Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμοί έως το Μάρτιο. Υπομονή έως το Πάσχα.

0
45

Την αισιοδοξία του ότι έως τον Μάρτιο θα έχουν εμβολιαστεί περισσότερο από 1.500.000 άνθρωποι στη χώρα μας και έως το Πάσχα θα έχουμε φτάσει σε ένα ικανοποιητικό ποσοστό εμβολιασμών, εξέφρασε χθες ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ειδικότερα, κατά τη χθεσινή προγραμματισμένη  συνέντευξη Τύπου που έδωσε μαζί με την καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι: «Με βάση τις επιβεβαιωμένες παραδόσεις, μέχρι τον Μάρτιο θα έχουμε ξεπεράσει τα 1,5 εκατομμύρια εμβολιασμούς. Από εκεί και πέρα, τον Απρίλιο αναμένεται ο αριθμός των παραδόσεων να αυξηθεί και μάλιστα σε πολύ μεγάλο βαθμό, δεδομένου ότι θα μπουν και άλλες εταιρείες που θα έχουν καταφέρει να πάρουν την έγκριση από τον EMA. Χαρακτηριστικά αναφέρω την Johnson & Johnson. Άρα θα είναι αρκετά μεγαλύτερος ο αριθμός τον Απρίλιο, για να φτάσουμε στο Πάσχα σε ένα πολύ καλό ποσοστό ανοσίας, ειδικά των ομάδων εκείνων που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη σε σχέση με τον κορωνοϊό».

Σημειώνεται ότι χθες πραγματοποιήθηκαν περισσότεροι από 30.000 εμβολιασμοί και συνολικά έχουμε ξεπεράσει τους 725.000 εμβολιασμούς.

Η Ελλάδα βρίσκεται πάνω από την μέσο όρο στο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης και βρίσκεται στην τέταρτη θέση στον ημερήσιο αριθμό εμβολιασμών τις τελευταίες εβδομάδες, σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πόσοι έχουν εμβολιαστεί, πόσα ραντεβού έχουν κλειστεί

Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια αυξητική τάση στα ραντεβού. Έχουν κλειστεί μέχρι στιγμής 1.420.000 ραντεβού. Τα 600.000 αφορούν ραντεβού πρώτης δόσης και τα 820.000 αφορούν τα ραντεβού της δεύτερης δόσης.

Το μήνα Μάρτιο συγκεκριμένα, έχουν κλειστεί ήδη 720.000 ραντεβού. Τα 170.000 είναι  για την ηλικιακή ομάδα 60-64 και τα 550.000 ραντεβού είναι για τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες.

Συγκεκριμένα, για την ηλιακή ομάδα 60-64 έχουν ήδη κάνει το εμβόλιο περίπου περισσότεροι από 70.000 άτομα και τα ραντεβού που έχουν κλειστεί  συνολικά  ξεπερνάνε τις 300.000.

Στα άτομα ηλικίας  80-84, περίπου τα 100.000 έχουν ήδη εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση και υπάρχουν  περισσότερα από 110.000 άτομα τα οποία έχουν κλείσει ραντεβού. Συνολικά περίπου 220.000 άτομα έχουν οι πρόκειται να εμβολιαστούν, ένα ποσοστό που ξεπερνάει το 50% της ηλικιακής ομάδας.

Οι παραδόσεις των εμβολίων και η κακοκαιρία

Οι παραδόσεις των εταιρειών για τα εμβόλια συνεχίζονται με βάση τα χρονοδιαγράμματα. Χθες το υπουργείο Υγείας παρέλαβε: 112.000 από την εταιρεία Pfizer, την προηγούμενη εβδομάδα παρέλαβε 24.000 δόσεις από την Moderna και 90.000 δόσεις από την AstraZeneca.

Την εβδομάδα αυτή θα ολοκληρωθεί η αναπλήρωση των ραντεβού της κακοκαιρίας. Την Κυριακή, πραγματοποιήθηκαν περίπου στις 4.000 εμβολιασμοί και συμπληρώθηκε ένα μεγάλο μέρος από τους εμβολιασμούς που είχαν αναβληθεί από την Τρίτη και τις μέρες της κακοκαιρίας και μέσα στην εβδομάδα. Μέχρι την Παρασκευή, θα έχουν ολοκληρώσει και τους εμβολιασμούς των ηλικιακών ομάδων 60-64 και τον εμβολιασμό των ατόμων που είχαν ραντεβού στο Μέγα εμβολιαστικό σταθμό στο Μαρούσι. Οι πολίτες θα λάβουν ραντεβού με μήνυμα στο κινητό τους, τρεις ημέρες πριν το ραντεβού τους.

Το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού

Από την προηγούμενη εβδομάδα, είναι έτοιμο το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, που δίνεται μία μέρα μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης. Οι πολίτες μπορούν να το κατεβάσουν από την πλατφόρμα gov.gr, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς τους TAXISNET και το ΑΜΚΑ και από χθες είναι  διαθέσιμο και στα ΚΕΠ.

Σημειώνεται ότι τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης ανά Υγειονομική Περιφέρεια ή ανά Περιφέρεια, είναι κοντά στο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης της χώρας που είναι γύρω στο 4,7%.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου επεσήμανε την ανάγκη στους πολίτες να μην παραμελούν τους εμβολιασμούς τους και για τα άλλα λοιμώδη νοσήματα τόσο στα παιδιά όσο στους ενήλικες (γρίπη, πνευμονόκοκκο, έρπη ζωστήρα). Αυτοί οι εμβολιασμοί θα πρέπει να πραγματοποιούνται 14 ημέρες πριν ή μετά τον εμβολιασμό για COVID-19. Σε ότι αφορά στα σοβαρά περιστατικά ανεπιθύμητων ενεργειών και συγκεκριμένα της αναφυλαξίας, η κ. Θεοδωρίδου επεσήμανε ότι έχουν καταγραφεί πέντε σε σύνολο 725.000 εμβολιασμών, ποσοστό σύμφωνο με τη διεθνή αναλογία. Επίσης ερευνάται μια ακόμη περίπτωση.