Ο δεκάλογος του καλοκαιριού από τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Αττικής

0
203

Χρειάζεστε οδοντίατρο αλλά ο δικός σας λείπει σε διακοπές; Κανένα πρόβλημα γιατί μπορείτε να απευθύνεστε στη Γραμμή Επειγόντων Περιστατικών, που έχει καθιερώσει ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής (ΟΣΑ) για τον Αύγουστο.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για τους οδοντιάτρους οι οποίοι θα εξυπηρετούν επείγοντα περιστατικά και θα συνεχίσουν να εργάζονται το μήνα Αύγουστο στο λεκανοπέδιο της Αττικής, στο τηλέφωνο του Συλλόγου 2103821109 τις εργάσιμες ημέρες και ώρες ή μέσω του site του ΟΣΑ (https://www.osanet.gr/). 

Μάλιστα, ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών, ο ΟΣΑ έχει εκδώσει το δεκάλογο του καλοκαιριού για το τι πρέπει να προσέχετε όσο είστε διακοπές. Ας δώσουμε λίγο προσοχή, λοιπόν, στα παρακάτω για να μην «τρέχουμε» την τελευταία στιγμή:

1.Λόγω Covid-19 προμηθευτείτε οδοντόβουρτσες με ειδική προστατευτική θήκη και πλένετε απαραιτήτως τα χέρια σας πριν και μετά το βούρτσισμα των δοντιών.

2.Μην ξεχνάτε να έχετε πάντα στις αποσκευές σας την οδοντόβουρτσα σας.

3.Πριν ξεκινήσετε τις διακοπές επισκεφτείτε προληπτικά τον Οδοντίατρο σας. Περιορίστε την κατανάλωση σακχαρούχων αεριούχων ποτών και αυξήστε την λήψη φυσικών χυμών ή γαλακτοκομικών προϊόντων.

4.Προσοχή στα ατομικά και ομαδικά παιχνίδια τις εξερευνήσεις και τις αναρριχήσεις σε δένδρα και βράχους. Συχνά καταλήγουν σε σπασίματα και απώλεια των μπροστινών δοντιών.

5.Προσοχή στις καταδύσεις από βράχους προκυμαίες ή σκάφη. Κακή εκτίμηση του βάθους της θάλασσας μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς στο κεφάλι, στο πρόσωπο και φυσικά στα δόντια.

6.Εάν εξαιτίας κάποιου ατυχήματος τα δόντια φύγουν από τη θέση τους διατηρείστε την ψυχραιμία σας. Επαναφέρετε τα στην αρχική θέση και επισκεφθείτε το πλησιέστερο οδοντιατρείο. Εάν έχουν φύγει από το στόμα φυλάξτε τα σε φυσιολογικό ,ορό , γάλα ή σάλιο και επισκεφθείτε επειγόντως οδοντίατρο.

7.Περιορίστε τις σοκολάτες, καραμέλες , παγωτά και διαφορές γλυκαντικές ουσίες σε τυποποιημένη μορφή (καραμέλες, τσίχλες κλπ).

8.Τρώτε άφθονες ποσότητες από φρούτα και λαχανικά.

9.Βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα απαραιτήτως.

10.Μετά το τέλος των διακοπών επισκεφθείτε τον οδοντίατρο σας για την εξέταση και οριστική αποκατάσταση των προβλημάτων.