Κωφοί και βαρήκοοι ζητούν διάφανες μάσκες για να επικοινωνούν

0
351

Διάφανες μάσκες ζητάει η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδας για να μπορούν τα άτομα με προβλήματα ακοής, να διαβάζουν τα χείλη των άλλων και να μη χάνουν την επικοινωνία μαζί τους.

Η υποχρεωτική χρήση μάσκα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, φαίνεται ότι έχει δημιουργήσει ένα ακόμα δυσάρεστο πρόβλημα στην επικοινωνία των ατόμων με προβλήματα ακοής, καθώς καλύπτει το στόμα των άλλων και οι βαρήκοοι ή όσοι έχουν χάσει εντελώς την ακοή τους, αδυνατούν να επικοινωνούν μέσω της τεχνικής της χειλεανάγνωσης στην οποία έχουν εκπαιδευτεί.

Η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος στις 29 Απριλίου, έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό, αλλά και σε υπουργούς της κυβέρνησης, ζητώντας την κατασκευή διάφανων μασκών στην περιοχή του στόματος, ώστε να υπάρχει στο σημείο αυτό μια μεγάλη διάφανη επιφάνεια για να βλέπει το στόμα του άλλου και να μπορεί ένας κωφός -βαρήκοος πολίτης να επικοινωνεί άνετα με τους ακούοντες μέσω της χειλεανάγνωσης.

Να σημειωθεί ότι κυρίως, οι ακούοντες  είναι αυτοί που θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με τέτοιου είδους μάσκες καθώς οι κωφοί-βαρήκοοι πρέπει να βλέπουν τα χείλη των ακουόντων.

Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του προβλήματος αρκεί να γνωρίζει ότι ο  Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι πάνω από το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού έχουν προβλήματα βαρηκοΐας, δηλαδή περίπου  466 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν κάποιο ποσοστό αναπηρίας, λόγω απώλειας ακοής.

Στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος, οι κωφοί- βαρήκοοι πολίτες ανέρχονται στους 30.000  ενεργούς πολίτες εκ των οποίων πολλοί εργάζονται αλλά και παιδιά -μαθητές και φοιτητές.

Ενδεικτικά, ορισμένα από τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι η επικοινωνία στις καθημερινές τους κοινωνικές συναναστροφές, στο σούπερ μάρκετ, στις συναλλαγές τους στις τράπεζες και φυσικά στην εργασία τους, καθώς δεν βλέπουν το στόμα του συνομιλητή τους, δεν μπορούν να διαβάσουν τι τους λέει άρα χάνουν για άλλη μια φορά στη ζωή τους την επικοινωνία με τους άλλους ανθρώπους και αισθάνονται ότι θα πρέπει και πάλι να ξεκινήσουν νέο αγώνα…για τα αυτονόητα.