Με γεμάτες εντατικές ξεκίνησε η καραντίνα…

0
126

Πρώτη ημέρα της καραντίνα και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, είναι σχεδόν στο κόκκινο. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι όλες οι κλίνες εντατικής του «Ιπποκράτειου» νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης, μετατρέπονται σε ΜΕΘ Covid-19 αποκλειστικά για τους ασθενείς με κορωνοϊό. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι υπόλοιποι πάσχοντες, που χρειάζονται ΜΕΘ μεταφέρονται στις ιδιωτικές κλινικές, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Ισχυρή πίεση υπάρχει και στην Αττική, όπου οι κενές κλίνες ΜΕΘ Covid-19 είναι λιγότερες από 30, ενώ στη Λάρισα η πληρότητα είναι ήδη 100%.

Για να καλύψει την ανεξέλεγκτη ζήτηση, το υπουργείο Υγείας κατέθεσε τροπολογία, στην οποία προβλέπεται επίταξη κλινών ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ, σχεδιάζεται ήδη η μεταφορά κλινικών από δημόσια νοσοκομεία σε ιδιωτικές κλινικές.

Η κατάσταση στην Ελλάδα έως χθες ήταν η εξής:

Αττική

ΜΕΘ Covid-19: 103 νοσηλευόμενοι – 30 κενές θέσεις:

“Ασκληπιείο” Βούλας: 9 νοσηλευόμενοι – 3 κενές θέσεις.

“Θριάσιο”: 7 νοσηλευόμενοι – 1 κενό.

“Αττικόν”: 12 νοσηλευόμενοι – 11 κενές θέσεις.

“Γ. Γεννηματάς”: 8 νοσηλευόμενοι – 3 κενές θέσεις.

“Σωτηρία”: 36 νοσηλευόμενοι – 5 κενές θέσεις.

ΝΙΜΤΣ: 3 νοσηλευόμενοι – 1 κενή θέση.

“Ελπίς”: 5 νοσηλευόμενοι – 1 κενή θέση.

“Ευαγγελισμός”: 23 νοσηλευόμενοι, οι 9 μη διασωληνωμένοι – 5 κενές θέσεις.

Κεντρική Μακεδονία

ΜΕΘ Covid-19: 98 θέσεις – 88 νοσηλευόμενοι – 10 κενές θέσεις:

“Παπανικολάου”: 25 νοσηλευόμενοι, πληρότητα 100%.

ΑΧΕΠΑ: 23 νοσηλευόμενοι – 2 κενές θέσεις.

“Παπαγεωργίου”: 8 νοσηλευόμενοι – πληρότητα 100%.

“Άγιος Δημήτριος”: 6 νοσηλευόμενοι – 2 κενές θέσεις.

“Άγιος Παύλος”: 6 νοσηλευόμενοι – 2 κενές θέσεις.

“Γ. Γεννηματάς”: 9 νοσηλευόμενοι – 2 κενές θέσεις.

424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο: 2 νοσηλευόμενοι – 1 κενή θέση.

Χαλκιδικής: 3 νοσηλευόμενοι – 1 κενή θέση.

Κατερίνης: 6 νοσηλευόμενοι – πληρότητα 100%.

 Λάρισα

Πανεπιστημιακό: Η κλινική Covid-19 έχει 53 ασθενείς και ετοιμάζεται να λειτουργήσει επιπλέον κρεβάτια. Η ΜΕΘ έχει 7 κλίνες και πληρότητα 100%.

Γενικό Νοσοκομείο: Η ΜΕΘ έχει 8 κλίνες και πληρότητα 100%. Στην κλινική CoViD-19 νοσηλεύονται περισσότεροι από 40 ασθενείς και αναμένεται να προστεθούν επιπλέον κλίνες.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, το ΕΣΥ διαθέτει συνολικά 1.046 ΜΕΘ, οι  348 είναι ΜΕΘ-Covid-19 εκ των οποίων οι 109 κλίνες εντατικής για ασθενείς με κορωνοϊό άνοιξαν τις τελευταίες 10 μέρες. Να σημειωθεί ότι ως το τέλος του περασμένου Φεβρουάριου οι κλίνες ΜΕΘ ήταν συνολικά 565. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας, εν μέσω πανδημίας, ενισχύθηκε με 7.000 ιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό και υποστηρικτικό προσωπικό ενώ “τρέχουν” εκατοντάδες προλήψεις σε υγειονομικό προσωπικό ως το τέλος του τους.

Ωστόσο όσες προλήψεις και εάν γίνουν, όσες κλίνες ΜΕΘ και εάν αναπτυχθούν, εάν δεν ανακοπεί η ραγδαία εισαγωγή των ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία, το ΕΣΥ δεν θα αντέξει και δυστυχώς θα δούμε και στην Ελλάδα τις δραματικές εικόνες που βλέπαμε την περασμένη Άνοιξη στην Ιταλία, την Ισπανία και τις Η.Π.Α…