ΠΙΣ: Προσοχή στις ελλείψεις αίματος. Μεγάλη ανάγκη για αιμοδοσίες

0
1245

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) σχετικά με τις ελλείψεις σε αίμα που παρουσιάζουν πολλά νοσοκομεία της χώρας.

Ο ΠΙΣ επισημαίνει στην  ανακοίνωσή του, ότι τις εβδομάδες της καραντίνας μειώθηκαν σημαντικά τα αποθέματα της χώρας σε αίμα. Με τις φιλότιμες προσπάθειες εθελοντών, Δήμων και του ΕΟΔΥ οργανώθηκαν αιμοδοσίες εκτός ιατρικών δομών.

Τώρα που επέρχεται σταδιακά μία κανονικότητα στις κοινωνικές εκδηλώσεις, και οπωσδήποτε πριν κάνει την εμφάνισή του νέο πανδημικό κύμα, είναι απαραίτητο να ενεργοποιηθούν όλοι οι αρμόδιοι. Ώστε να διεξαχθούν αιμοδοσίες σε όλη την χώρα.

Ειδικά μάλιστα ενόψει καλοκαιριού, που γίνονται περισσότερα ατυχήματα λόγω των μετακινήσεων, η ανάγκη της χώρας για αίμα αναμένεται να αυξηθεί εκ νέου. Πιέζοντας έτσι ασφυκτικά το σύστημα Υγείας.

Να σημειώσουμε ότι ο ΕΟΔΥ από 14 Μαρτίου 2020 μέχρι τις 2 Απριλίου 2020 συνέλεξε 3.914 μονάδες αίματος από συνολικά 77 αιμοληψίες, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε 47 Δήμους/Φορείς.

Παρόλα αυτά, οι ανάγκες συνεχίζουν να είναι αυξημένες. Ο κόσμος πρέπει να ξεπεράσει τον φόβο και να μεταβαίνει στα κέντρα αιμοδοσίας των νοσοκομείων. Φυσικά, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης- και να δίνει αίμα.

“Ας θυμόμαστε πάντα: Το αίμα δωρίζεται μόνο από άνθρωπο σε άνθρωπο κι αποτελεί ένα σπουδαίο δώρο ζωής!” καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΙΣ.

Σημειώνεται ότι το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας Ε.ΚΕ.Α ανακοινώνει στην ιστοσελίδα του www.ekea.gr όλες τις προγραμματισμένες εξωτερικές αιμοληψίες. Ταυτόχρονα λειτουργεί σταθερή αίθουσα αιμοληψιών στο Δημοτικό γήπεδο «Σταύρος Μαυροθαλασσίτης», Λ. Θηβών 314, Αιγάλεω, Δευτέρα ως Παρασκευή 9.00-20.00 (15.00-20.00 κατόπιν τηλ. Ραντεβού 2105697986).

Επίσης διενεργούνται αιμοληψίες σε χώρους εκτός νοσοκομείων με τη συνεργασία δήμων και φορέων σε όλη την επικράτεια αλλά και στις αιμοδοσίες των νοσοκομείων, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα και ευρισκόμενες οι περισσότερες σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους.

Για να μην αφήσουμε την ελπίδα να χαθεί ας συνεχίσουμε να προσφέρουμε αίμα.