Τα προβλήματα των χειρουργείων σε 25 νοσοκομεία της Αττικής και οι ελλείψεις προσωπικού

0
216

Τα κτηριακά προβλήματα αλλά οι ελλείψεις σε εργαζόμενους που ταλανίζουν ασθενείς και υγειονομικό προσωπικό, σε 25 νοσοκομεία της Αττικής, παρουσιάζονται στην αυτοψία που πραγματοποίησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιεί με σημερινή της ανακοίνωση η ομοσπονδία,  στα περισσότερα νοσοκομεία τις Αττικής τα χειρουργεία λειτουργούν σε ανακαινισμένες εγκαταστάσεις, εκτός από ορισμένα όπως το Μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου» που το κτήριο είναι πάνω από 100 ετών και δεν έχει γίνει πρόσφατα καμία ανακαίνιση. Επιπλέον  αρκετές χειρουργικές αίθουσες είναι κλειστές, εξαιτίας της σοβαρής έλλειψης προσωπικού κυρίως σε αναισθησιολόγους, νοσηλευτές και τραυματιοφορείς, όπως στο Λαϊκό Νοσοκομείο, το Αττικό, στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Μεταξά και σε άλλα.

Αναλυτικά η κατάσταση των χειρουργείων σε 25 νοσοκομεία της Αττικής είναι σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ:

