Κικίλιας : «Το ΕΣΥ έχει 312 κλίνες εντατικής και έχουμε πάρει 120 κρεβάτια ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα».

0
70

Ιδιαίτερα προβληματισμένος και ανήσυχος για τη δραματική εξέλιξη της πανδημίας στην Αττική, ήταν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στη συνέντευξη του στο Real FM, τονίζοντας ότι, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, προστέθηκαν στην Αττική περίπου 400 απλές κλίνες νοσηλείας ασθενών με Covid-19 και 83 κλίνες εντατικής.

Συγκεκριμένα ο αριθμός των απλών κλινών κορωνοϊού, αυξήθηκε από 1.673 σε 2.064 και των κλινών εντατικής από 229 σε 312: «Δεν είναι θέμα περίθαλψης, είναι θέμα Δημόσιας Υγείας. Και τα πιο πλούσια και προηγμένα κράτη, με χιλιάδες ΜΕΘ, δεν μπορούν να αντέξουν τα συστήματα Υγείας τους όταν διασπείρεται οριζοντίως και με τέτοιους ρυθμούς η νόσος» είπε.

Επίσης απηύθυνε έκκληση για τήρηση των μέτρων αν και παραδέχθηκε ότι «τα μέτρα δεν αποδίδουν όπως στην αρχή της πανδημίας» γιατί «υπάρχει κόπωση και είναι λογικό». Γι΄αυτό κάλεσε τον κόσμο για μία τελευταία προσπάθεια, καθώς η λύση είναι κοντά με την αύξηση των εμβολιασμών.

Ο κ. Κικίλιας δήλωσε πως σύντομα με ξεπεράσουμε το 1 εκατ. εμβολιασμούς και τους 1.750.000 εμβολιασμούς μέχρι τα τέλη Μαρτίου και εκτίμησε ότι «όλοι οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών θα είναι εμβολιασμένοι εντός του Μαΐου και θα χτίσουμε το τείχος ανοσίας».

Αναφορικά με τις καταγγελίες ανθρώπων που εμβολιάστηκαν εκτός σειράς, ο υπουργός Υγείας απάντησε ότι αφορά μεμονωμένες περιπτώσεις, για τις οποίες ήδη επιβλήθηκαν κυρώσεις.
«Μιλάμε για επτά περιστατικά υπό διερεύνηση στους 1 εκατομμύριο εμβολιασμούς. Όταν αυτό ήρθε στη γνώση μου με αποδείξεις, δεν είχα κανένα πρόβλημα να ζητήσω και να πάρω παραιτήσεις υπεύθυνων Κέντρων Υγείας και Διοικητών Νοσοκομείων».

Επίσης εξήγγειλε ότι στην Αττική θα υπάρξει περαιτέρω συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα: «Η συνεργασία μας με τον ιδιωτικό τομέα είναι καθημερινή. Έχουμε πάρει 120 κρεβάτια ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα και τα έχουμε κάνει non Covid, έτσι ώστε να μετατρέψουμε κλινικές του ΕΣΥ σε Covid. Προχωρούμε σε συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα και με θεραπευτήρια τις επόμενες μέρες και θα το ανακοινώσω. Εάν χρειαστεί, και αυτό και το αποδείξαμε στη Μακεδονία και στη Θεσσαλονίκη, το κάναμε. Αλλά θα γίνονται όλα με μέτρο, λελογισμένα και βάσει σχεδίου».