Παπαευαγγέλου: “Η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα εξαρτάται από το ποσοστό εμβολιασμού μας”

0
69

«Η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα εξαρτάται από το ποσοστό εμβολιασμού που θα πετύχουμε τον επόμενο μήνα αλλά και την προσωπική συμπεριφορά του καθένα». Αυτό τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της επιτροπής ειδικών Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της σημερινής καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου. Στη συνέντευξη συμμετείχαν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια παρατηρείται αυτή την εβδομάδα σταθεροποίηση της πανδημίας, δηλαδή ανακόπηκε η καθοδική πορεία των τελευταίων εβδομάδων.
Επίσης παρατηρείται σημαντική περαιτέρω μείωση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων κατά 5 χρόνια σε μία εβδομάδα, στα 27 έτη.

Η πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων είναι ηλικίας 18-24 ετών και στη συνέχεια 25-34 ετών. Οι 25-34 αποτελούν το 60% των νέων κρουσμάτων ενώ σε κάποιες περιοχές, κυρίως νησιωτικές, παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων.

Ο δείκτης θετικότητας σταθεροποιείται στο 1,1. Ο αριθμός νοσηλευομένων ασθενών είναι στους 700 στην επικράτεια.

Οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι μειώνονται σταθερά: Σε 15 μέρες οι διασωληνωμένοι προβλέπεται να μειωθούν στους 100 και οι θάνατοι σε λιγότερους από 10.

«Ο Ιούνιος ήταν εξαιρετικός μήνας. Η παρατηρούμενη αύξηση πιθανότατα οφείλεται στη χαλάρωση των μέτρων και τη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα» τόνισε.

54 κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα έχουμε ήδη τα πρώτα κρούσμα της Δέλτα στην Κρήτη, την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, γεγονός που αλλάζει την ισορροπία των δεδομένων, είπε η κυρία Παπαευαγγέλου. Συγκεκριμένα έχουμε 54 κρούσματα Δ, όπως είπε  και τόνισε: «Γίνεται προσπάθεια εξονυχιστικής ιχνηλάτησης των κρουσμάτων αυτών. Η μετάλλαξη Δέλτα θα επικρατήσει σε όλον τον πλανήτη μέσα στον Αύγουστο και είναι 100% πιο μεταδοτική σε σύγκριση με τον αρχικό ιό. Ιδιαίτερα αυξημένη φαίνεται να είναι η ενδοοικογενειακή μετάδοση της μετάλλαξης».

Η επικράτηση θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση κρουσμάτων κυρίως σε ανεμβολίαστους και άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Η προστασία των εμβολίων απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα

Ο πλήρης εμβολιασμός με Pfizer και AstraZeneca προσφέρει καλή άμυνα 96% και 92% αντίστοιχα. Ικανοποιητική είναι η κάλυψη και από το εμβόλιο της Moderna. Ωστόσο η μία χορήγηση μιας δόσης για τα εμβόλια που έχουν δυο, δεν επαρκεί, επισήμανε η καθηγήτρια Παιδιατρικής και τόνισε ότι: «Υπάρχει ανάγκη εντατικοποίησης της εμβολιαστικής κάλυψης των άνω των 50 ετών. Οι πολίτες αυτοί πρέπει να κατανοήσουν άμεσα, τις επόμενες εβδομάδες, ότι πρέπει να προχωρήσουν στον εμβολιασμό. Επίσης, οι νέοι καλό είναι να εμβολιαστούν τώρα».

Όσον αφορά τα self-test  η ειδικός επεσήμανε πως πρέπει να γίνει εντατική ιχνηλάτηση των νέων κρουσμάτων και συνεχής έλεγχος εργαζομένων και νέων με εβδομαδιαία χρήση self test.

Η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας συνεχίζει να έχει μεγάλη σπουδαιότητα.

Μαγιορκίνης: Συνεχίζεται η αποσυμπίεση του ΕΣΥ

Από την πλευρά του o επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, ανέφερε πως  η επιδημία βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο σε πολλές χώρες καθώς έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί. Σε παγκόσμια βάση από την αρχή της πανδημίας έχουν καταγραφεί 183 εκατομμύρια μολύνσεις και 4 εκατομμύρια θάνατοι. Γίνονται 378.000 διαγνώσεις την ημέρα.

Επίσης επισήμανε πως στην Ευρώπη 25 χώρες δείχνουν καλύτερη εικόνα, αλλά χειροτέρεψε η κατάσταση σε Ρωσία, Πορτογαλία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Ακολούθως σχολίασε ότι συνεχίζεται η αποκλιμάκωση της πίεσης στο σύστημα Υγείας.

Αναφερόμενος στις ΜΕΘ τόνισε πως την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των νοσηλευομένων μειώθηκε κατά 28%, ενώ γίνονται λιγότερες από 50 εισαγωγές την ημέρα. Οι διαγνώσεις παρουσίασαν μικρή αύξηση της τάξης του 5% και σε ημερήσια βάση ανέρχονται περίπου στις 420.Επίσης, επεσήμανε τους  κινδύνους της μετάλλαξης Δ για τους μη εμβολιασμένους. Ακόμα, ανακοίνωσε ότι έχουν διανεμηθεί στη χώρα μας 31 εκατομμύρια self test και τα έχουν χρησιμοποιήσει 4,5 εκατομμύρια πολίτες.