Νέα κλινική μελέτη κατά του επιθετικού καρκίνου του μαστού

0
234

Θα μπορούσε ένας τροποποιημένος ιός του έρπητα να διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα με στόχο να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα; Ίσως και να μπορεί λένε τώρα οι επιστήμονες σύμφωνα με μια νέα κλινική μελέτη ερευνητών του Moffitt Cancer Center . Πρόκειται για μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία στη συστηματική χημειοθεραπεία, που μπορεί να αυξήσει την ανταπόκριση σε τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού υψηλού κινδύνου και  πρώιμου σταδίου.

Η κλινική δοκιμή φάσης 2 του ογκολυτικού ιού talimogene laherparepvec (TVEC) σε συνδυασμό με την καθιερωμένη χημειοθεραπεία σε ασθενείς με τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού αρχικού σταδίου δημοσιεύθηκε στο Nature Medicine.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Hatem Soliman, M.D.,  υποστηρίζουν ο TVEC, όταν προστίθεται στη συστηματική χημειοθεραπεία, μπορεί να αυξήσει την ανταπόκριση σε υψηλού κινδύνου, πρώιμου σταδίου τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού. Υπάρχουν ενδείξεις ισχυρής ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος εντός του όγκου σύμφωνα με τον Soliman, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, ιατρικός διευθυντή του Γραφείου Κλινικών Δοκιμών του Moffitt και ανώτερο μέλος του Τμήματος Ογκολογίας Μαστού του Moffitt.

Υπενθυμίζεται ότι ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού αντιπροσωπεύει περίπου το 15% όλων των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού. Οι ασθενείς με αυτόν τον υποτύπο έχουν συνήθως χειρότερη έκβαση σε σύγκριση με άλλους καρκίνους του μαστού, γεγονός που υποδηλώνει την ανάγκη για βελτιωμένες θεραπείες.

Οι συγκεκριμένοι στερούνται έκφρασης των υποδοχέων οιστρογόνων και έχουν ελάχιστη έως καθόλου έκφραση της πρωτεΐνης HER2. Ως αποτέλεσμα, η ορμονοθεραπεία και τα φάρμακα που στοχεύουν στους υποδοχείς της πρωτεΐνης HER2 δεν είναι αποτελεσματική έναντι αυτού του τύπου καρκίνου.

Τι είναι και τι κάνει το TVEC

Το TVEC είναι ένας τροποποιημένος ιός του απλού έρπητα 1 που περιλαμβάνει αλληλουχίες κωδικοποίησης για την πρωτεΐνη GM-CSF, η οποία μπορεί να διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα. Εισάγεται απευθείας στον όγκο και υφίσταται αντιγραφή εντός των καρκινικών κυττάρων, με αποτέλεσμα τη διάσπαση του καρκινικού κυττάρου και την παραγωγή αντιγόνων προερχόμενων από τον όγκο. Τα ανοσοποιητικά κύτταρα μπορούν να αναγνωρίσουν τα αντιγόνα, να διεισδύσουν στον όγκο και να στοχεύσουν τα καρκινικά κύτταρα προς καταστροφή. Επιπλέον, ο GM-CSF που παράγεται από τον ιό δρα ως φάρος που βοηθά στην προσέλκυση ανοσοποιητικών κυττάρων στον όγκο.

Το TVEC έχει εγκριθεί για τη θεραπεία προχωρημένου μελανώματος, σε προχωρημένο στάδιο. Οι ερευνητές του Moffitt θέλησαν να αξιολογήσουν κατά πόσον ο ογκολυτικός ιός θα μπορούσε επίσης να είναι αποτελεσματικός σε συνδυασμό με τη συνήθη χημειοθεραπεία όταν χορηγείται σε ασθενείς με τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Σε μια δοκιμή φάσης 2 με 37 ασθενείς, το 45,9% πέτυχε ανταπόκριση, το 89% των ασθενών παρέμεινε ελεύθερο νόσου δύο χρόνια μετά τη θεραπεία και δεν εμφανίστηκαν υποτροπές σε ασθενείς που πέτυχαν ισχυρή ανταπόκριση. Το προφίλ ασφάλειας δεν διέφερε σημαντικά από αυτό που αναμενόταν από την τυπική χημειοθεραπεία, εκτός από τα υψηλότερα επίπεδα χαμηλού βαθμού πυρετού, ρίγη, πονοκεφάλων και πόνου στο σημείο της ένεσης.

Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης τα επίπεδα των ανοσολογικών βιοδεικτών και αξιολόγησαν κατά πόσον αυτοί οι βιοδείκτες συσχετίζονται με την ανταπόκριση των ασθενών. Ανακάλυψαν ότι τα περισσότερα δείγματα όγκων είχαν υψηλότερα επίπεδα Τ-κυττάρων που καταπολεμούν τον όγκο και ενεργοποίηση μονοπατιών σηματοδότησης του ανοσοποιητικού συστήματος κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι εβδομάδων της θεραπείας. Οι ασθενείς που είχαν καλύτερη ανταπόκριση στη θεραπεία είχαν υψηλότερα επίπεδα CD8 Τ κυττάρων την έκτη εβδομάδα από τους ασθενείς που δεν ανταποκρίθηκαν τόσο καλά στη θεραπεία. Οι παρατηρήσεις αυτές υποδηλώνουν ότι η ενεργοποίηση της ανοσολογικής απόκρισης νωρίτερα μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα σε ασθενείς με τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού.