Κικίλιας -Χαρδαλιάς: Ανοίγει το λιανεμπόριο, χαλαρώνει η καραντίνα. Προσέχετε την υγεία σας!

0
354

Ανοίγει το λιανεμπόριο από τη Δευτέρα 5 Απριλίου και χαλαρώνουν τα μέτρα της καραντίνας. Ωστόσο ο καθ΄ ένας από εμάς θα πρέπει με ατομική ευθύνη να προσέχει την υγεία του, τηρώντας αυστηρά τα μέτρα προστασίας, γιατί οι επόμενες εβδομάδες θα είναι πολύ δύσκολες, καθώς βρισκόμαστε στην κορύφωση της πανδημίας. Αυτό είναι το ξεκάθαρο μήνυμα που έστειλαν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο  υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς στη σημερινή συνέντευξη τύπου από το υπουργείο Υγείας.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι διανύουμε μία υγειονομική κρίση ένα χρόνο τώρα, αλλά υπάρχει ελπίδα μπροστά μας και τα επόμενα βήματα πρέπει να γίνουν με τρόπο άρτια υγειονομικά για να ξεπεράσουμε τις επόμενες δύσκολες εβδομάδες: “Να προσέξουμε τις επόμενες εβδομάδες ώστε να αντέξει το ΕΣΥ. Σε αυτό το διάστημα προσοχή! Ότι και αν κάνετε να είναι με μάσκα, αποστάσεις και αντισηπτικό. Προσοχή! Οι μεταλλάξεις είναι πιο μεταδοτικές και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι δεκάδες καθημερινά“.

Σύμφωνα με τον υπουργό αυτές τις λίγες επόμενες εβδομάδες πρέπει να παραμερίσουμε την κούραση που όλοι νιώθουμε μπροστά στον μεγάλο κίνδυνο να μολυνθούμε από τον κορωνοϊό: “ Ζητώ να προστατευτείτε και να προστατέψετε τους γύρω σας. Οι μαζώξεις στα σπίτια θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τη δική μας και των γύρω σας” τόνισε με νόημα ο κ.Κικίλιας.

Ο υπουργός Υγείας είπε ότι το ΕΣΥ θα ενισχυθεί περισσότερο και ανακοίνωσε τη μετατροπή του Θριάσιο σε νοσοκομείο αποκλειστικά Covid από τις 7 Απριλίου με 130 απλές κλίνες και 33 ΜΕΘ. Όλα τα non covid περιστατικά θα πάνε σε ιδιωτικές κλινικές και στην εφημερία, μαζί με το Ασκληπιείο, θα υποστηρίζονται από τον ιδιωτικό τομέα.
Επιπλέον δημιουργούνται 51 καινούργιες ΜΕΘ στο Γεννηματάς, στον Ευαγγελισμό, στο Λαϊκό, στο Ιπποκράτειο και αλλού, λόγω της έκτακτης κατάστασης.
Ο υπουργός Υγείας σχολίασε και την κακή επιδημιολογική εικόνα της Θεσσαλονίκης επισημαίνοντας πως: “Μας ανησυχεί η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και για αυτό το λόγο θα πραγματοποιήσει επίσκεψη ο Νίκος Χαρδαλιάς”.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε τα μέτρα που θα ισχύσουν και τον τρόπο που θα ανοίξει το λιανεμπόριο από τη Δευτέρα 5 Απριλίου.

“Η κυβέρνηση μετά από εισήγηση των ειδικών, προχωρά σε προσαρμογές των μέτρων. Να δώσουμε μικρές ανάσες στον κόσμο, σε ένα νέο μείγμα. Προϋπόθεση είναι η ατομική ευθύνη και η τήρηση των μέτρων. Να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα σπίτια και τα κορωνοπάρτι” όπως εξήγησε και συνέχισε: “Το άνοιγμα θα γίνει με αυστηρά μέτρα. Μάσκες, αποστάσεις, όχι συγχρωτισμό. Με τη βοήθεια των νέων όπλων, δηλαδή τα εμβόλια και τα τεστ που θα δίνονται από την ερχόμενη εβδομάδα δωρεάν, αλλά και τη βελτίωση του καιρού, που θα μας επιτρέπει να είμαστε περισσότερο σε εξωτερικούς χώρους” είπε.

Η χαλάρωση των μέτρων της καραντίνας περιλαμβάνει:

-Από τη Δευτέρα 5 Απριλίου, με τη χρήση ειδικού κωδικού (σ.σ. 13032) και με χρονικό περιορισμό (σ.σ. 3 ώρες). Θα επιτρέπεται η πώληση εντός του μαγαζιού με ραντεβού (click in shop) και η παραλαβή πάλι με ραντεβού (click away). Θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 25 τ.μ.

-Από το Σάββατο 3 Απριλίου με κωδικό 6 και μόνο για άσκηση και έως τρία άτομα ή μία οικογένεια, επιτρέπουμε τη μετακίνηση από δήμο σε δήμο. Μόνο για τα σαββατοκύριακα για άσκηση εκτός τους δήμου μας. Με υποχρεωτική χρήση μάσκας και χωρίς συνωστισμούς, για να μην αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε άρση των μέτρων.

-Η λειτουργία των σχολείων θα αξιολογηθεί την επόμενη εβδομάδα, με στόχο να ανοίξουν ορισμένες τάξεις, από τις 12 Απριλίου και με χρήση τεστ.

-Επίσης θα επαναξιολογηθεί και το άνοιγμα των πολυκαταστημάτων και των εμπορικών κέντρων.