Κορωνοϊός : 15 νεκροί και 1.725 νέα κρούσματα το Σαββατοκύριακο στην Ελλάδα.

0
389

Θλιβερός ήταν ο απολογισμός το Σαββατοκύριακο καθώς οι νέες λοιμώξεις του SARS CoV-2 έφτασαν συνολικά τις 1.725 ενώ 15 ασθενείς κατέληξαν. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ το Σάββατο είχαμε 935 νέα κρούσματα, αριθμός ρεκόρ μέχρι σήμερα και 10 νεκρούς ενώ την Κυριακή εντοπίστηκαν 790 νέες λοιμώξεις covid-19 και 5 νεκροί. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέση ηλικία των κρουσμάτων έχει πέσει στα 39 έτη ενώ η μέση ηλικία των ασθενών που αποβιώνουν στα 79 έτη. Παράλληλα ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έως χθες ήταν στα 30.782 εκ των οποίων τα 15.196 είναι “ορφανά”! Δηλαδή σε πάνω από τα μισά κρούσματα δεν μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση, διότι είναι άγνωστη η πηγή μετάδοσής τους.

Όπως είναι φυσικό η ανησυχία των ειδικών έχει «χτυπήσει κόκκινο» και δεν είναι λίγοι επιστήμονες που εκτιμούν ότι ο αριθμός των πραγματικών κρουσμάτων φτάνει τις 200.000!

«Εκτιμώ ότι στην Ελλάδα έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό περισσότερα από 200.000 άτομα», δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής, Γιάννης Τούντας: «Και απ’ αυτά, τουλάχιστον τα 20.000 άτομα είναι ενεργά κρούσματα», είπε ακόμη ο κ. Τούντας εξηγώντας πως αυτό «σημαίνει ότι ο ιός βρίσκεται παντού στην Ελλάδα».

Στη συνέχεια ο καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής επισήμανε πως «η αλλαγή του καιρού επιβαρύνει την κατάσταση» και πρότεινε μάσκα παντού ακόμα και στις περιοχές που δεν έχουν μπει σε επίπεδο 3.

Την ίδια άποψη φαίνεται να έχει και η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη. Μιλώντας σήμερα το πρωί στο ΣΚΑΙ είπε μεταξύ άλλων ότι ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού είναι πολύ μεγαλύτερος από την πραγματικότητα: «Εάν θέλαμε να πούμε πόσοι νοσούν στην Ελλάδα θα έπρεπε να κάνουμε τεστ σε όλον τον ελληνικό πληθυσμό».

Παράλληλα η κ. Παγώνη επεσήμανε πως «αν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα θα ξεπεράσουμε τα 1.000 κρούσματα ενώ δεν θα μπορέσουν να διαχειριστούν2.000 κρούσματα την ημέρα στα νοσοκομεία».

Επίσης εξέφρασε την ανησυχία της για τον αυξημένο αριθμό θανάτων και τόνισε ότι η μάσκα είναι το πιο βασικό, ενώ αναφερόμενη στα τοπικά lockdown δήλωσε πως έπρεπε να γίνουν για να μπορέσει να ελεγχθεί η κατάσταση και να περιοριστεί η διασπορά προς στις άλλες πόλεις.

Όσον αφορά τις εικόνες συνωστισμού σε νυχτερινά μαγαζιά υπενθύμισε ότι ένας ασυμπτωματικός μπορεί να κολλήσει άλλους 100.