Σύγχρονες νέες εγκαταστάσεις του ΕΚΠΑ σε Αιγινήτειο και Αρεταίειο Νοσοκομείο

0
242

Σε πλήρη λειτουργία είναι πλέον η νέα νοσοκομειακή εγκατάσταση του ΕΚΠΑ στο Συγκρότημα του Αιγινήτειου και Αρεταίειου Νοσοκομείου. Η νέα δομή λειτουργεί με την προσθήκη τριών ορόφων και την ανακατασκευή του ισογείου. Στους νέους χώρους θα εγκατασταθούν κλινικές και άλλα τμήματα όπου θα υλοποιούνται προγράμματα εκπαίδευσης νευρολογικού και ψυχιατρικού αντικειμένου του Αιγινητείου Νοσοκομείου. Επιπλέον διαμορφώθηκε ο υπόγειος χώρος για την εγκατάσταση του πρώτου σε Δημόσιο Νοσοκομείο Συστήματος Ρομποτικής Στερεοτακτικής Ακτινοχειρουργικής και Στερεοτακτικής Ακτινοθεραπείας (Cyberknife). Το έργο υλοποιήθηκε από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του Αιγινητείου Νοσοκομείου και το ΠΔΕ ΕΚΠΑ στο οποίο εντάχθηκαν 7 έργα προϋπολογισμού άνω των 12 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων πραγματοποίησε η υπουργός Παιδείας Νίκης Κεραμέως και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος ενώ η προμήθεια του συστήματος Cyberknife επιτεύχθηκε με την ευγενική δωρεά της μεγάλης ευεργέτιδας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ελένης Διγενοπούλου – Ζαφειροπούλου.

«Το Cyberknife έχει τεράστια ευελιξία λόγω του ρομποτικού βραχίονα στον οποίο είναι προσαρτημένος ο γραμμικός επιταχυντής (6MV, 1000MU/λεπτό)» εξήγησε ο κ. Δημόπουλος και συνέχισε: «Διαθέτει εξαιρετική ακρίβεια στην στόχευση των όγκων καθώς η μηχανική στόχευση του ρομπότ έχει σφάλμα μικρότερο από ±0.06χιλιοστά. Διαθέτει μοναδική δυνατότητα παρακολούθησης (tracking) του στόχου σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος, σε όλη την διάρκεια της θεραπείας.  Μπορεί, επίσης, να αντιμετωπίσει κακοήθεις και καλοήθεις όγκους του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης για τους οποίους απαιτείται εξαιρετική ακρίβεια στην στόχευση και την ακτινοβόληση επειδή βρίσκονται κοντά σε κρίσιμες περιοχές που πρέπει να προστατευθούν από την ακτινοβολία» .

Ο κ. Δημόπουλος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη συμβολή της Τεχνικής Υπηρεσίας του ΕΚΠΑ, καθώς  έχει δρομολογηθεί η επισκευή και ανακαίνιση του διατηρητέου κεντρικού κτηρίου του Αιγινητείου Νοσοκομείου, η συντήρηση, διαμόρφωση και ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων και των παραρτημάτων αυτού.

«Με σταθερότητα, συνέχεια και συνεργασία συνεχίζουμε στο Πανεπιστήμιό μας. Όλα τα μεγάλα έργα που υλοποιήθηκαν, όπως και όσα είναι σε εξέλιξη, καθώς κι οι προγραμματιζόμενες προμήθειες εξοπλισμού, ενισχύουν, βάσει του Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης, δομές, υποδομές και λειτουργίες, έτσι ώστε να στηρίζεται σταθερά η εξωστρέφεια του Ιδρύματος και κυρίως το διδακτικό, το ερευνητικό έργο και το ευρύτερα κοινωνικό του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρύτανης.

Στην τελετή συμμετείχαν ο κοσμήτωρ της Σχολής Επιστημών Υγείας, καθηγητής Εμμανουήλ Πικουλής και ο πρόεδρος της Εφορείας του Αρεταιείου και του Αιγινητείου Νοσοκομείου, καθηγητής Νικόλαος Αρκαδόπουλος. Επίσης, παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής, καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, ο διευθυντής της Α’ Νευρολογικής Κλινικής, καθηγητής Λεωνίδας Στεφανής, ο διευθυντής της Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής, καθηγητής Νικόλαος Στεφανής, η διευθύντρια του Α’ Εργαστηρίου Ακτινολογίας, καθηγήτρια Λία-Ευαγγελία Μουλοπούλου, η αναπλ. καθηγήτρια  Άννα Ζυγογιάννη, μέλη ΔΕΠ της Σχολής και ιδιαιτέρως των δυο ιστορικών Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων και ο διευθυντής της ΤΥΠΑ Ιωάννης Μπαρμπαρέσος.