Το συνέδριο της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Εταιρίας στην Αθήνα: Έγκαιρη παρέμβαση στην ψύχωση

0
493

Διακεκριμένες  προσωπικότητες από το διεθνή χώρο της ψυχιατρικής θα συμμετέχουν στο Συνέδριο της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Εταιρίας που θα διεξαχθεί στην Αθήνα την προσεχή εβδομάδα. Το συνέδριο θα εστιάσει στην ανάγκη εδραίωσης έγκαιρων παρεμβάσεων σε όλο το ηλικιακό φάσμα εμφάνισης των ψυχιατρικών  διαταραχών, συμπεριλαμβανομένων και των ανοιών στην τρίτη  ηλικία  (WPA Thematic Congress on Early Intervention in Psychiatry across the life span). Το συνέδριο θα λάβει χώρα στο ξενοδοχείο Divani Caravel, στις 23-25 Ιουνίου 2022, υπό την προεδρία  του καθηγητή, Νίκου Στεφανή. Κατά τις εργασίες του συνεδρίου θα τοποθετηθούν 33 επίλεκτοι ομιλητές από την Ευρώπη, την Αμερική και την Αυστραλία.

Το συνέδριο αφορά σε ψυχιάτρους, ειδικευόμενους, ψυχολόγους, νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, εργοθεραπευτές και φοιτητές. Αξιοσημείωτο είναι ότι στις 22 Ιουνίου, παραμονή του συνεδρίου, θα διοργανωθούν τέσσερα  εξειδικευμένα εργαστήρια έγκαιρης  παρέμβασης στην ψύχωση από το Διεθνές Δίκτυο Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψυχική Υγεία (IEPA Early Intervention in Mental Health International Network). Οι εγγραφές τόσο στο συνέδριο όσο και στα εργαστήρια γίνονται on-line στη διεύθυνση www.wpathematic.org.

Το Ταμείο Ανάκαμψης

Χάρη σε πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, το υπουργείο Υγείας θα προκηρύξει σύντομα διαγωνισμό για τη δημιουργία 10 Μονάδων Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση, ικανοποιώντας πανελλαδικά ανάγκες. Πρόκειται για ένα πολυπόθητο εγχείρημα στο οποίο συνέβαλε καθοριστικά και ο καθηγητής Ψυχιατρικής και διευθυντής της Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκου Στεφανή. Η αναδιοργάνωση των δομών εκτιμάται ότι θα έχει θετικές συνέπειες στις ζωές χιλιάδων νέων και των οικογενειών τους. Ενδεικτικό είναι ότι στην χώρα μας σχεδόν 3.000 ελληνόπουλα ετησίως βιώνουν το πρώτο τους ψυχωσικό επεισόδιο.

Όραμα του  καθηγητή αποτελεί η λειτουργία των μονάδων πέρα από τα μοντέλα των νοσοκομειακών ιδρυμάτων ή τυπικών εξωτερικών ιατρείων  αλλά ως «αποστιγματοποιημένες υπηρεσίες που θα στεγάζονται για λόγους προσβασιμότητας π.χ. στο κέντρο της πόλης, φιλικές προς τους νέους χρήστες ψυχιατρικών υπηρεσιών».  Το προσωπικό των μονάδων θα αποτελείται από διαφορετικές ειδικότητες ή επαγγελματίες της ψυχικής υγείας, πέραν των ψυχιάτρων, όπως είναι ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, εργοθεραπευτές και επισκέπτες Υγείας.

Στήριξη θα παρέχεται σε νεαρούς ασθενείς και την οικογένειάς τους ακόμη και μέσα στην κοινότητα, στον χώρο του αν παραστεί ανάγκη. Με δεδομένο ότι η βοήθεια είναι πιο αποτελεσματική στα πρώτα στάδια εκδήλωσης μιας σοβαρής ψυχικής διαταραχής  εκτιμάται ότι θα είναι μεγάλο το όφελος από την παρέμβαση, ώστε να περιορίζεται το ενδεχόμενο της χρονιότητας της σοβαρής ψυχικής νόσου και της απώλειας της λειτουργικότητας του νέου ασθενούς.