Νοσοκομείου Παπαγεωργίου: Ιατρείο Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας

0
374

Ελπίδα για ποιοτικότερη ζωή σε ασθενείς που υποφέρουν από χρόνιο πόνο και χρήζουν παρηγορικής φροντίδας δίνει το νεοσύστατο Ιατρείο Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου.

Το Ιατρείο είναι στελεχωμένο με προσωπικό εξειδικευμένο στη διαχείριση του χρόνιου πόνου και στοχεύει στην παροχή ειδικής φροντίδας, που περιλαμβάνει θεραπεία με φαρμακευτική αγωγή, ψυχολογική υποστήριξη αλλά και επεμβατικές θεραπείες για την ανακούφιση των ασθενών από τον πόνο, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, τη διατήρηση της ψυχικής υγείας και την επαναφορά στις καθημερινές δραστηριότητές τους.

«Όταν ο πόνος γίνει χρόνιος, δηλαδή διαρκέσει για χρονικό διάστημα πάνω από τρεις μήνες, αποτελεί από μόνος του νόσο. Όταν παραμείνει χωρίς θεραπεία, οι επιπτώσεις είναι πολύ σοβαρές. Περιορίζει την πνευματική συγκέντρωση του ασθενούς, την ατομική και κοινωνική δραστηριότητα και προκαλεί αϋπνία. Όλα αυτά οδηγούν σε βάθος χρόνου σε κατάθλιψη, από την οποία πάσχει το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών με χρόνιο πόνο. Η κατάσταση οδηγεί σε φαύλο κύκλο και ταλαιπωρεί τον ασθενή, ο οποίος επισκέπτεται πολλές ιατρικές ειδικότητες χωρίς ικανοποιητικό έλεγχο της κατάστασης», επισημαίνει η Ελένη Κοράκη, Αναπλ. Προϊσταμένη του Αναισθησιολογικού Τμήματος, η οποία μαζί με την Μαριάνθη Βαρβέρη, είναι Διευθύντριες Αναισθησιολογικού με εξειδίκευση στην Αλγολογία και Υπεύθυνες του Ιατρείου.

Όπως συμπληρώνει η κ. Βαρβέρη, «ο χρόνιος πόνος κατατάσσεται σε καρκινικό και καλοήθη και μπορεί να οφείλεται σε καταστάσεις όπως ο καρκίνος, η κεφαλαλγία, η οσφυαλγία, οι αρθρίτιδες και οι κακώσεις των νεύρων. Ο χρόνιος πόνος πρέπει να αντιμετωπίζεται σε εξειδικευμένα κέντρα, από ειδικά εκπαιδευμένους ιατρούς. Για το λόγο αυτό, στο Ιατρείο Πόνου υπάρχει άμεση συνέργεια και με άλλες ειδικότητες, όπως ογκολόγους, ορθοπαιδικούς, φυσικοθεραπευτές και ψυχολόγους».

Την Ημέρα Ανοιχτών Ιατρείων Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας, στις 8  Νοεμβρίου, το Ιατρείο στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου θα έχει ολοήμερη λειτουργία. Οι επικεφαλής του στέλνουν το μήνυμα στους ασθενείς να υποστηρίξουν το δικαίωμά στη πρόσβαση στη θεραπεία του πόνου και την παρηγορική φροντίδα αναζητώντας ένα εξειδικευμένο ιατρείο.

Το Ιατρείο σηματοδοτεί σημείο αναφοράς για τη φροντίδα των ασθενών με χρόνιο πόνο, καθώς το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου στηρίζει την έναρξη της λειτουργίας του σε μια δύσκολη εποχή -την ώρα που αντίστοιχα ιατρεία κλείνουν εξαιτίας της έλλειψης αναισθησιολόγων- δείχνοντας έτσι το κοινωνικό του πρόσωπο.