Πότε παίρνουν σειρά οι ηλικιακές ομάδες 60-64 και 75-79; Ποιοι θα κάνουν το εμβόλιο της Astra Zeneca;

0
432

Περισσότεροι από 410.000 άνθρωποι έχουν εμβολιστεί στη χώρα μας, αυξάνοντας το  ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στο 3,9%. Παράλληλα αύριο Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου ανοίγει η  πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 60- 64 ετών ενώ η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 75- 79 ετών ανοίγει  την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου. Αυτές οι δυο ηλικιακές ομάδες αντιστοιχούν σε περισσότερο από 1 εκατομμύριο πολίτες και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών αναμένεται να έχουν εμβολιαστεί μέσα στον Μάρτιο. Στη συνέχεια θα πάρουν σειρά οι  ευπαθείς ομάδες όλων των ηλικιών, σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε χθες ο Γενικός Γραμματέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Υγείας,  με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού καθηγήτριας Παιδιατρικής κυρίας Μαρίας Θεοδωρίδου.

Συγκεκριμένα όπως ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, η Ελλάδα παρέλαβε την Πέμπτη τις πρώτες 45.000 δόσεις από την εταιρεία Astra Zeneca και αναμένουμε περισσότερες παραλαβές τις επόμενες μέρες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς παρά το γεγονός ότι το εμβόλιο της Astra Zeneca είναι εξαιρετικής αποτελεσματικότητας, ωστόσο η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, όπως και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφάσισαν να το χορηγήσουν σε ηλικίες κάτω των 65 ετών. Ο λόγος είναι ότι στις κλινικές μελέτες ο αριθμός των συμμετεχόντων ηλικίας άνω των 65 ετών ήταν μικρός με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν  επαρκή στοιχεία για αυτούς.

Η απόφαση αυτή, ωστόσο, ενδέχεται να αλλάξει διότι το εμβόλιο χορηγείται ήδη  σε χιλιάδες Βρετανούς άνω των 65 ετών:  «Με την δημοσίευση των αποτελεσμάτων από τις μελέτες σ΄ αυτόν  πληθυσμό ενδεχομένως η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να αλλάξει και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις ηλικίες» όπως ανακοίνωσε ο κ Θεμιστοκλέους.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου από την πρώτη δόση είναι πάρα πολύ υψηλή και η επιλογή του διαστήματος μεταξύ 11 και 12 εβδομάδων, έγινε κυρίως γιατί εκεί επιτυγχάνεται η μέγιστη αποτελεσματικότητα.

 Οι πλατφόρμες 60-64 και 75-79: Ποιoι θα κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca

Αύριο Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου ανοίγει η πλατφόρμα της ηλικιακής κατηγορίας 60- 64ετων για να  κλείσουν ραντεβού, και οι πρώτοι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Astra Zeneca θα διενεργηθούν στις 15 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους θα «τρέχουν» δυο παράλληλα συστήματα εμβολιασμού: «Το ένα σύστημα είναι αυτό που διενεργούμε εμβολιασμούς αυτή τη στιγμή, στις ηλικίες από 80 και άνω και ανοίγουμε την ηλικιακή ομάδα 75- 79 τις επόμενες μέρες. Το δεύτερο σύστημα θα είναι τα εμβολιαστικά κέντρα τα οποία θα διενεργούν εμβολιασμούς αποκλειστικά και μόνο με το εμβόλιο της AstraZeneca» είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Σημειώνεται ότι τα δυο παράλληλα συστήματα δεν θα διασταυρώνονται. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες που ανήκουν στην κατηγορία 60-64 θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού μόνο στα εμβολιαστικά κέντρα τα οποία διενεργούν εμβολιασμούς με AstraZeneca και όχι στα εμβολιαστικά κέντρα των υπόλοιπων κατηγοριών.

Αναλόγως, και οι πολίτες των άλλων κατηγοριών δεν θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα που διενεργούν εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για  την επόμενη ηλιακή ομάδα 75-79, για να μπορεί να κλείσει ραντεβού.

«Από 15 Φεβρουαρίου ενεργοποιούμε στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη τμήμα των δύο μεγάλων εμβολιαστικών σημείων και έτσι αυξάνουμε τα διαθέσιμα ραντεβού στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη για να μπορούν ο πολίτες να κλείνουν ραντεβού» εξηγεί ο κ Θεμιστοκλέους.

Το ένα είναι  στην HELEXPO δίπλα από το κτίριο της Πολιτικής Προστασίας στην Κηφισίας και το δεύτερο είναι  στη Διεθνή Έκθεση στη Θεσσαλονίκη.

Μέσα στο Φεβρουάριο αναμένεται να λειτουργήσουν περισσότερα από 750 εμβολιαστικά κέντρα και 100 κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ.

 Πόσοι υγειονομικοί έχουν εμβολιστεί.

 Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε και στο θέμα του εμβολιασμού των υγειονομικών, μετά την διασπορά των κρουσμάτων σε εργαζόμενους στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» της Πάτρας αλλά και σε αλλά νοσοκομεία που δεν είχαν εμβολιαστεί: «Με βάση τα στοιχεία μας το ποσοστό εμβολιασμού των γιατρών είναι  εξαιρετικά υψηλό. Ξεπέρασε σχεδόν σε όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες το 73% και σε ένα πιο χαμηλό ποσοστό, που είναι  κοντά στο 50%, είναι  του νοσηλευτικού προσωπικού». Σημειώνεται ότι όσοι υγειονομικοί που παραμένουν ανεμβολίαστοι έχουν αλλάξει γνώμη και επιθυμούν να εμβολιαστούν, μπορούν να χρησιμοποιήσουν ή τις αδιάθετες δόσεις στα Νοσοκομεία ή να κλείσουν ραντεβού στην πλατφόρμα των ραντεβού.