Τέλος η καραντίνα: Σήμερα οι ανακοινώσεις για τα SMS, τις μετακινήσεις σε άλλους νομούς, το ωράριο κυκλοφορίας

0
141

Τη σταδιακή απελευθέρωση από το lockdown εξετάζουν σήμερα τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για την πανδημία. Σύμφωνα με πληροφορίες τις σχετικές αποφάσεις που θα ληφθούν, αναμένεται να ανακοινώσει το απόγευμα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, στην προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου.

Τα μέλη της Επιτροπής αφού εξετάσουν όλα τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα ανά νομό  της Ελλάδας, σε συνδυασμό με τους δείκτες επικινδυνότητας ανά περιοχή, θα αποφασίσουν εάν και πότε θα άρουν και τα τελευταία περιοριστικά μέτρα που παραμένουν.

Τα θέματα που αναμένεται να συζητηθούν και απασχολούν όλους τους πολίτες της χώρας είναι:

– Οι μετακινήσεις από περιφέρεια σε περιφέρεια: Τα μέλη της Επιτροπής θα συζητήσουν αν θα υπάρξει οριζόντια πρόβλεψη ή θα υπάρχουν διαφορετικά μέτρα για την μετακινήσεις στα νησιά. Πέρα από την ημερομηνία απελευθέρωσης των μετακινήσεων, με την πιθανότερη να είναι η Παρασκευή 14η Μαΐου, οι επιστήμονες θα εκτιμήσουν αν θα πρέπει να τεθούν κάποιοι υποχρεωτικοί περιορισμοί, όπως η διενέργεια self test ή η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού.

– Η κατάργηση των SMS, (που ουσιαστικά δεν τηρείται από τους πολίτες σε μεγάλο ποσοστό): Ωστόσο τα SMS έχουν αποδειχθεί χρήσιμα στις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων με τα ραντεβού, αλλά ενδεχομένως να αποφασιστεί η κατάργηση τους για τις μετακινήσεις και το λιανεμπόριο. Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει προτείνει την απελευθέρωση της αγοράς με μόνο περιορισμό τα τετραγωνικά ανά πελάτη και να καταργηθεί το click away και το click inside.

– Η επέκταση του ωραρίου κυκλοφορίας ( μέτρο που καταστρατηγείται εδώ και μήνες π.χ κορωνοπάρτι στις πλατείες εως το πρωί): Θα εξεταστεί αν το ωράριο κυκλοφορίας μπορεί να παραταθεί μέχρι τα μεσάνυχτα. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν, ότι το ωράριο κυκλοφορίας ενδεχομένως να παραταθεί και έως τις 12.30, και αντίστοιχα θα παραταθεί και το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, είχε πει μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ότι τα SMS για τις μετακινήσεις τελειώνουν το προσεχές Σάββατο 15 Μαΐου. Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στο ωράριο κυκλοφορίας και είπε ότι θα παραταθεί κατά μία ώρα (ως τώρα είναι μέχρι τις 23:00), ενώ μια μέρα νωρίτερα, στις 14 Μαΐου, θα καταργηθεί το ραντεβού για τα ψώνια.

Τι ανοίγει σταδιακά

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης τις επόμενες ημέρες ανοίγουν σταδιακά:

-Στις 14 Μαΐου επαναλειτουργούν τα μουσεία, βάσει του υφιστάμενου υγειονομικού πρωτοκόλλου εν όψη του ανοίγματος του τουρισμού στις 15 Μαΐου.

-Στις 17 Μαΐου επαναλειτουργούν τα ωδεία με αναλογία 1:1 και  γίνεται επανεκκίνηση σε πρακτικές, κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η διά ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.

-Στις 21 Μαΐου ξεκινούν τα θερινά σινεμά και οι κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους με πληρότητα 75%, ενώ τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους επαναλειτουργούν στις 28 Μαΐου.