Νοσοκομείο Σύρου: Ψυχογηριατρική Υποστήριξη σε πολίτες άνω των 65 ετών

0
230

Μια εξαιρετικά χρήσιμη και πρακτική υπηρεσία λειτουργεί στο Νοσοκομείο της Σύρου με  στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας προς τους κατοίκους των Κυκλάδων. Πρόκειται για το Κέντρο Διασύνδεσης Ψυχογηριατρικής Υποστήριξης  που λειτουργεί πιλοτικά τους τελευταίους έξι μήνες  μέσω του προγράμματος «Ολοκληρωμένη Παρέμβαση Ψυχογηριατρικής Υποστήριξης (ΟΠΨΥ)». Ενδεικτικό των αναγκών που καλύπτει  αυτή η υπηρεσία είναι ότι από την αρχή της λειτουργία τους έως τώρα 73 άτομα έχουν λάβει μέρος στο πρόγραμμα  εκ των οποίων οι 53 είναι γυναίκες και 20 άντρεςόπως αναφέρει το ενημερωτικό site cyclades24.gr.

Οι συμμετέχοντες είναι πολίτες άνω των 65 ετών, με προβλήματα:

– μνήμης

-κατάθλιψης

– αγχώδεις διαταραχές.

Αναλυτικά 49 άτομα ανέφεραν νοητική έκπτωση  (67%), εκ των οποίων 40 άτομα παρουσίασαν έκπτωση γνωστικών λειτουργιών (55%), 10 άτομα παρουσίασαν κατάθλιψη (14%), 10 άτομα παρουσίασαν άγχος (14%) και 30 άτομα ανέφεραν αϋπνία (41%).

Η ειδική ομάδα που αποτελείται από ψυχίατρο, νοσηλευτή και κοινωνικό λειτουργό ψυχικής υγείας, στηρίζουν τους συμμετέχοντες ώστε να τους προσφέρονται  ειδικές υπηρεσίες πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και κατάλληλης θεραπείας σε ηλικιωμένους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών και η διασύνδεση τους με εξειδικευμένες μονάδες υγείας.

Το πρόγραμμα υλοποιείται χάρη σε διασύνδεση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με την Τριτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με τη χρήση τηλεϊατρικής.  Το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου είναι διασυνδεδεμένο με την Ψυχιατρική Πανεπιστημιακή Κλινική του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, με επικεφαλής τον Καθηγητή Ψυχιατρικής  Αντώνιο Πολίτη.

Κατά την διαδικασία, οι υποψήφιοι συμμετέχοντες πρώτα ήρθαν σε επαφή, μέσω διαδικτυακού ιατρικού ραντεβού, με τον κ. Πολίτη και, εφ’ όσον κρίθηκε αναγκαίο, εισήχθησαν στο πρόγραμμα.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα Ολοκληρωμένη Παρέμβαση Ψυχογηριατρικής Υποστήριξης υλοποιείται σε νησιωτικές περιοχές της χώρας, όπως  είναι η Τήνος, η Σύρος και η Άνδρος. Επίσης παρέχεται σε κατοίκους ακριτικών περιοχών, όπως είναι  η Ξάνθη, η Αλεξανδρούπολη και το Σουφλί, αλλά και στην ενδοχώρα της Δυτικής Ελλάδας, στη Χαλανδρίτσα, τα Καλάβρυτα και στην Ερυμάνθεια.

Προσδοκία είναι  καλύτερη ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων και των οικογενειών τους  εκεί που διαμένουν. Παράλληλα το πρόγραμμα αποβλέπει  στην ορθή πληροφόρηση της τοπικής κοινωνίας, ώστε να μην παραγκωνίζονται.

Όσοι ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο πρόγραμμα του νοσοκομείου Σύρου μπορούν να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα : 22813-60316  & 22813-060338, αλλά και με  email: opsy@vardakeio.gov.gr).