Οι εργαζόμενες και στον ιδιωτικό τομέα έχουν μια ημέρα άδειας μετ’ αποδοχών για γυναικολογικό έλεγχο

0
386

Επιτέλους  μια αδικία δεκαετιών αποκαθίσταται. Μετά από πρόταση του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Kαρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αποφάσισε να λαμβάνουν όλες οι εργαζόμενες γυναίκες και στον ιδιωτικό τομέα, μια μέρα άδεια μετ’ αποδοχών κάθε χρόνο για να πραγματοποιούν το γυναικολογικό τους έλεγχο.

Την συγκεκριμένη μονοήμερη άδεια, είχε ζητήσει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής»  από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη. Το αίτημα έγινε δεκτό, οπότε  κατατέθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή τροπολογία σχετικά με την παροχή μιας ημέρας άδειας τον χρόνο με αποδοχές για τη διενέργεια του ετήσιου γυναικολογικού ελέγχου και για τις εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα, όπως ίσχυε για τις εργαζόμενες στον δημόσιο τομέα.

Μετά τις ενέργειες του συλλόγου προβλέπεται στο άρθρο 232 του Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου (π.δ. 80/2022, Α’ 222) και στο κωδικοποιηθέν άρθρο 40 του ν. 4808/2021 (Α’ 101), περί της άδειας προγεννητικών εξετάσεων, τροποποιείται ο τίτλος, ώστε να αναφέρεται και στον γυναικολογικό έλεγχο, και προστίθεται η παρ. 2.

Το άρθρο 232 διαμορφώνεται ως εξής:
 Άδεια προγεννητικών εξετάσεων και γυναικολογικού ελέγχου

1.Οι έγκυοι εργαζόμενες απαλλάσσονται από την εργασία χωρίς περικοπή αποδοχών, κατόπιν προηγούμενης ενημέρωσης του εργοδότη, με κάθε πρόσφορο μέσο, προκειμένου να υποβάλλονται σε εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου, εφόσον αυτές οι εξετάσεις πρέπει να γίνουν κατά τη διάρκεια του χρόνου εργασίας.

2.Στις εργαζόμενες χορηγείται μία (1) ημέρα τον χρόνο άδεια με αποδοχές για την πραγματοποίηση γυναικολογικού ελέγχου.

Για την ευόδωση της προσπάθειας η  πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», κυρία Παρασκευή Μιχαλοπούλου επεσήμανε ότι
«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενες για την παροχή άδειας μίας ημέρας με αποδοχές και στις ιδιωτικές υπαλλήλους για τον προληπτικό ετήσιο γυναικολογικό τους έλεγχο. Η ρύθμιση αυτή, κατόπιν αιτήματός μας, συμβάλλει σημαντικά και ουσιαστικά στην έγκαιρη διάγνωση και επομένως στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση και διαχείριση του καρκίνου του μαστού και των γυναικολογικών καρκίνων. Στο «Άλμα Ζωής», με το βλέμμα στραμμένο στο διαρκές ζητούμενο για εμάς, που είναι η υποστήριξη και προστασία των γυναικών και των ασθενών με καρκίνο του μαστού στην Ελλάδα, θα συνεχίσουμε να προτείνουμε και να διεκδικούμε την ισότιμη και καθολική πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας».