Πολύπλευρες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τις Ιογενείς Ηπατίτιδες

0
199

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι είναι φορείς της ηπατίτιδας Β στην Ελλάδα και πάνω από 40.000 άτομα έχουν   ηπατίτιδα C  εκ των οποίων ένα μεγάλο ποσοστό δεν το γνωρίζει.

Ο εμβολιασμός έναντι της ηπατίτιδας Β έχει συμπεριληφθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού της χώρας μας και είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της νόσου και των επιπλοκών της. Επιπλέον, η χρήση συνδυασμού αντι-ιικών φαρμάκων έχει συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της ιογενούς ηπατίτιδας Β στους πάσχοντες ασθενείς.

Η ηπατίτιδα C είναι σήμερα ιάσιμη, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια τα νέας γενιάς φάρμακα έχουν αλλάξει ριζικά το τοπίο στη φαρμακευτική αντιμετώπιση αυτών των ασθενών.

Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης Ήπατος ( ΕΕΜΗ), Καθηγητής κ. Ιωάννης Γουλής, σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδα που έχει ορισθεί την 28 Ιουλίου.

Τι είναι η ηπατίτιδα

Σύμφωνα με τους ειδικούς  ο όρος «ηπατίτιδα» αναφέρεται σε φλεγμονή του ήπατος. Είναι συχνά λοιμώδους αιτιολογίας, αλλά υπάρχουν και άλλες μορφές, όπως η αυτοάνοση και η φαρμακευτική. Οι ιογενείς ηπατίτιδες οφείλονται κυριότερα σε πέντε ιούς (Α έως Ε), που μεταδίδονται, είτε παρεντερικά, είτε μέσω τροφών. Η ιογενής ηπατίτιδα εξακολουθεί να μαστίζει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη και αποτελεί τεράστιο πρόβλημα δημόσιας υγείας.

Εκρίζωση της νόσου έως το 2030

Στρατηγικός στόχος Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που έχει υιοθετήσει και η χώρα μας, μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, είναι η εξάλειψη της ηπατίτιδας C μέχρι το 2030. Σήμερα όλοι οι ασθενείς στην Ελλάδα,  έχουν πρόσβαση στα νέα θεραπευτικά σχήματα, που οδηγούν στην πλήρη κάθαρση του ιού και στην ίαση της λοίμωξης.

Τo μήνυμα, στο οποίο επικεντρώνεται και ο φετινός εορτασμός είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού, ώστε να εξετάζεται, να εμβολιάζεται και να λαμβάνει τη σωστή αγωγή. Παράλληλα, τονίζεται η ανάγκη κινητοποίησης της πολιτείας.

Δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. της ΕΕΜΗ, Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Εμμανουήλ Σινάκος αρχικά παρουσίασε τις πολύπλευρες δράσεις, που υλοποιεί η ΕΕΜΗ στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας και στη συνέχεια παρουσίασε τις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης ανήμερα ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας.

Συγκεκριμένα  την Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023, ο Δήμος Αθηναίων φωταγώγησε το συντριβάνι της Ομόνοιας, με το συνδυασμό των χρωμάτων κόκκινου – κίτρινου, που έχουν καθιερωθεί ως χαρακτηριστικά της διεθνούς εκστρατείας ευαισθητοποίησης για την Ηπατίτιδα. Στα ίδια χρώματα, θα φωταγωγηθεί το γλυπτό “Ομπρέλες” του Γιώργου Ζογγολόπουλου, στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία του Ιδρύματος «Γιώργου Ζογγολόπουλου».

Την ίδια στιγμή, «τρέχει» καμπάνια ενημέρωσης στα social media της ΕΕΜΗ, μέσω medical infographics για τις Ηπατίτιδες Β και C, με σημαντικές πληροφορίες, ενώ δημιουργήθηκε και podcast για τις Ιογενείς Ηπατίτιδες, με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της ΕΕΜΗ, Καθηγητή κ. Ιωάννη Γουλή να απαντά σε καίρια ερωτήματα (Ακούστε το ΕΔΩ).

Σκοπός των παραπάνω δράσεων, είναι η σωστή ενημέρωση και η μεγαλύτερη δυνατή διάδοση του μηνύματος της πρόληψης και αντιμετώπισης, με στόχο ουσιαστικό και όχι μόνο συμβολικό.