Πρύτανης ΕΚΠΑ: “Η ισχύς εν τη ενώση” για την προστασία του περιβάλλοντος από την κλιματική αλλαγή

0
52

“Η ισχύς εν τη ενώση” λέει ο Πρύτανης Πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Θάνος Δημόπουλος, στους επιστήμονες της χώρας και τους απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση να αναλάβουν δράση και να καταθέσουν τις προτάσεις τους, προκειμένου να προστατέψουν την ελληνική φύση από τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγές.

Οι φονικές πυρκαγιές που καταστρέφουν την πολύτιμη χλωρίδα και την πανίδα της χώρας μας, αφήνοντας χιλιάδες στέμματα καμένης γης αλλά και οι καταστροφικές πλημμύρες που θα ακολουθήσουν το χειμώνα, δεν αφήνουν περιθώρια για καθυστερήσεις. Γι΄αυτό και ο κ. Δημόπουλος προσκαλεί και ζητάει από όλους τους ειδικούς, που εργάζονται σε διάφορους επιστημονικούς χώρους (γιατρούς, φαρμακοποιούς, γεωπόνους, μηχανικούς, χημικούς, φυσικούς, μετεωρολόγους, ηλεκρονικούς κλπ) και απαρτίζουν τα ερευνητικά μας κέντρα, τα κέντρα αριστείας μας, τα εργαστήρια και τμήματα που διαθέτουν μεγάλη εμπειρογνωμοσύνη, να καταθέσουν τις προτάσεις τους και τα σχέδια τους για την προστασία του περιβάλλον της Ελληνικής φύσης. Για παράδειγμα αναδασώσεις των περιοχών που κάηκαν (με είδη δέντρων που δεν είναι τόσο εύφλεκτα όπως το πεύκο), χάραξη δρόμων πυροπροστασίας στα δάση μας και στις οικιστικές περιοχές που υπάρχουν μέσα σ΄ αυτά, ψηφιακά συστήματα ελέγχου πρόληψης αλλά και εντοπισμού πυρκαγιών, η προστασία από τη ρύπανση και η βιώσιμη ανάπτυξη κλπ.

Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος

Παρακάτω δημοσιεύουμε ολόκληρο το μήνυμα του Πρύτανη του ΕΚΠΑ Θάνου Δημόπουλου προς όλη την Πανεπιστημιακή Κοινότητα της χώρας:

«Αγαπητές και Αγαπητοί Συνάδελφοι

Η ακαδημαϊκή χρονιά, που τώρα φτάνει στο τέλος της, είχε στόχευση στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού και των συνεπειών του. Η νέα ακαδημαϊκή χρονιά που αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου θα είναι αφιερωμένη (ταυτόχρονα με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού) στην κλιματική αλλαγή.

Η κλιματική αλλαγή, η υπερθέρμανση του πλανήτη, η ρύπανση και η προστασία του περιβάλλοντος, η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελούν θέματα που απασχολούν όλους και επηρεάζουν το μέλλον της χώρας μας.  Στις 3 κατηγορίες δράσεων που αφορούν την έρευνα, την επιμόρφωση, και τις παρεμβάσεις ( αναδάσωση κ.α), το Πανεπιστήμιο Αθηνών διαθέτει κέντρα αριστείας, εργαστήρια και τμήματα, με μεγάλη εμπειρογνωμοσύνη και η προσφορά πολλών μελών ΔΕΠ σε αυτούς τους τομείς είναι ανεκτίμητη. 

Γι’ αυτό, απευθύνω πρόσκληση σε όλα τα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας για τη στελέχωση επιτροπών και την οργάνωση σχετικών δράσεων.

Μέχρι τις 31/08 στο email rector@uoa.gr (κοινοποίηση mdimop@med.uoa.gr), περιμένω τις προτάσεις σας και τη διαθεσιμότητά σας για την στελέχωση αντίστοιχων επιτροπών.

Καλή δύναμη σε όλους!

Θάνος Δημόπουλος

Πρύτανης ΕΚΠΑ»