελαφρά μείωση κρουσμάτων εκτός από τη Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον υπουργό σταθεροποιητική τάση παρουσιάζει η  Αττική ενώ ο επταήμερος κυλιόμενος μέσος όρος είναι ελαφρώς μειούμενος και υπάρχει μια σταθεροποίηση στον δείκτη θετικότητας κάτω του 6%. Πρόσθεσε επίσης ότι τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε 27.462 ενώ «μόλις χθες που είχαμε ρεκόρ τεστ – πάνω από 76.000 τεστ- είχαμε 5,3% θετικότητα» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, οι επιστήμονες προβληματίζονται για περιοχές όπως: η Κάλυμνος, η Θάσος, η Πιερία, η Φωκίδα, η Αρκαδία, η Καβάλα και η Πρέβεζα.

Όσον αφορά την Αττική ανέφερε πως η επιδημιολογική εικόνα παρουσιάζει σταθεροποιητική τάση, «είναι όμως μια εύθραυστη ισορροπία για αυτό δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Η Αττική σύμφωνα με την επιδημιολογική εικόνα τα στοιχεία παρουσιάζουν μια σταθεροποιητική τάση, κάτι που είναι ελπιδοφόρο, μια εύθραυστη ισορροπία», ανέφερε.

Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να εμβολιαστούν ώστε να προχωρήσει ομαλά η επιχείρηση «Ελευθερία», γνωστοποιώντας πως μέχρι τον Ιούνιο θα φτάσουν στη χώρα μας 1,2 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Pfizer.

Ποιοι εργαζόμενοι  θα κάνουν Self test στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

 Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης αναφέρθηκε στον σχεδιασμό για την προτεραιοποίηση πληθυσμιακών ομάδων που μετά τους μαθητές θα κάνουν το self-test .

Όπως είπε, ο εφοδιασμός των φαρμακείων εξελίσσεται ομαλά και ήδη από τα 10.155 φαρμακεία μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί 832.831 self tests. Πρόσθεσε ότι πρόκειται για συμπληρωματική δράση που από Δευτέρα 19 Απριλίου μπαίνει σε δεύτερη φάση. Οι κατηγορίες του δημόσιου τομέα που ο έλεγχος είναι υποχρεωτικός είναι: υπάλληλοι ΚΕΠ, ΟΤΑ, εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», δικαστικοί λειτουργοί και δικαστικοί υπάλληλοι και σε υπηρεσίες καθαριότητας. Από Δευτέρα αυτοί οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν βεβαίωση του αποτελέσματος του τεστ από την πλατφόρμα self-testing.gov.gr.