Ο διαβήτης τύπου 2 δεκαπλασιάζει τα καρδιολογικά προβλήματα στις γυναίκες κάτω των 55 ετών.

0
39

Δεκαπλάσιος είναι ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων σε γυναίκες κάτω των 55 ετών που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Σύμφωνα με μια νέα μακροχρόνια  μελέτη, που δημοσιεύθηκε στις 20 Ιανουαρίου στην JAMA Cardiology , διάρκειας 21,4 χρόνων, οι γυναίκες κάτω των 55 ετών με διαβήτη τύπου 2 έχουν 10 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου τις επόμενες δύο δεκαετίες από τις γυναίκες χωρίς διαβήτη. «Αυτή η μελέτη είναι μια ισχυρή υπενθύμιση της ημιτελούς επιχείρησής μας για τη βελτίωση της καρδιακής υγείας των γυναικώνΗ πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία και αυτή η μελέτη δείχνει τη σημασία του τρόπου ζωής στην υγεία της καρδιάς», λέει ο  Sagar Dugani, MD, PhD , συγγραφέας της μελέτης και ιατρός εσωτερικής ιατρικής στο Mayo Clinic στο Ρότσεστερ της Μινεσότα.

Ενώ οι θάνατοι από καρδιακές παθήσεις έχουν μειωθεί στους ηλικιωμένους ενήλικες τις τελευταίες δεκαετίες, μελέτες δείχνουν ότι τα ποσοστά θανάτου μεταξύ νεότερων γυναικών δεν έχουν αλλάξει ή έχουν αυξηθεί ελαφρώς. «Αυτό που μας ανησυχεί ιδιαίτερα, είναι ότι η νεότερη ομάδα γυναικών δεν είχε την ίδια μείωση της καρδιαγγειακής θνησιμότητας με τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας ή τους άνδρες», λέει η Samia Mora, MD , επίσης συν-συγγραφέας της μελέτης, αναπληρωτής ιατρός του Brigham και Κέντρο Νοσοκομείων Γυναικών για Μεταβολική Λιπίδια και αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ στη Βοστώνη.

Για να κατανοήσουν καλύτερα ποιοι παράγοντες θέτουν τις γυναίκες σε υψηλότερο κίνδυνο πρόωρης στεφανιαίας νόσου (που συμβαίνει πριν από την ηλικία των 65 ετών σε γυναίκες), οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερους από 50 παράγοντες κινδύνου σε 28.024 γυναίκες που συμμετείχαν στη μακροχρόνια μελέτη διάρκειας 21,4 ετών.

Εκτός από το ότι ο διαβήτης, ισχυρός προγνωστικός παράγοντας της καρδιαγγειακής νόσου, η αντίσταση στην λιποπρωτεΐνη στην ινσουλίνη (LPIR), μια νεότερη μέτρηση για την αντίσταση στην ινσουλίνη, συσχετίστηκε με σημαντική αύξηση του κινδύνου καρδιακού προβλήματος – περισσότερο από τις μετρήσεις που χρησιμοποιούνται συνήθως όπως η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας ( LDL) χοληστερόλη («κακή» χοληστερόλη) και αιμοσφαιρίνη A1C . Συγκεκριμένα, το LPIR συσχετίστηκε με 600% αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου σε γυναίκες κάτω των 55 ετών, ενώ η χοληστερόλη LDL συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο 40%.

Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι συγκεκριμένες αιματολογικές εξετάσεις, οι οποίες δεν είναι ρουτίνα αυτή τη στιγμή, μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο στο μέλλον για την εκτίμηση του κινδύνου μιας πρόωρης καρδιακής νόσου μιας γυναίκας, λέει η Jessica Guidi, MD, καρδιοαγγειακή ιατρική στο Frankel του Πανεπιστημίου του Michigan.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η παχυσαρκία, η υπέρταση, η χρήση καπνού και το μεταβολικό σύνδρομο συνέβαλαν σημαντικά στην πρόωρη στεφανιαία νόσο.

Πηγή: https://www.everydayhealth.com/heart-health/diabetes-dramatically-increases-risk-of-heart-problems-in-younger-women