 1. Στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» λειτουργούν 13-14 αίθουσες στις 17.Οριακή κάλυψη Αναισθησιολόγων, Τραυματιοφορέων και Νοσηλευτικού προσωπικού. Τα χειρουργεία λειτουργούν σε καινούργιο κτήριο.
 2. .Στο νοσοκομείο Αττικόν: Υπάρχουν 14 αίθουσες χειρουργείου και λειτουργούν οι 7, λόγω έλλειψης Νοσηλευτικού προσωπικού. Κτιριακά προβλήματα δεν υπάρχουν.
 1. Στο νοσοκομείο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (Ε.Ε.Σ).: Το κύριο πρόβλημα του Νοσοκομείου είναι η έλλειψη Νοσηλευτικού προσωπικού. Γι’ αυτόν τον λόγο από τα 9 ανεπτυγμένα χειρουργικά τραπέζια λειτουργούν τα 7. Κτιριακά προβλήματα δεν υπάρχουν.
  4. Στο νοσοκομείο της Δυτικής Αττικής Θριάσιο: Από τις 13 αίθουσες χειρουργείων λειτουργούν οι 6 λόγω έλλειψης Αναισθησιολόγων, Νοσηλευτών και Τραυματιοφορέων. Οι κτιριακές υποδομές είναι σχετικά καινούργιες και δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα.
  5. Στο νοσοκομείο του νοτίου Τομέα «ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ»: Από τις 11 χειρουργικές αίθουσες είναι ανοικτές οι 7 λόγω έλλειψης κυρίως Νοσηλευτικού Προσωπικού. Το κτίριο ανακαινίζεται από δωρεές.
  6. Στο νοσοκομείο Παμμακάριστος: Υπάρχουν 3 αίθουσες χειρουργικές και γίνονται μόνο τα οφθαλμολογικά περιστατικά γιατί δεν υπάρχουν Αναισθησιολόγοι. Είχαν 2 Αναισθησιολόγους και ο ένας έφυγε. Δεν εφημερεύει η χειρουργική κλινική από τον Ιούνιο του 2021. Στην αρχή δεν υπήρχαν χειρουργοί και τώρα όμως υπάρχει έλλειψη Αναισθησιολόγων. Το κτίριο είναι πολύ παλιό αλλά γίνονται οι ανάλογες συντηρήσεις.
 2. Στο Παίδων «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑΣ»: Είναι ανεπτυγμένες 7 χειρουργικές αίθουσες και λειτουργούν οι 3 λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού.
  8. Στο Παίδων «ΑΓ.ΚΥΡΙΑΚΟΥ»: Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα από τον Σεπτέμβριο ζητήθηκε να προσληφθεί προσωπικό Ιατρικό και Νοσηλευτικό γιατί υπάρχει μεγάλη αναμονή στα χειρουργεία. Τα χειρουργικά τραπέζια είναι γύρω στα 8 και λειτουργούν μόνο τα 3. Το κτίριο είναι παμπάλαιο αλλά είναι σε πρόγραμμα ανακαίνισης κυρίως από δωρεές που έχουν ήδη ξεκινήσει.
 3. Στο νοσοκομείο Αγία Ολγα: Από τις 7 περίπου αίθουσες χειρουργείου λειτουργούν οι 5 λόγω έλλειψης Νοσηλευτικού προσωπικού. Κτιριακά προβλήματα υπάρχουν αλλά γίνονται εργασίες συντήρησης.
 4. Στο νοσοκομείο Αρεταίειο : Υπάρχουν 5 χειρουργικές αίθουσες και λειτουργούν οι 3 λόγω έλλειψης Νοσηλευτικού προσωπικού. Το κτίριο είναι παμπάλαιο και διατηρητέο και γίνονται συντηρήσεις, αλλά υπάρχουν προβλήματα.
 5. Στο νοσοκομείο Τζάνειο : Υπάρχουν 13 αίθουσες χειρουργείων. Λειτουργούν οι 7 λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και αναισθησιολόγων.
  12. Στο Ογκολογικό Νοσοκομείο «Μεταξά» στον Πειραιά: Υπάρχουν 6 αίθουσες χειρουργείων και λειτουργούν οι 4 λόγω έλλειψης κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού και αναισθησιολόγων.
  13. Στο νοσοκομείο Νίκαια: Περίπου 10 αίθουσες χειρουργικές υπάρχουν από τις οποίες η 1 λειτουργεί για τα επείγοντα περιστατικά. Τα χειρουργεία λειτουργούν αλλά ελλείψεις υπάρχουν σε νοσηλευτικό προσωπικό. Το Νοσοκομείο απαρτίζεται από πέντε κτίρια τα οποία συντηρούνται.
  14. Το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης: Στο εν λόγω θεραπευτηρίο υπάρχουν 3 αίθουσες χειρουργείων από τις οποίες λειτουργούν οι 2 λόγω έλλειψης Αναισθησιολόγων και Νοσηλευτικού προσωπικού. Το κτίριο είναι παλιό, πετρόχτιστο, γίνονται συντηρήσεις και έχουν γίνει και ανακαινίσεις.
 6. Το Μαιευτήριο «’Ελενα Βενιζέλου»: Στο Νοσοκομείο λειτουργούν και οι 5 αίθουσες χειρουργείων. Μάλιστα στις μεγάλες εφημερίες λειτουργούν οι 4 αίθουσες για να μείνει η 5η για τα έκτακτα. Ελλείψεις υπάρχουν σε Αναισθησιολόγους, Χειρουργούς και σε Νοσηλευτικό προσωπικό λόγω μετακινήσεων και συνταξιοδότησης. Το 40% είναι επικουρικό προσωπικό. Είναι παλαιό το κτίριο του Νοσοκομείου και υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Τώρα τελευταία με προγράμματα ΕΣΠΑ ξεκίνησαν κάποιες επισκευές.
  16. Στο Σισμανόγλειο: Στο Νοσοκομείο λειτουργούν οι 3 χειρουργικές αίθουσες στις 5 ανεπτυγμένες λόγω έλλειψης Αναισθησιολόγων, Νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού. Από τους 6 Αναισθησιολόγους που υπάρχουν στο Νοσοκομείο ο ένας μετακινήθηκε στο Νοσοκομείο Παμμακάριστο. Κτιριακά δεν υπάρχουν προβλήματα, έχουν γίνει ανακαινίσεις.
  17. Στο νοσοκομείο Θώρακος Σωτήρια: Υπάρχουν 5 χειρουργικές αίθουσες. Λειτουργούν οι 4. Μία κλειστή λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και όλων των ειδικοτήτων.
  18. Στο νοσοκομείο Γεώργιος Γεννηματάς: Υπάρχουν 20 αίθουσες χειρουργείων οι οποίες λειτουργούν αλλά υπάρχει σοβαρή έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού και λειτουργούν υποστελεχωμένες.
  19.ΝΙΜΙΤΣ: Υπάρχουν 4 χειρουργικές αίθουσες και λειτουργούν. Δεν υπάρχουν ελλείψεις. Μέχρι πέρυσι υπήρχαν περισσότερα προβλήματα αλλά φέτος είναι καλύτερα. Τα κτίρια είναι παλιά αλλά συντηρούνται.
  20. Στο Ογκολογικό νοσοκομείο «Αγιος Σάββας»: 10 χειρουργικές αίθουσες υπάρχουν και λειτουργούν κανονικά. Συνταξιοδοτούνται δύο Αναισθησιολόγοι και περιμένουν αντικαταστάτες. Το κτίριο είναι παλιό αλλά συντηρείται. Έχει ενταχθεί το Νοσοκομείο σε πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση και έχει ολοκληρωθεί η μελέτη.
  21. Στο Λαϊκό νοσοκομείο: Το πρόβλημα του Νοσοκομείου είναι μόνο το Νοσηλευτικό προσωπικό. Τα χειρουργεία λειτουργούν κανονικά υπάρχουν λίστες αναμονής όμως.
  22. Στο Ιπποκράτειο: Όλες οι αίθουσες χειρουργείου λειτουργούν κανονικά. Δεν υπάρχουν ελλείψεις όσων αφορά τα χειρουργεία από ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό. Το κτίριο είναι καινούργιο και δεν έχουν προβλήματα.
  23.Στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»: Τα χειρουργεία λειτουργούν κανονικά αλλά ελλείψεις υπάρχουν μεγάλες όσων αφορά Νοσηλευτικό, Ιατρικό και Τεχνολόγους.
  24.Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς (ΓΟΝΚ): Υπάρχουν περίπου 6 χειρουργικές αίθουσες και λειτουργούν όλες κανονικά. Ελλείψεις προσωπικού υπάρχουν γενικά. Το Νοσοκομείο είναι 15ετίας και είναι σε καλή κατάσταση δεν υπάρχουν κτιριακά προβλήματα.
  25.Ανδρέας Συγγρός: Υπάρχει 1 ανεπτυγμένη αίθουσα χειρουργείου που λειτουργεί και έχει σοβαρή έλλειψη προσωπικού.