Νέα αναίμακτη τεχνική, με θερμική ενέργεια χωρίς τομή, απαλλάσσει οριστικά από τους πόνους της σπονδυλικής στήλης!

0
268

Φανταστείτε ένα διπολικό ηλεκτρόδιο που εκλύει θερμότητα έως και 40 βαθμούς Κελσίου, το οποίο ο γιατρός ακουμπάει στο δέρμα στο σημείο της σπονδυλικής στήλης που έχετε κήλες και υποφέρετε. Το σημείο θερμαίνεται, γίνεστε καλά και την επόμενη κιόλας ημέρα μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία σας και στις καθημερινές σας δραστηριότητες. Χωρίς πόνο, χωρίς τομή, χωρίς επιπλοκές … αναίμακτα!

Όχι δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά για τη νέα σύγχρονη τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας που έχουν πλέον στα χέρια του οι Ορθοπαιδικοί: Το «Διπολικό Ηλεκτρόδιο RF-Plasma Χαμηλής Εκλυόμενης Θερμικής Ενέργειας». Πρόκειται για ένα υλικό τελευταίας τεχνολογίας για την αντιμετώπιση των περιστατικών που αφορούν κήλες δίσκου και δεν αντιμετωπίζονται διαδερμικά με το Discogel.

“Το ηλεκτρόδιο αυτό διαφοροποιείται και υπερτερεί σαφέστατα έναντι της χρήσης παλαιότερων τεχνικών με τη χρήση λέιζερ (laser), καθώς η εκλυόμενη ενέργεια δεν ξεπερνά τους 45°C στο μέγιστο, σε σύγκριση με τους τουλάχιστον 100°C του λέιζερ, καθιστώντας το έτσι πολύ πιο ασφαλές για τους γειτονικούς μη πάσχοντες ιστούς της δισκικής κοιλότητας” εξηγεί ο ορθοπαιδικός χειρουργός και διευθυντής του τμήματος Σπονδυλικής Στήλης στο Ιατρικό Κέντρο Περιστερίου (Όμιλος Ιατρικού Αθηνών), εξειδικευμένος αποκλειστικά σε διαδερμικές ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές σπονδυλικής στήλης, για περισσότερο από 10 χρόνια Γιώργος Τριανταφυλλόπουλος.

Ο Ορθοπαιδικός -Χειρουργός Γιώργος Τριανταφυλλόπουλος.

Γιατί πονάμε στη μέση

Οι πόνοι στην σπονδυλική στήλη μπορεί να προέρχονται από πολλές αιτίες όπως: μυϊκή θλάση, σπονδυλική στένωση, σπονδυλίτιδα, σπονδύλωση, αστάθεια αρθρώσεων σπονδυλικών σωμάτων, σπονδυλολίσθηση, χρόνιες παθήσεις σπονδυλικής στήλης (π.χ. σκολίωση). Κυρίως όμως άνω του 50%, των ασθενών υποφέρουν από πόνους δισκικής αιτιολογίας όπως εκφύλιση δίσκου, κήλη δίσκου ή ελεύθερο τμήμα δίσκου.

Συνεπώς, οι πάσχοντες είναι πιθανόν να είναι αντιμέτωποι με τον χρόνιο και οξύ πόνο, με συνέπειες στην ποιότητα της ζωής τους, δυσκολία ή αδυναμία βάδησης, ισχιαλγία, αδυναμία άνω άκρων (αυχενικές κήλες δίσκου) ή αυχεναλγίες. 

Ο τρόπος αντιμετώπισης αυτών των συμπτωμάτων είναι είτε συντηρητικός (φαρμακευτική αγωγή, φυσιοθεραπεία, άσκηση), είτε χειρουργικός (δισκεκτομή -ανοικτή ή ενδοσκοπική- και αποσυμπίεση, σπονδυλοδεσία κ.ά.).

Αντιμετώπιση

Όσον αφορά στις τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας ο κ. Τριανταφυλλόπουλος διευκρινίζει ότι «χρησιμοποιούνται για αντιμετώπιση σε περιστατικά κήλης δίσκου σε αυχένα – θώρακα – μέση, είναι διαδερμικές τεχνικές (χωρίς τομή),  χωρίς γενική αναισθησία και με ελάχιστη παραμονή λίγων ωρών με τη χρήση τοπικού αναισθητικού».

«Τα 10 τελευταία χρόνια, αντιμετωπίζουμε αυτά τα περιστατικά με την τεχνική της δισκοπλαστικής, δηλαδή με χρήση γέλης (gel) το οποίο περιέχει αιθανόλη, κυτταρίνη και σκιαγραφικό υλικό. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, σε περιστατικά άνω των 200 ασθενών, έχοντας εφαρμόσει την τεχνική αυτή σε άνω των 400 πασχόντων δίσκων», εξηγεί ο κ. Τριανταφυλλόπουλος .

Η νέα τεχνική που εφαρμόζεται σε χειρουργείο ημέρας με τοπική αναισθησία και αυθημερόν έξοδο από το νοσοκομείο έχει τα εξής πλεονεκτήματα:

-Εφαρμογή του υλικού χωρίς να είναι απαραίτητη η νοσηλεία του ασθενούς.

-Εφαρμογή του υλικού με ελάχιστα επεμβατική μέθοδο “minimal invasive”, ελαχιστοποιώντας και τον κίνδυνο λοίμωξης.

-Εφαρμογή με τοπική αναισθησία.

-Απουσία πόνου προκαλούμενου από μεταγενέστερη στένωση του μεσοσπονδυλίου διαστήματος μετά τη θεραπεία (facet syndrome).

-Κατά τη διάρκεια μιας εφαρμογής, πολλοί πάσχοντες δίσκοι μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη χρήση ενός μόνο ηλεκτροδίου.

-Διατήρηση του μεσοσπονδύλιου ύψους του δίσκου που έχει γίνει εφαρμογή του ηλεκτροδίου.

-Άμεσα αντιληπτά αποτελέσματα.

-Άμεση επιστροφή στην εργασία (αντί για 2 μήνες με μία επιτυχή κλασική χειρουργική επέμβαση).

-Καμία υποτροπή δεν έχει παρατηρηθεί (εμπειρία > 2 έτη).

-«Απονεύρωση» των αλγοϋποδοχέων (pain receptors) ευρισκόμενων στο οπίσθιο τμήμα του ινώδους δακτυλίου.

Οικονομικό όφελος για τους δημόσιους ασφαλιστικούς φορείς και τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς ο ασθενής δεν χρειάζεται να νοσηλευθεί και να ακολουθήσει φυσιοθεραπευτική μετεγχειρητική αγωγή, όπως μετά από μια κλασική χειρουργική αντιμετώπιση.

-Πιο σίγουρο αποτέλεσμα ιατρικής πράξης.

-Λιγότεροι ενεχόμενοι κίνδυνοι, λόγω της διαδερμικής εφαρμογής της δισκοπλαστικής.

-Διατήρηση των μυών και ιστών της πάσχουσας περιοχής, λόγω της διαδερμικής εφαρμογής του ηλεκτροδίου της δισκοπλαστικής.