Μαρία Θεοδωρίδου: «Ένα στα πέντε κρούσματα είναι παιδιά κάτω των 17 ετών»

0
59

“Το 20% των κρουσμάτων κορωνοϊού αφορούν παιδιά κάτω των 17 ετών όταν τον περασμένο Μάιο το αντίστοιχο ποσοστό άγγιζε το 7.5%. Αυτό σημαίνει ότι ένα στα πέντε κρούσματα είναι παιδιά κάτω των 17 ετών, γεγονός που ανησυχεί ιδιαίτερα τους παιδιάτρους που συστήνουν τον άμεσο εμβολιασμό των παιδιών άνω των 12 ετών”.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου στη σημερινή συνέντευξη Τύπου με θέμα την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας. Στη συνέντευξη συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου έφερε ως παράδειγμα τη Σκοτία, που τα σχολεία έχουν ανοίξει και όπου μέσα σε λίγες ημέρες τα κρούσματα ξεπέρασαν το 30% στα παιδιά.

“Τα παιδιά και οι έφηβοι θεωρούνται πλέον ένα σημαντικό μέρος των εμβολιαστικών προγραμμάτων όλων των χωρών για την προσπάθεια αντιμετώπισης του ιού. Υπάρχουν σημαντικοί λόγοι που έχουν συμβάλει ώστε οι επιτροπές των διαφόρων κρατών να έχουν αποφασίσει για τον εμβολιασμό αυτών των ηλικιών” είπε η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμού, και συνέχισε: ” Ο εμβολιασμός των ηλικιών 12-17 ετών συστήνεται κυρίως για την προστασία του ίδιου του παιδιού, για τη σωματική και την ψυχική του υγεία, ώστε πιο προστατευμένο να πάει στον χώρο του σχολείου”.

Επίσης ο εμβολιασμός των παιδιών κρίνεται αναγκαίος για τη μείωση της διασποράς, η οποία στην κοινότητα μπορεί να έχει αποτέλεσμα βλαπτικό και για ευάλωτα άτομα της οικογένειας και του περιβάλλοντος, αλλά και για τη μείωση των ευκαιριών της δημιουργίας νέων μεταλλάξεων: “Ο εμβολιασμός μειώνει τις πιθανότητες για μεταλλάξεις” επανάλαβε για άλλη μια φορά η κυρία Θεοδωρίδου και συνέχισε: “Τα εμβόλια mRNA είναι ασφαλή μεταξύ των παιδιών και εφήβων, με σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες, και αναμένεται να συμβάλουν σημαντικά στην επανεκκίνηση της ομαλής εκπαιδευτικής ζωής”.

Καταστροφική η καραντίνα για την ψυχή και το σώμα των παιδιών

Η καθηγήτρια αναφέρθηκε στα αποτελέσματα μετα-ανάλυσης από 28 μελέτες, που περιλαμβάνουν περισσότερους από 80.000 νέους την περίοδο του lockdown, τα οποία έδειξαν ότι 25% των νεαρών εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ 1 στα 5 εμφανίζουν συμπτωματολογία άγχους.

Επίσης, αναφέρθηκε σε έρευνα σε παιδιά με ρευματοειδή αρθρίτιδα, που παρουσίασαν αύξηση των υποτροπών τους, που αποδίδεται στη μείωση των ευκαιριών της φυσικής δραστηριότητας.

Όπως τόνισε ο εμβολιασμός των μαθητών ίσως να παρακινήσει άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, που παραμένουν ανεμβολίαστα, να εμβολιαστούν. «Άτομα που στις εξετάσεις του εμβολιασμού δίνουν λευκή κόλλα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Τι θα γίνει με την τρίτη δόση

Αναφορικά με την τρίτη δόση του εμβολίου, η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε σε μελέτες ελληνικών πανεπιστημίων αναφορικά με την κυτταρική και χημική ανοσία των εμβολιασθέντων: “Η ένταση των ανοσιακών απαντήσεων επηρεάζεται από την ηλικία και από το ιστορικό της έκθεσης του ατόμου στον ιό. Άτομα σε ανοσοκαταστολή και άτομα άνω των 60 ετών αποτελούν τις ομάδες με ανάγκη να πάρουν μια αναμνηστική δόση”.

Ωστόσο τόνισε ότι αυτά τα δεδομένα θα συνεκτιμηθούν με δεδομένα από άλλες διεθνείς μελέτες, όπως και τα επιδημιολογικά μας δεδομένα, προκειμένου να καθοριστούν οι κατηγορίες των συμπολιτών μας που θα λάβουν την τρίτη δόση.

Επίσης ξεκαθάρισε ότι  πρώτα πρέπει να δοθεί η επίσημη έγκριση του EMA για να προχωρήσουν οι ειδικοί στη χορήγηση αυτής της τρίτης δόσης.

Θεμιστοκλέους: 5.715.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι ξεπεράσαμε τους 11.500.000 εμβολιασμούς στην Ελλάδα. Αναλυτικά, γύρω στο 57,3% του γενικού πληθυσμού έχει προχωρήσει στον εμβολιασμό ενώ παραμένει χαμηλός  ο μέσος όρος των εμβολιασμών που την περασμένη εβδομάδα ήταν 20.000 ανά ημέρα.