Θεμιστοκλέους: Λίστα αναμονής- πως μπορούμε να εμβολιαστούμε νωρίτερα

0
575

Οι πολίτες μέσα στον Απρίλιο θα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν πιο νωρίς, άσχετα με την ηλικία τους, μπαίνοντας στη λίστα αναμονής προσκειμένου να μην πάει καμία δόση χαμένη. Συγκεκριμένα κάθε πολίτης, που κλείνει ραντεβού για εμβολιασμό θα μπορεί να εγγράφεται πλέον και σε λίστα αναμονής για να εμβολιαστεί νωρίτερα, σε περίπτωση ακύρωσης ραντεβού.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους κατά τη σημερινή προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού Μαρία Θεοδωρίδου, με θέμα  την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας. Ειδικότερα, οι πολίτες, όταν κλείνουν το ραντεβού τους, θα μπορούν να επιλέξουν να μπουν σε λίστα αναμονής και εάν υπάρχουν αδιάθετες δόσεις τότε θα μπορούν να εμβολιαστούν νωρίτερα. Πως θα γίνεται αυτό; Πολύ εύκολα. Οι πολίτες θα λαμβάνουν SMS, που θα αναφέρει το εμβολιαστικό κέντρο που θα μπορούν να μεταβούν και θα επιβεβαιώνουν ή όχι το νέο ραντεβού τους.

«Όταν υπάρχουν αδιάθετες δόσεις στο εμβολιαστικό κέντρο, το σύστημα θα επιλέγει αυτόματα από τα μελλοντικά ραντεβού, έτσι ώστε οι εμβολιασμοί να γίνονται νωρίτερα», εξήγησε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Σε περίπτωση που υπάρχουν αδιάθετες δόσεις πέρα από τη λίστα αναμονής, αυτές θα πηγαίνουν στα σώματα ασφαλείας και σε εκπαιδευτικούς. Και οι εκπαιδευτικοί (εκτός από σώματα ασφαλείας) θα ενταχθούν αυτή την εβδομάδα στη λίστα αναπλήρωσης για εμβόλια που θα μένουν αδιάθετα από εμβολιασμούς που θα αναβάλλονται/ακυρώνονται, τόνισε.

Εμβολιασμοί: Ανοίγει η πλατφόρμα για τους 65-69

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε επίσης ότι την Παρασκευή 2 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για άτομα ηλικίας 65-69 ετών. Όσον αφορά την ηλικιακή ομάδα 70-74 ετών, για τα οποία άνοιξε πρόσφατα η πλατφόρμα, η ζήτηση είναι αυξημένη και μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί ή κλειστεί 230.000 ραντεβού.

Ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί: Το 60% των ατόμων άνω των 85 ετών. Το 65% των ατόμων 80-84 ετών. Το 75% των ατόμων 75-79 ετών. Το 55% των ατόμων 60-64 ετών.

Επίσης είπε ότι σήμερα έγιναν ήδη 26.000 εμβολιασμοί και συνολικά έχουν γίνει 1.630.000. Πιο συγκεκριμένα, 1.065.000 συμπολίτες μας έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 10,14%, ενώ 565.000 συμπολίτες μας έχουν κάνει και τις δύο δόσεις.