Αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας (TAVI) χωρίς διάνοιξη του θώρακα.

0
161

Μια πρωτοποριακή επέμβαση αντικατάστασης αορτικής βαλβίδας χωρίς διάνοιξη του θώρακα και χωρίς να διακόπτεται η λειτουργία της καρδιάς εφαρμόζεται στο Metropolitan Hospital, ένα από τα λίγα πιστοποιημένα κέντρα για TAVI στη χώρα µας.

Η έμπειρη ομάδα του  Τμήματος  Επεμβατικής Καρδιολογίας του Metropolitan Hospital, έχει πραγματοποιήσει 160 επιτυχείς επεμβάσεις TAVI  στη χώρα µας, σε ένα ασφαλές και πλήρως εξοπλισμένο χειρουργείο. Σημειώνεται ότι  οι επεμβάσεις TAVI στην Ελλάδα γίνονται σε πολύ λίγα ειδικά κέντρα που έχουν πιστοποιηθεί από το Υπουργείο Υγείας και από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ).

Ο Δρ. Γιώργος Καραβόλιας, MD, PhD, FESC, FACC, Επεμβατικός Καρδιολόγος – Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής µας ενημερώνει για την πρωτοποριακή θεραπεία και για την ασθένεια από την οποία πάσχει περίπου το 5% του πληθυσμού ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών.

Στένωση αορτικής βαλβίδας:  ένα συχνό πρόβλημα

Η στένωση της αορτικής βαλβίδας αποτελεί την πιο συχνή βαλβιδική νόσο των ενηλίκων. Συνήθως οφείλεται σε εναπόθεση ασβεστίου και έχει ως αποτέλεσμα τον σοβαρό περιορισμό της ικανότητας της καρδιάς να εξωθεί την απαιτούμενη ποσότητα αίματος στην κυκλοφορία, ώστε να τροφοδοτεί επαρκώς τον οργανισμό. Τα συμπτώματα είναι δύσπνοια, εύκολη κόπωση, ζάλη και  λιποθυμικά επεισόδια. Μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων η θνητότητα της πάθησης είναι πολύ μεγάλη.

Τι είναι και πώς λειτουργεί η TAVI

  • Η διαδικασία είναι παρόμοια µε αυτή της στεφανιογραφίας. Η συνηθέστερη θέση εισαγωγής του καθετήρα είναι η µηριαία αρτηρία. Σε ασθενείς µε στενώσεις στις αρτηρίες των κάτω άκρων χρησιμοποιούνται εναλλακτικές πύλες εισόδου.
  • Με τη νέα τεχνολογία, µια βαλβίδα πάνω σε έναν καθετήρα οδηγείται μέσα από τις αρτηρίες στη στενεμένη αορτική βαλβίδα και απελευθερώνεται στην κατάλληλη θέση.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της TAVI;

  • Η νέα μέθοδος επιτρέπει την εμφύτευση µιας καινούριας βιοπροσθετικής αορτικής βαλβίδας χωρίς να υποβληθεί ο ασθενής σε διάνοιξη του θώρακα και χωρίς προσωρινή διακοπή της λειτουργίας της καρδιάς, όπως συμβαίνει στην κλασική χειρουργική αντιμετώπιση.
  • Συνήθως γίνεται χωρίς γενική αναισθησία και η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου 2 ώρες.
  • Ο ασθενής παραμένει στο Θεραπευτήριο για 3-4 µέρες και μπορεί να δραστηριοποιηθεί πλήρως σε µία εβδομάδα.
  • Το ποσοστό επιτυχούς εμφύτευσης της βαλβίδας από έμπειρους επεμβατικούς καρδιολόγους ξεπερνάει το 98%.
  • Η πιθανότητα εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών είναι αισθητά χαμηλότερη από την αντίστοιχη της κλασικής χειρουργικής αντικατάστασης της αορτικής βαλβίδας.
  • Η βελτίωση των καρδιολογικών συμπτωμάτων είναι συνήθως άμεση και µετά την έξοδο από το νοσοκομείο ο ασθενής μπορεί να επανέλθει σύντομα στις δραστηριότητές του.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ο αριθμός των ασθενών που υποβάλλονται σε διαδερµική εμφύτευση της αορτικής βαλβίδας έχει αυξηθεί ραγδαία την τελευταία δεκαετία.

Φαίνεται σχεδόν βέβαιο ότι η TAVI θα αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό, αν όχι πλήρως, τη χειρουργική αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας.