Με τα εμβόλια αποτρέψαμε 8.400 θανάτους. Θα είχαμε ξεπεράσει τους 23.000 νεκρούς σήμερα!

0
267

Περισσότερους από 23.000 θανάτους θα είχαμε σήμερα εάν δεν υπήρχαν τα εμβόλια. Συγκεκριμένα ο εμβολιασμός απέτρεψε  επιπλέον 8.400 θανάτους στους 15.485 που έχουμε ως σήμερα και αποφύγαμε περισσότερες από 5.500 εισαγωγές ασθενών στις μονάδες εντατικής θεραπείες και διασωληνώσεις.

Τα παραπάνω στοιχεία ανακοίνωσε ο καθηγητής Παθολογίας -Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, παρουσιάζοντας την ανάλυση των δεδομένων του εμβολιαστικού προγράμματος της χώρας μας, από την έναρξη των εμβολιασμών μέχρι και τις 11 Οκτωβρίου.

Αξιοσημείωτο είναι ότι εάν ο εμβολιασμός του πληθυσμού έφτανε το 95% του πληθυσμού μέχρι τα μέσα Ιουλίου, τότε θα είχαμε αποφύγει άλλους 1.200 θανάτους. Τα βασικά ευρήματα είναι τα εξής:

Η αποτελεσματικότητα όλων των εμβολίων είναι άνω του 90% στις πιο ευάλωτες ηλικίες (άνω των 80 ετών), τόσο όσον αφορά τους θανάτους, όσο την εισαγωγή στη ΜΕΘ και τη διασωλήνωση.

Εξίσου υψηλή είναι η αποτελεσματικότητα και σε μικρότερες ηλικίες (25-49 ετών), παρ’ ότι τα άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας κινδυνεύουν λιγότερο από τη λοίμωξη.

-Πιο μεγάλη προστασία φαίνεται ότι προσφέρουν τα mRNA εμβόλια και ειδικά εκείνο της Moderna.

-Τη χαμηλότερη προστασία προσφέρει το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson και ήδη έχει τεθεί στην επιτροπή ειδικών το ενδεχόμενο διενέργειας και δεύτερης δόσης, ειδικά σε άτομα άνω των 60 ετών.

-Όλα τα εμβόλια προσφέρουν υψηλή προστασία και έναντι της παραλλαγής Δέλτα, που πλέον έχει κυριαρχήσει πλήρως και στην Ελλάδα. Πριν τα μέσα Ιουλίου η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού ήταν 91-97% και μετά ανήλθε σε 71-96%.

-Ακόμη και ο ατελής εμβολιασμός (δηλαδή μόνο με τη μία δόση) φαίνεται ότι προσφέρει ικανοποιητική προστασία γύρω στο 70%.

Η ανάλυση των δεδομένων για το εμβολιαστικό πρόγραμμα έγινε με ειδικά μαθηματικά μοντέλα και συμμετείχαν επιστήμονες από τον ΕΟΔΥ, το ΕΚΠΑ και την επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Τα ευρήματα έχουν παρουσιαστεί τόσο στην Προεδρία της κυβέρνησης όσο και στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι είναι μεγάλη ανάγκη να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού στη χώρα μας ενόψει της χειμερινής περιόδου. Προειδοποίησε ότι το τέταρτο κύμα θα έρθει και στη χώρα μας και ήδη χτυπά με σφοδρότητα χώρες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη όπως η Ρουμανία και η Ρωσία.

Ο καθηγητής σημείωσε, δε, ότι υπάρχει ένας μεγάλος μύθος για το γεγονός ότι εμβολιασμένοι νοσηλεύονται στις ΜΕΘ. Όπως εξήγησε είναι αναμενόμενο όσο αυξάνεται το ποσοστό των εμβολιασμών σε έναν πληθυσμό, τόσο να αυξάνεται το ποσοστό των εμβολιασμένων στις ΜΕΘ. Αυτό όχι μόνο δεν αναιρεί το γεγονός ότι ο ιός χτυπά κατά συντριπτική πλειοψηφία τους ανεμβολίαστους, αλλά το επιβεβαιώνει και σε μαθηματικούς όρους.

Δείτε την Παρουσίαση-Καθηγητή-Σ.-Τσιόδρα