«Πράσινο φως» για την οικονομία: Ανοίγει από Δευτέρα η αγορά.

0
72

Με ανακούφιση υποδέχτηκε το λιανεμπόριο και ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας την απόφαση της επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας, για το άνοιγμα της αγοράς από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021.

Συγκεκριμένα ανεβάζουν ρολά: κομμωτήρια, κουρεία, ΚΤΕΟ, καταστήματα προσωπικής υγιεινής και αισθητικής, διαιτολογικά γραφεία, όλα τα εμπορικά καταστήματα, συμπεριλαμβανομένων και των εμπορικών κέντρων.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης συνέντευξης Τύπου από το υπουργείο Υγείας:

1.Η μετακίνηση των καταναλωτών στο κατάστημα θα μπορεί να γίνεται με SMS στο 13033 με τον αριθμό 2, όπως ισχύει για σούπερ μάρκετ. Το μήνυμα θα έχει ισχύ για 2 ώρες.

2.Η μέγιστη αναλογία πελατών ανά τ.μ. θα είναι 1 πελάτης ανά 25 τ.μ. ακόμη και στα εμπορικά κέντρα.

3.Σε περιοχές που είναι επιβαρυμένες και υπάρχουν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, όπως η Δυτική Αττική, τα καταστήματα θα λειτουργούν μόνο με click away.

4.Θα ισχύει προαιρετικό ωράριο λειτουργίας από τις 7 έως τις 8 το βράδυ.

Ωστόσο ο κύριος Γεωργιάδης προειδοποίησε ότι για να έχει επιτυχία το σύστημα πρέπει να τηρηθούν τα μέτρα και να αποφευχθούν συνωστισμοί. Διαφορετικά όπως είπε «μπορεί να απαγορευτεί ξανά η λειτουργία των καταστημάτων».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ανέφερε ότι παραμένουν άλλες απαγορεύσεις, όπως:

-Απαγόρευση μετακινήσεων από τις 9 το βράδυ έως 5 το πρωί. Εξαιρούνται για λόγους υγείας ή εργασίας.

-Απαγόρευση μετακινήσεων από μία περιφερειακή ενότητα σε άλλη.

-Απαγόρευση ψαρέματος και κυνηγιού.

-Στις εκκλησίες, θα ισχύει όριο 1 άτομο ανά 25 τ.μ. με ανώτατο όριο τα 50 άτομα.

– Τίθενται σε εφαρμογή επιπλέον μέτρα στο δήμο Αχαρνών ενώ θα γίνει άρση των μέτρων σε Ελευσίνα και Κοζάνη, λόγω βελτίωσης της επιδημιολογικής εικόνας τους.

 Τα πρόστιμα παραμένουν 300 ευρώ

Όσον αφορά τα πρόστιμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επεσήμανε ότι υπάρχει συζήτηση για αύξηση αλλά αυτό θα αποφασιστεί τις επόμενες μέρες. Σημειώνεται ότι σήμερα το πρωί  στη Βουλή, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει ότι αυξάνεται το πρόστιμο από τα 300 στα 500 ευρώ για όσους παραβιάζουν τα περιοριστικά μέτρα: «προκειμένου να καταστεί εφικτή η αναθέρμανση της οικονομίας χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία» όπως είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο η δήλωση αυτή προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα ο Πρωθυπουργός να πάρει πίσω την εξαγγελία του λίγες ώρες αργότερα.

Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας  Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Λοιμωξιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί για την πορεία της πανδημίας, διότι δεν έχει παρατηρηθεί αύξηση των κρουσμάτων μετά τις γιορτές, όπως υπήρχε φόβος. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων παραμένει σχετικά σταθερός και έχει μειωθεί σημαντικά η πίεση στα νοσοκομεία. Η πληρότητα στις ΜΕΘ είναι 55% στο σύνολο της χώρας και 61% στη Θεσσαλονίκη.

Πάντως, η κα Παπαευαγγέλου είπε πως χρειάζεται προσοχή στην Αττική, όπου παρατηρείται ελαφριά αύξηση και σήμερα υπάρχουν περίπου 2.500 ενεργά κρούσματα, που αντιστοιχούν στο 1/3 των ενεργών κρουσμάτων όλης της χώρας. Πιο οξυμένο είναι το πρόβλημα σε Δυτική Αττική και Κεντρικό Τομέα, ενώ ο δείκτης αναπαραγωγής του ιού (δείκτης RT) είναι 0,91, δηλαδή, αρκετά κάτω από το 2, που είναι το κρίσιμο όριο.

Καλή είναι και η εικόνα που υπάρχει από την επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών. Όπως είπε η κα Παπαευαγγέλου, έκλεισαν μόνο 3 στα 10.000 τμήματα ενώ από τους ελέγχους σε εκπαιδευτικούς, καθώς από τον έλεγχο περίπου 5.000 ατόμων βρέθηκαν θετικά μόνο 7 (ποσοστό θετικότητα μόλις 0,14%).

Ο κ. Μαγιορκίνης επανέλαβε, για άλλη μια φορά, ότι το στοίχημα είναι μεγάλο και πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα βασικά μέτρα, όπως τη χρήση μάσκας, την τήρηση των αποστάσεων και το πλύσιμο των χεριών.

Οι ειδικοί επίσης επανέλαβαν ότι είναι κρίσιμοι οι επόμενοι 2 μήνες λόγω πτώσης της θερμοκρασίας. Κρίσιμης σημασίας είναι και ο εμβολιασμός των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων το επόμενο διάστημα, ώστε να μειωθεί ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων.