Θεοδωρίδου: Σε 8 εβδομάδες η δεύτερη δόση της AstraZeneca αντί σε 12 εβδομάδες

0
363

Στα εμβόλια της Johnson & Johnson και της AstraZeneca αναφέρθηκε η πρόεδρος ης Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας, που έδωσε από το υπουργείο Υγείας, μαζί με τον Γ. Γραμματέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής ανακοίνωσε ότι όσοι έχουν κάνει ήδη μία δόση του εμβολίου της AstraZeneca και επρόκειτο να κάνουν τη δεύτερη σε 11-12 εβδομάδες, μπορούν να την επαναπρογραμματίσουν στις 8 εβδομάδες, διατηρώντας την υψηλή ανοσοποίηση, που προσφέρει. Η αλλαγή του ραντεβού μπορεί να γίνει από σήμερα το βράδυ.

«Το εμβόλιο της AstraZeneca η επιτροπή έχει πάρει απόφαση να χορηγείται σε άτομα ηλικίας άνω των 30 ετών και μια προσθήκη μικρή στον τρόπο χορήγησης του εμβολίου είναι η ύπαρξη μιας ευελιξίας στο μεσοδιάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης. Η πρώτη από τη δεύτερη δόση απέχει 12 εβδομάδες, με αυτό το σχήμα έχει επιτευχθεί το άριστο αποτέλεσμα. Αλλά, αν κάποιος επιθυμεί να εμβολιαστεί μετά τις 8 εβδομάδες, αυτό μπορεί να είναι εφικτό με μια μείωση της άριστης ανοσολογικής απάντησης, αλλά όχι τέτοιας που να μεταβάλει την τελική αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού» εξήγησε η κ. Θεοδωρίδου.

Η καθηγήτρια έκανε επίσης εκτενή αναφορά στην ανάλυση των δεδομένων για τα θρομβωτικά επεισόδια, που πιθανόν να σχετίζονταν με το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson από τον FDA και ΕΜΑ. Όπως είπε εξετάστηκαν 15 περιπτώσεις σε σύνολο 7,9 εκατ. δόσεων εμβολίου και αφορούσαν σε γυναίκες 18 έως 44 ετών και δύο περιστατικά άνω των 50 ετών. Τόνισε επίσης ότι τα οφέλη υπερτερούν από τις σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες, σημειώνοντας παράλληλα ότι οφείλουμε να είμαστε ενημερωμένοι για τις σπάνιες αυτές περιπτώσεις.

Οι έγκυες και τα εμβόλια της AstraZeneca- Johnson & Johnson 

Περισσότερα δεδομένα για τις έγκυες και το εμβόλιο της AstraZeneca, αναμένουν οι επιστήμονες όπως τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου: «Η γενικότερη σύσταση είναι οι γυναίκες που είναι έγκυοι ή επιθυμούν να καταστούν έγκυοι να εμβολιάζονται με εμβόλιο mRNA και όχι με εμβόλια με αδενοϊό, σαν αυτό της AstraZeneca. Την προηγούμενη φορά αναφερθήκαμε πως στάδιο μετά από στάδιο φτάσαμε από την πλήρη απαγόρευση στο στάδιο τού να εμβολιάζεται μια έγκυος όπως ο γενικός πληθυσμός», σημείωσε η Μαρία Θεοδωρίδου.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, τα στοιχεία τα οποία έχουν συγκεντρωθεί για τις κυήσεις ήταν ένα θέμα που απασχολούσε, προήλθαν από τις ΗΠΑ, με ένα registry καλό γυναικών σε κύηση που έδειξε ότι δεν υπάρχει σήμα ανησυχίας σχετικά με τον εμβολιασμό. «Οι 90.000 κυήσεις με εμβόλια mRNA έδωσαν τα τεκμηριωμένα στοιχεία ότι ο εμβολιασμός είναι ασφαλής στην κύηση», πρόσθεσε.

Η  πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού για τα εμβόλια AstraZeneca και Johnson & Johnsοn ανέφερε ότι: «Κατά 99% τα εμβόλια αυτά είναι ασφαλή για την κύηση. Σε αυτό το οποίο μειονεκτούν επί του παρόντος είναι ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να στηρίζουν την απόλυτα ασφαλή χορήγηση αυτών των εμβολίων κατά την κύηση» είπε και συνέχισε καθησυχαστικά: «Αν μια γυναίκα εμβολιαστεί κατά την κύηση, μη γνωρίζοντας ότι είναι έγκυος, αυτό δεν συνεπάγεται και διακοπή της κύησης. Είναι μια στάση αναμονής για λίγο, μέχρι να μπορέσουμε να έχουμε στοιχεία και για αυτά τα εμβόλια. Αυτή η τυπικότητα να μην αποτελέσει εμπόδιο για την αναπαραγωγή των γυναικών στην αναπαραγωγική ηλικία. Είναι προτιμότερο μια έγκυος γυναίκα να εμβολιαστεί με ένα mRNA εμβόλιο μέχρι να έχουμε τα δεδομένα».

Τι έδειξε η έρευνα για τα περιστατικά θρομβώσεων στην περίπτωση του εμβολίου της Johnson & Johnson

Όσον αφορά τα περιστατικά θρομβώσεων για το εμβόλιο της J&J η κυρία Θεοδωρίδου ανέφερε  ότι οι έλεγχοι στις ΗΠΑ έγιναν με παραμέτρους κατά φύλο και κατά ηλικία. «Ο αριθμός περιπτώσεων ήταν 15 σε σύνολο 7,9 εκατ. δόσεων εμβολίου της Johnson & Johnson. Τα περιστατικά αυτά αφορούν σε γυναίκες με μέση ηλικία τα 37 χρόνια και από αυτά τα 13 ήταν σε αυτή την ηλικία και 2 σε ηλικία άνω των 50 ετών» είπε, και τόνισε πως ο χρόνος εμφάνισης της παρενέργειας αυτής εκτιμάται στο διάστημα μία με δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό.

«Η στάθμιση του κινδύνου από το εμβόλιο οδήγησε στην απόφαση που ήταν, θα έλεγα, λακωνική, ότι τα οφέλη εξακολουθούν να υπερτερούν από πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες. Οφείλουμε να είμαστε ενημερωμένοι, να παρακολουθούμε την εξέλιξη και οι υγειονομικοί αλλά και το κοινό και η επιτήρηση πάντα συνεχίζεται και αν υπάρχουν δεδομένα που διαφοροποιούν αυτή την τωρινή θέση έρχονται ως αποτέλεσμα αυτής της αυστηρής επιτήρησης», τόνισε η ίδια.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα, γνωμοδότησε θετικά για την άρση της απαγόρευσης του εμβολίου και στη χώρα μας, λαμβάνοντας υπόψη και τα επιδημιολογικά δεδομένα. Το εμβόλιο είναι, σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, αποτελεσματικό άνω του 80% για τη σοβαρή νόσηση, άνω του 90% για τη νοσηλεία και φτάνει το 100% στην πρόληψη θανάτων. Το μονοδοσικό εμβόλιο «θα πάει εκεί που αδυνατούν λόγω τεχνικής δυσκολίας να πάνε τα άλλα εμβόλια». Ωστόσο, τόνισε πως με κάθε μεταβολή των δεδομένων μπορεί να αλλάξουν και οι συστάσεις.