Μαρία Θεοδωρίδου: Τι γνωρίζουμε σήμερα για τις θρομβώσεις και το εμβόλιο της AstraZeneca

0
171

Στην ασφάλεια των εμβολίων ενάντια στον κορωνοϊό, στο ενδεχόμενο θρομβώσεων αλλά και τη σχέση αλλεργιών με τον εμβολιασμό, αναφέρθηκε κατά την σημερινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου. Η καθηγήτρια Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχόλης Αθηνών, τόνισε ότι η συνεχής καταγραφή δίνει τη δυνατότητα να εντοπιστούν και σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες οι οποίες δεν είναι δυνατόν να καταγραφούν κατά την διάρκεια των κλινικών μελετών. Μάλιστα ανέφερε ότι έχουν εντοπιστεί θρομβώσεις και θρομβοπενία, ελαττωμένα αιμοπετάλια, αντιδράσεις που ενδεχομένως να συσχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca: «Έχουμε στηρίξει πολλές ελπίδες για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid» σημείωσε και εξήγησε ότι : «Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου (ΕΜΑ) έχει τοποθετηθεί υπέρ της συνέχισης των εμβολιασμών παραδεχόμενος ότι τα οφέλη υπερτερούν σαφώς από την πιθανή ύπαρξη μιας σπάνιας ανεπιθύμητης ενέργειας» πρόσθεσε η καθηγήτρια τονίζοντας ότι  ο EMA «συνεχίζει μια έρευνα προσπαθώντας να αιτιολογήσει αν υπάρχει αιτιώδης σχέση του εμβολίου με τις παρενέργειες αυτές. Μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί 28 περιπτώσεις θρομβώσεων σε σύνολο 17 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου. Να πούμε ότι σε συνεργασία ο ΕΟΔΥ και η εταιρεία της AstraZeneca έχουν εκδώσει νέο φύλλο οδηγιών με μια ιδιαίτερη επισήμανση για το συμβάν. Παράλληλα αναγράφονται λεπτομερείς οδηγίες προς τους επαγγελματίες υγείας για τα σημεία και τα συμπτώματα που πρέπει να τους ειδοποιήσουν για την περίπτωση μιας κατάστασης που θυμίζει μια τέτοια περίπτωση» είπε.

Πότε εκδηλώνονται συμπτώματα θρομβώσεων

Η καθηγήτρια έδωσε ανακοίνωσε περισσότερες  λεπτομέρειες για την σπάνια αυτή παρενέργεια που ενδεχομένως να συνδέεται με το εμβόλιο. Όπως είπε , η κυρία Θεοδωρίδου, το σπάνιο σύνδρομο εκδηλώνεται μετά από 7 με 14 ημέρες σε σχέση με τον εμβολιασμό και τα συμπτώματα που μπορούν να είναι ασυνήθη σε σχέση με τις ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων: έντονο άλγος, κεφαλαλγία, κοιλιακό άλγος.

Η πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε πως υπάρχει ένας βασικός μηχανισμός με βάση τον οποίο μπορεί κανείς να σκεφτεί πως μπορεί να διαγνώσει και να αναστείλει την εμφάνιση αυτού του συνδρόμου. «Να επαναλάβουμε ότι τα θρομβωτικά επεισόδια παρατηρούνται με το εμβόλιο της AsteaZeneca δεν διαφέρουν από αυτά που παρατηρούνται στον γενικό πληθυσμό. Δεν αποτελεί αντένδειξη να εμβολιαστεί κάποιος με ιστορικό θρομβώσεων το εμβόλιο της AstraZeneca» πρόσθεσε.

«Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που υπάρχει ευαισθητοποίηση για την έγκαιρη διάγνωση, αλλά και θεραπευτική αντιμετώπιση. Ελπίζουμε ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορέσουν να δώσουν τις σωστές απαντήσεις για να επανέλθει και η εμπιστοσύνη στο εμβόλιο της AstraZeneca που είναι ένα ισχυρό όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid» συμπλήρωσε η κυρία Θεοδωρίδου.

Ανοιξιάτικες αλλεργίες και εμβόλιο

Ξέρουμε όλοι ότι οι εμβολιασμοί συνεχώς επιταχύνονται και η εμπειρία μας για τη συμπεριφορά των πολιτών μας στο θέμα των εμβολιασμών έχει αυξηθεί, ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου. «Σημαντικός αριθμός έχουν έναν υπερβολικό φόβο για το θέμα των αλλεργιών και αυτός ο ενδοιασμός οδηγεί αρκετά άτομα να μην εμβολιάζονται» εκτίμησε η ίδια.

«Η μόνη περίπτωση που ένα άτομο αντενδείκνυται να εμβολιαστεί είναι αν έχει εκδηλώσει σοβαρή αναφυλακτική αντίδραση και μάλιστα μη συνδεόμενη με ένα συγκεκριμένο αίτιο και έχει χρειαστεί ενδοφλέβια αγωγή ή αντιμετώπιση σε νοσοκομείο» είπε.

Επίσης εξήγησε  πως κοινές αλλεργίες είτε σε φάρμακα, είτε σε αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα, βαφές, χρώματα, αυτές οι αλλεργικές αντιδράσεις δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό.