Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ: Ξεκινάει ειδικό ιατρείο  Άνοιας – Πάρκινσον

0
332

Ειδικό ιατρείου Άνοιας και Πάρκινσον ξεκινά τη λειτουργία του από τις 9 Μαΐου 2023 και κάθε Τρίτη στο Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού ( Ν.Ι.Μ.Τ.Σ). Το εξειδικευμένο προσωπικό του ιατρείου υπό την εποπτεία του νευρολόγου Κωνσταντίνου Στεβή, θα προσφέρει επιστημονική και ψυχολογική υποστήριξη σε ασθενείς με άνοια και Πάρκινσον αλλά και στους φροντιστές τους που συνήθως είναι τα μέλη των οικογενειών τους.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, η νόσος Alzheimer αποτελεί την πιο διαδεδομένη μορφή άνοιας, με σημαντικές επιπτώσεις στην εθνική υγεία αλλά και οικονομία.
Αυτή τη στιγμή 50 εκατομμύρια άνθρωποι διεθνώς αντιμετωπίζουν αυτή την ύπουλη και ανίατη νόσο. Το 34.6% και παραπάνω των ανθρώπων από  85 ετών και άνω θα διαγνωστούν με αυτή τη νόσο.
«Δυστυχώς η επιστημονική έρευνα έχει αποδειχθεί ατελέσφορη στο να ανακαλύψει το μηχανισμό αυτής της ασθένειας και περαιτέρω τα αίτια της. Ακόμα χειρότερα καμία αποτελεσματική και ριζική μέθοδος θεραπείας δεν έχει υπάρξει», σημειώνει ο νευρολόγος και υπεύθυνος του Ιατρείου κ. Στεβής και εξηγεί: «Τραγικές και αφόρητες είναι και οι ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις αυτής της κατάστασης. Δεκάδες χιλιάδες οικογένειες στην Ελλάδα καλούνται να διαχειριστούν ηλικιωμένους με άνοια ή νόσο του πάρκινσον , χωρίς καμία στοιχειώδη ηθική και υλική στήριξη από τις κοινωνικές δομές υγείας», όπως τονίζει.
Για τον λόγο αυτό και στα δυσμενή αυτά πλαίσια, η δημιουργία του εξειδικευμένου ιατρείου άνοιας/πάρκινσον στο νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ, αποσκοπεί στο  να παρέχει επιστημονική αλλά και ψυχολογική υποστήριξη στους ασθενείς αλλά και στις οικογένειες των ασθενών με άνοια και  πάρκινσον.

Στην χώρα μας υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 25.000 ασθενείς με Πάρκινσον, 160.000 άτομα πάσχουν από άνοια και 280.000 άτομα από ήπια νοητική διαταραχή που είναι προστάδιο της άνοιας. Συνολικά, ο πληθυσμός των ανθρώπων με νοητικά προβλήματα πλησιάζει το μισό εκατομμύριο και αν συνυπολογίσουμε ότι για κάθε ασθενή με άνοια επηρεάζεται σημαντικά η ζωή 2-3 φροντιστών- μελών της οικογένειας, η πάθηση αφορά άμεσα σε 1 εκατομμύριο Έλληνες πολίτες.