Είναι ασφαλές το κολύμπι μετά από πλαστική επέμβαση;

0
207

Προσεκτικές θα πρέπει να είναι οι γυναίκες και οι άνδρες που υποβλήθηκαν  πρόσφατα σε αισθητικές επεμβάσεις όπως ρινοπλαστική ή μεταμόσχευση μαλλιών, πριν επισκεφτούν την παραλία ή την πισίνα. Υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι που ελλοχεύουν, στη θάλασσα σε λίμνες ή και ποτάμια, γι΄ αυτό   θα πρέπει να έχουν αναρρώσει πλήρως, ώστε να αποφύγουν μολύνσεις και αισθητικές βλάβες, από τον ήλιο, το νερό και την άμμο.

Οι αισθητικές επεμβάσεις -όπως κάθε επέμβαση- απαιτούν επιμελή αποκατάσταση και πιστή εφαρμογή των οδηγιών για τη μετεγχειρητική φροντίδα, προκειμένου να επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

«Παρότι η επάνοδος στην εργασία γίνεται μετά από μερικές ημέρες, κάποιες δραστηριότητες, όπως η άρση βάρους και το τρέξιμο, θα πρέπει να αποφεύγονται για μερικές εβδομάδες, για να προστατευτεί η ασθενής από επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της ρήξης των ραμμάτων, της αιμορραγίας και της μόλυνσης του τραύματος», εξηγεί ο Γεώργιος Βελημβασάκης, MD, FEBOPRAS, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός.

Η εκπλήρωση της επιθυμίας για ξέγνοιαστες στιγμές στην παραλία επίσης θα πρέπει να γίνει στον σωστό χρόνο, ο οποίος εξαρτάται από την επέμβαση που έχει πραγματοποιηθεί και την εξατομικευμένη ικανότητα ανάρρωσης του οργανισμού. Και ο μόνος αρμόδιος να δώσει το πράσινο φως είναι ο πλαστικός χειρουργός που ανέλαβε την αισθητική αποκατάσταση.

Έλλειψη βαρύτητας και ράμματα

Το κολύμπι είναι ιδανική άσκησης, ωστόσο μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στις μη επουλωμένες τομές και τα ράμματα. Η ελευθερία που δίνει η έλλειψη βαρύτητας μπορεί να γίνει αιτία κινήσεων που τεντώνουν το σημείο της τομής θέτοντας σε κίνδυνο την ομαλή αποκατάσταση της ουλής. Και προσοχή: δεν πρέπει να ξεγελά η εμφάνισή της. Μπορεί εξωτερικά να δείχνει ακόμα και πλήρως θεραπευμένη, όμως ενδέχεται  τα εσωτερικά ράμματα να μην έχουν επουλωθεί πλήρως και να σπάσουν.

Μολύνσεις

Μεγάλο πρόβλημα είναι η μόλυνση που μπορεί να προκύψει από τα  μικρόβια του θαλασσινού νερού, των λιμνών και των ποταμών αλλά και στις πισίνες και τα υδρομασάζ. Παρότι υπόκεινται σε καθαρισμό με χλώριο, φιλοξενούν τεράστιους αριθμούς μολυσματικών παραγόντων που μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνοι για έναν πρόσφατα χειρουργημένο ασθενή με μη επουλωμένες πληγές. Επιπλέον, το χλώριο αλλά και άλλες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στις απολυμάνσεις του νερού δεν αποκλείεται να ερεθίσουν το ευαίσθητο χειρουργημένο δέρμα.

‘Ηλιος

Η έκθεση στον ήλιο ενέχει, επίσης, κινδύνους κατά τα αρχικά στάδια της ανάρρωσης. Η ζέστη είναι πιθανό να επιδεινώσει οποιαδήποτε μετεγχειρητική φλεγμονή ή οίδημα και οι υπεριώδεις ακτίνες να γίνουν αιτία σκουρότερων σημαδιών στην τομή. Σε κάθε περίπτωση, μέχρι την πλήρη ανάρρωση, δεν θα πρέπει να παραλείπεται η χρήση άφθονου αντηλιακού ευρέος φάσματος ή η κάλυψη της τομής.

Άμμος και θαλάσσια σπορ

Προσοχή απαιτείται και για τη διατήρηση της τομής που ακόμα επουλώνεται, η οποία θα πρέπει να διατηρείται καθαρή και απαλλαγμένη από άμμο, προκειμένου να αποφευχθούν οι μολύνσεις. Εννοείται ότι απαγορεύεται, τις πρώτες εβδομάδες, η συμμετοχή σε θαλάσσια σπορ και δραστηριότητες στην παραλία, όπως beach volley ή θαλάσσιο σκι.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να απολαύσουν τις παραλίες

«Ο χρόνος εξαρτάται από δύο παράγοντες: από το είδος της επέμβασης που έχει γίνει και από την πορεία του ασθενή, αφού κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και η ταχύτητα ανάρρωσης διαφέρει» εξηγεί ο κ. Βελημβασάκης.

Σε γενικές γραμμές, οι γυναίκες που υποβάλλονται σε λίφτινγκ προσώπου, σε ανόρθωση, αύξηση ή μείωση στήθους, κοιλιοπλαστική και ρινοπλαστική μπορούν να κολυμπήσουν και να συμμετέχουν σε κάθε δραστηριότητα κοντά στη θάλασσα μετά από 3 περίπου εβδομάδες.

Οι γυναίκες και οι άνδρες που έχουν κάνει μεταμόσχευση μαλλιών πρέπει να περιμένουν λιγότερο, περίπου 10 ημέρες.

«Κάθε γυναίκα και άνδρας που υποβάλλεται σε αισθητική επέμβαση λαχταρά να δείξει σε όλον τον κόσμο το βελτιωμένο κορμί του, να αποσπάσει τον θαυμασμό όλων και να τονώσει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή του. Ωστόσο, η επιστροφή στην κανονική δραστηριότητα πιο σύντομα από το επιτρεπτό μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές και να θέσει σε κίνδυνο τα αποτελέσματα. Γι’ αυτό πριν από οποιαδήποτε απόφαση για ηλιοθεραπεία, κολύμβηση ή άλλη αθλητική δραστηριότητα, πρέπει να υπάρχει επικοινωνία με τον χειρουργό και η σύμφωνη γνώμη του», καταλήγει ο ιατρός.