Καρδιά και κορωνοϊός: Τι και γιατί να προσέχουν οι πάσχοντες

0
465

Η εποχή της πανδημίας του κορωνοϊού που διανύουμε είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους καρδιοπαθείς για δυο λόγους. Πρώτον γιατί ο  φόβος για την COVID-19 μπορεί να επισκιάσει την ανησυχία για την καρδιά, να στρέψει αλλού την προσοχή, και να ωθήσει σε υποτίμηση συμπτωμάτων που άλλες εποχές θα έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου. Και δεύτερον διότι η ίδια η λοίμωξη COVID-19 μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στην καρδιά ή να επιβαρύνει τα ήδη υπάρχοντα.

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η στεφανιαία νόσος εξακολουθεί να αποτελεί την κύρια αιτία θνησιμότητας παγκοσμίως.

Γι` αυτό οι ειδικοί επιμένουν να τηρούμε ευλαβικά κάποιες απλές και συγκεκριμένες οδηγίες, όπως μας εξηγεί ο Ιωάννης Παληός, M.D., Ph.D., Καρδιολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Cardiology Fellow Emory University.

Πώς επηρεάζει ο νέος κορωνοϊός την καρδιά μας

Οι κορωνοϊοί είναι μια ομάδα ιών που συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις με ποικίλη σοβαρότητα. Εκτιμάται ότι περίπου το ένα τρίτο των λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού στον άνθρωπο μπορεί να προκαλείται από κορωνοϊούς. Ο συγκεκριμένος είναι πιο επικίνδυνος  γιατί:

 1. Έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα.
 2. Έχει μεγαλύτερη διάρκεια επιβίωσης.
 3. Έχει μεγαλύτερη τοξικότητα (πνευμονία, ARDS).
 4. Δεν υπάρχει ακόμα εμβόλιο γι` αυτόν.
 5. Δεν υπάρχει ακόμα ειδική θεραπεία.

Ο κορωνοϊός επίσης μπορεί να προκαλέσει πολλά σοβαρά προβλήματα στην καρδιά όπως οξεία μυοκαρδίτιδα, οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, απορρύθμιση προϋπάρχουσας καρδιακής νόσου (καρδιακή ανεπάρκεια, πνευμονική υπέρταση, αρρυθμίες, αρτηριακή υπέρταση, κ.λπ.).

Τι είναι η οξεία μυοκαρδίτιδα

H οξεία μυοκαρδίτιδα είναι οξεία μυοκαρδιακή βλάβη που δημιουργείται είτε από την τοξικότητα του ιού είτε από την ανοσολογική απάντηση του οργανισμού στον ιό (οξεία φλεγμονή του μυός της καρδιάς).

Πώς ανιχνεύεται η οξεία μυοκαρδίτιδα

Συνήθως η μυοκαρδίτιδα εμφανίζεται μετά από λοίμωξη του αναπνευστικού ως πόνος στον θώρακα και κατά τον έλεγχο παρατηρείται παθολογικό ηλεκτροκαρδιογράφημα και εξετάσεις αίματος (τροπονίνη). Η καλύτερη απεικονιστική εξέταση για τη διάγνωση της μυοκαρδίτιδας είναι η μαγνητική τομογραφία καρδιάς. Ο παθοφυσιολογικός μηχανισμός δημιουργίας της καρδιακής βλάβης είναι πολύπλοκος.

Σημαντικό ρόλο φαίνεται να παίζει η συστηματική φλεγμονώδης απάντηση του οργανισμού μας στη νόσο και οι διαταραχές του ανοσοποιητικού που εμφανίζονται με την πρόοδο της νόσου.

Ποιοι ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες

 1. Ασθενείς με συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.
 2. Ασθενείς με σοβαρή πνευμονική υπέρταση.
 3. Ασθενείς με σύμπλοκες συγγενείς καρδιοπάθειες.
 4. Ασθενείς με πρόσφατο έμφραγμα του μυοκαρδίου ή σοβαρή στεφανιαία νόσο (προερχόμενοι από επέμβαση bypass, ή τοποθέτηση stent).
 5. Ασθενείς με σοβαρές μυοκαρδιοπάθειες όπως διατατική μυοκαρδιοπάθεια, υπερτροφική αποφρακτική μυοκαρδιοπάθεια, αρρυθμιογόνο δυσπλασία κ.λπ.

Σχετικά με την αρτηριακή υπέρταση που είναι πολύ συχνό καρδιολογικό πρόβλημα:

 • Δεν υπάρχει καθαρή απόδειξη ότι η υπέρταση αυτή καθαυτή συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης COVID- 19. Η αυξημένη ηλικία συσχετίζεται όμως με αυξημένο επιπολασμό αρτηριακής υπέρτασης.
 • Σε υπερτασικούς ασθενείς με λοίμωξη COVID-19 η θεραπεία με αναστολείς μετατρεπτικού ενζύμου αγγειοτενσίνης ή αναστολείς των υποδοχέων αγγειοτενσίνης 2 πρέπει να συνεχίζεται κανονικά υπό τις οδηγίες των ιατρών.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται σε ασθενείς με γνωστή καρδιακή ανεπάρκεια, οι οποίοι οφείλουν να παρακολουθούν το σωματικό τους βάρος, τα συμπτώματα και σημεία απορρύθμισης της κατάστασής τους (όπως η εμφάνιση δύσπνοιας, ευκολότερης κόπωσης, οιδημάτων στα κάτω άκρα και δυσκολίας κατάκλισης λόγω αναπνευστικής δυσπραγίας) και, στο παραμικρό από τα παραπάνω συμπτώματα,  να επικοινωνήσουν με τον θεράποντα ιατρό τους.

Για όλους τους παραπάνω λόγους η  Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και συνιστά στους καρδιοπαθείς πέντε απλές οδηγίες που πρέπει να ακολουθούν πιστά:

 1. Αποφυγή των συναθροίσεων, συχνό πλύσιμο των χεριών, αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων.
 2. Όχι άσκοπες επισκέψεις σε νοσοκομεία και ιατρεία εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα και αναβολή του τακτικού ελέγχου για τους επόμενους μήνες.
 3. Απόλυτη συμμόρφωση με τη φαρμακευτική θεραπεία για την καρδιακή ανεπάρκεια, τον σακχαρώδη διαβήτη, την αρτηριακή υπέρταση κ.λπ., ούτως ώστε να μειωθεί η πιθανότητα επαναεισαγωγής στο νοσοκομείο.
 4. Υγιεινή διατροφή και διαβίωση με αποφυγή του αλατιού και του καπνίσματος.
 5. Εάν παρουσιαστούν οξέα συμπτώματα (π.χ. θωρακικό άλγος, δύσπνοια ή ζάλη με αίσθημα παλμών) επικοινωνούμε με τον θεράποντα ιατρό μας. H οδηγία «Μην πηγαίνετε στο Νοσοκομείο» δεν ισχύει για ασθενείς με ύποπτα συμπτώματα (πόνος στο στήθος, δύσπνοια) που οφείλουν να επικοινωνήσουν άμεσα με τον θεράποντα ιατρό τους ή να καλέσουν το 166 για βοήθεια.