ΙΣΑ -ΙΣΠ : Πρεμιέρα για το Δίκτυο της ΠΦΥ για τη λοίμωξη Covid-19

0
234

Ξεκίνησε σήμερα η λειτουργία της πλατφόρμας του Δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, για την COVID-19. Οι γιατροί της γειτονιάς του δικτύου, που συγκρότησε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) και ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά (ΙΣΠ), θα εξυπηρετούν περιστατικά covid-19 που νοσούν στο σπίτι.

Το εγχείρημα, που τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση των χιλιάδων πολιτών που έχουν μολυνθεί με την παραλλαγή Όμικρον, αλλά δεν χρειάζονται νοσηλεία.

Οι ελαφριά νοσήσαντες θα μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στους δεκάδες γιατρούς της Αθήνας και του Πειραιά που είναι ενήμεροι για την αντιμετώπιση της COVID-19 λοίμωξης. Ειδικότερα, οι εν λόγω γιατροί είναι ενημερωμένοι με βάση τα επικαιροποιημένα θεραπευτικά πρωτόκολλα, υπό την καθοδήγηση της Ομάδας Εργασίας του ΙΣΑ, του ΙΣΠ και του ΕΟΔΥ.

Η πρόσβαση  στους γιατρούς του Δικτύου γίνεται:

-Μέσω της ιστοσελίδας του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών που αναφέρονται τα στοιχεία των ιατρών που συμμετέχουν στο Δίκτυο, στις διάφορες περιοχές της Αττικής.

-Στη ηλεκτρονική πλατφόρμα isacovid.gr, στην οποία παρέχονται υπηρεσίες τηλεϊατρικής. Η πλατφόρμα παρέχει τη δυνατότητα, πέραν της άυλης συνταγογράφησης, video κλήσης καθώς και δυνατότητα ηλεκτρονικής καταβολής της ιατρικής αμοιβής.

Στο Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, για την COVID-19, μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή, περισσότεροι από 135 ιατροί από Αθήνα και Πειραιά, με τις ειδικότητες:

παθολόγου,

-πνευμονολόγου,

-γενικού ιατρού,

-παιδιάτρου.

Στόχος είναι  οι γιατροί να φέρουν σε πέρας την άμεση και έγκαιρη διερεύνηση, παρακολούθηση και αντιμετώπιση ύποπτου ή επιβεβαιωμένου κρούσματος covid-19.

Για την ενημέρωση των ιατρών υπήρξε ενεργοποίηση από τον περιφερειάρχη Αττικής και πρόεδρο του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, ο οποίος συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή του Προέδρου του ΙΣΠ Ν. Πλατανησιώτη και του Αντιπροέδρου του ΕΟΔΥ καθηγητή Γ. Παναγιωτακόπουλου. Επιστημονική Ομάδα, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Γ. Σαρόγλου  πληροφόρησε σχετικά τους  ιατρούς που συμμετέχουν στο Δίκτυο και ιδιαίτερα για τα επικαιροποιημένα θεραπευτικά πρωτόκολλα και τις επιστημονικές εξελίξεις για την Covid-19 λοίμωξη.

Οι γιατροί του δικτύου θα λαμβάνουν όλες τις νεότερες πληροφορίες, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν με τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής για να διατυπώνουν ερωτήματα και να λύνουν τις απορίες τους.

Αναφερόμενος στην προσπάθεια ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης τόνισε «Οι ιατροί του Δικτύου θα συμβάλλουν αποτελεσματικά στην άμεση παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με βάση τεκμηριωμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα. Στόχος μας είναι σε κάθε γωνιά του Λεκανοπεδίου, ο συμπολίτης μας που διαγιγνώσκεται θετικός να μπορεί να βρει γιατρό, ενημερωμένο για την αντιμετώπιση της λοίμωξης».

Προσοχή συνέστησε ο ίδιος γιατί «οι ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν ότι το πρώτο χρονικό διάστημα της νόσησης είναι καθοριστικό για την αποτροπή των επιπλοκών. Καλούμε όλους τους πολίτες όταν βγει θετικό το τεστ να επικοινωνήσουν άμεσα, με τον θεράποντα ιατρό τους ή ελλείψει αυτού, με κάποιον από τους γιατρούς του Δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».