Πλεύρης: Τέλος τα μίνι lockdowns- Επιστροφή στην κανονικότητα για τους εμβολιασμένους

0
594

Την επιστροφή στην κανονικότητα για τους εμβολιασμένους ακόμα και στις κόκκινες περιοχές που πλέον αίρεται το καθεστώς των μίνι locksdowns ανακοίνωσε σήμερα, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης από το υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τα νέα μέτρα με αφορμή τον ερχομό του χειμώνα. Στο υπουργείο ήταν επίσης η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και ο νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης.

Αναλυτικά από το ερχόμενο Σάββατο και για 15 μέρες, θα υπάρχει πλήρης ελευθερία αλλά μόνο για τους εμβολιασμένους. Αυτό σημαίνει ότι αίρονται οι απαγορεύσεις στη μουσική, στο χορό, στις μετακινήσεις, στην εστίαση, τα κέντρα ψυχαγωγίας, καφετερίες, μπαρ, θέατρα, κινηματόγραφους κλπ αρκεί οι καταστηματάρχες –επιχειρηματίες να επιλέξουν να είναι ανοιχτά τα μαγαζιά μόνο στους  εμβολιασμένους.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, ο υπουργός Θάνος Πλεύρης και ο νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης

Για τους μεικτούς χώρους ισχύουν οι σημερινοί περιορισμοί. Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας θα εξετάσει τα νέα δεδομένα μετά από δύο εβδομάδες και θα προχωρήσει σε νέες ανακοινώσεις.

Αναλυτικά ο υπουργός τόνισε ότι: «Τα μέτρα θα απλοποιηθούν σε διάστημα 15 ημερών. Όσο αυξάνονται οι εμβολιασμοί τόσο θα προστατευόμαστε περισσότερο και ως άτομα και ως κοινωνία. Όπου παραμένουν περιορισμοί είναι για να προστατευθούμε όλοι. Έχουμε προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την ενίσχυση του συστήματος υγείας».

Ο υπουργός εξήγησε ότι : “Στόχος μας είναι, μετά από όλο αυτό το χρονικό διάστημα της πανδημίας και με μια πίεση που έχει ο κόσμος, με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που πρέπει να εφαρμόζονται, να δώσουμε τη δυνατότητα της μετάβασης. Σε πρώτη φάση να συνυπάρχουμε με τον κορονοϊό, να προστατευόμαστε αλλά να κερδίζουμε πίσω και τη ζωή μας και σε δεύτερη φάση να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε όλο αυτό το πρόγραμμα της ελευθερίας.  Βασικό κριτήριο σε αυτό είναι η αύξηση των εμβολιασμών. Όσο αυξάνονται οι εμβολιασμοί είμαστε πεπεισμένοι ότι θα προστατευόμαστε συνολικά και ως άτομα και ως κοινωνία.

Με αυτή, λοιπόν, την έννοια θέλουμε να δώσουμε το σαφές μήνυμα ότι εκεί που ο κίνδυνος είναι μικρότερος, που είναι στους εμβολιασμένους και για τους ίδιους να μη μεταδώσουν αλλά και για να νοσήσουν, οι ελευθερίες είναι τέτοιες που θα φτάνουν στο πλαίσιο της κανονικότητας”.

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, είπε: «Όπου υπάρχει υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, τόσο λιγότερες είναι οι ανάγκες νοσηλείας. Π.χ. στη Βόρεια Ελλάδα από τους 55 που βρίσκονται σε ΜΕΘ μόλις 2 είναι εμβολιασμένοι. Ο εμβολιασμός προλαμβάνει τη σοβαρή νόσηση- η πιθανότητα μειώνεται 20 φορές. Έχει πιεστεί κοντά δύο χρόνια τώρα το σύστημα υγείας, και αυτό είναι πιο έντονο στη Βόρεια Ελλάδα. Ας είμαστε προσεκτικοί, είναι σημαντικό να μην έχουμε τα πολλά κρούσματα που είχαμε πέρσι. Εκτός από τους ασθενείς με κορωνοϊό έχουμε και όλους τους άλλους ασθενείς».

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά ότι δεν υπαρχή θέμα αντικαταστάσεις μελών στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων: « Η επιτροπή είναι το επιστημονικό όργανο που σέβεται η πολιτική ηγεσία και έχουν δώσει έναν αγώνα αφιλοκερδώς με γνωμοδοτήσεις και είναι ο στενός μας συνεργάτης και παραμένει ως όργανο του υπουργείου. Είναι το ανώτατο επιστημονικό όργανο, το οποίο σεβόμαστε και εμπιστευόμαστε. Θα μείνει ως έχει».