Τιμολογήθηκε η επαναστατική θεραπεία για την Κυστική Ινωση.

0
48

Ένα ακόμη βήμα έγινε για να αποκτήσουν και οι Έλληνες ασθενείς με κυστική ίνωση πλήρη πρόσβαση στη νέα επαναστατική θεραπεία Kaftrio/Kalydeco.Πρόσφατα, η θεραπεία τιμολογήθηκε και έτσι μπαίνουμε στην τελική ευθεία για διαπραγμάτευση μεταξύ του Κράτους και της παρασκευάστριας εταιρείας.

Η νέα θεραπεία πρακτικά “παγώνει” τη νόσο, αλλά μέχρι σήμερα δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Κυστικής Ίνωσης, χάρη στις συντονισμένες ενέργειες του υπουργού Υγείας Β. Κικίλια, του προέδρου του ΕΟΦ  Δ. Φιλίππου και της φαρμακευτικής εταιρείας Vertex, η θεραπεία έχει προσφερθεί από τον Απρίλιο του 2020 σε ορισμένους ασθενείς υπό καθεστώς πρώιμης πρόσβασης.

«Είμαστε εξαιρετικά ευχαριστημένοι και ευγνώμονες που μετά την καθοριστικής σημασίας παρέμβαση και υποστήριξη του Υπουργού Υγείας κ. Κικίλια, αλλά και της κοινωνίας, την περασμένη και κρίσιμη χρονιά ξεκίνησαν οι διαδικασίες διαπραγμάτευσης για μια επαναστατική θεραπεία που πραγματικά σώζει ζωές», επισημαίνει ο κ. Δημήτρης Κοντοπίδης, Επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου πασχόντων από τη νόσο.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Κυστικής Ίνωσης ανακοίνωσε ότι, σε συνεργασία με τους θεράποντες ιατρούς, ενημερώνουν συνεχώς τους ασθενείς για τα πρακτικά θέματα πρόσβασης στις κατάλληλες θεραπείες, τα οποία προκύπτουν σε αυτήν την μεταβατική περίοδο. Στόχος είναι να δοθεί πρόσβαση στην επαναστατική θεραπεία στο σύνολο των ασθενών με Κυστική Ίνωση που είναι επιλέξιμοι, σύμφωνα με τις ενδείξεις κυκλοφορίας, αλλά και τις υποδείξεις των θεραπόντων ιατρών.

Πιο συγκεκριμένα οι ασθενείς που βρίσκονται σε πρόγραμμα πρώιμης πρόσβασης θα πρέπει να καταθέσουν τις συνταγές τους στον ΕΟΠΥΥ για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες προμήθειας του φαρμάκου. Ο  Σύλλογος βρίσκεται  σε συνεχή επικοινωνία με τη φαρμακευτική εταιρία και τον ΕΟΦ  ώστε να εξασφαλιστεί ομαλή μετάβαση χωρίς να υπάρξει διακοπή της θεραπείας με δυνατότητα παράτασης της προμήθειας μέσω νοσοκομείου / μήνα σε περίπτωση που υπάρξουν καθυστερήσεις εκτέλεσης των συνταγών απο τον ΕΟΠΥΥ. Ταυτόχρονα όσοι ασθενείς έχουν ενταχθεί στην επαναστατική θεραπεία kaftrio/kalydeco εκτός προγράμματος πρώιμης πρόσβασης, θα συνεχίσουν να το προμηθεύονται μέσω ΙΦΕΤ  – όπως και όσοι βρίσκονται σε Orkambi μετά από την σχετική απόφαση παράτασης του ΕΟΦ. Σημειώνεται ότι δεν αλλάζει το κανάλι διάθεσης για τους επόμενους μήνες παρά την τιμολόγηση.