Το Καλοκαίρι θα δούμε να αδειάζουν οι εντατικές και να χαλαρώνουν τα μέτρα…

0
326

Τον Ιούνιο του 2021 εκτιμά το υπουργείο Υγείας ότι θα έχει εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού καθώς η διαδικασία των μαζικών εμβολιασμών θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο με λιγότερα εμβόλια. Η πρώτη παρτίδα θα έρθει  στις αρχές του Ιανουάριου και αναμένεται να είναι 300.000 δόσεις για τους πρώτους 150.000 πολίτες, που θα θέλουν να εμβολιαστούν. Τα παραπάνω ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Φιλίππου.

Σημειώνεται ότι ο αρχικός προγραμματισμός του υπουργείου Υγείας ήταν να εμβολιάζονται 2.000.000 άνθρωποι το μήνα. Ωστόσο  η  φαρμακοβιομηχανία Pfizer, που είναι η πρώτη που λάβει την έγκριση από την Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), θα στείλει τελικά 40% λιγότερες παρτίδες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από αυτές που είχαν υπολογίσει αρχικά, λόγω έλλειψης πρώτων υλών. Με τα νέα δεδομένα, λοιπόν, το υπουργείο Υγείας, εκτιμά ότι το 60% του πληθυσμού αναμένεται να έχει εμβολιαστεί έως και τον Ιούνιο του 2021, ώστε να δημιουργηθεί το απαραίτητο “τοίχος ανοσίας” που χρειαζόμαστε απέναντι στον Covid-19. Με απλά λόγια δηλαδή, το Καλοκαίρι θα δούμε επιτέλους να αδειάζουν οι εντατικές, να μειώνονται οι θάνατοι και τα κρούσματα και φυσικά να χαλαρώνουν τα μέτρα! Βέβαια όλα αυτά εξαρτώνται από το ποσοστό των ανθρώπων που θα επιλέξει να εμβολιαστεί, ώστε να πετύχουμε την εμβολιαστική κάλυψη στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού! 

Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι εκτός από το εμβόλιο της Pfizer, που θα εγκρίνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) τις επόμενες ημέρες, αναμένονται να πάρουν λίαν σύντομος το «πράσινο φως» από τον ΕΜΑ ακόμα δυο εμβόλια ενώ το επόμενο διάστημα θα εγκριθούν και άλλα. Έτσι  θα αρχίσουν να εισάγονται στις χώρες της Ε.Ε, εβδομάδα με την εβδομάδα, μήνα με τον μήνα, όλα και περισσότερες παρτίδες εμβολίων από πολλές φαρμακοβιομηχανίες. Σημειώνεται ότι και οι δόσεις των εμβολίων, θα είναι η μία πίσω από τη άλλη, σύμφωνα με τα συμβόλαια προαγοράς: «Καθώς θα οδηγούμαστε σε αυτή τη διαδικασία τον Ιανουάριο, μεγαλύτερες ποσότητες τον Φεβρουάριο, ακόμα μεγαλύτερες το Μάρτιο, θα υπάρχει δυνατότητα εμβολιασμού υπερ-πολλαπλάσιου αριθμού Ελλήνων και αυτό θα οδηγήσει πιστεύουμε στους πρώτους μήνες μέχρι τον Ιούνιο του 2021, να έχει υπάρξει δυνατότητα να εμβολιαστεί, ενδεχομένως, το μεγαλύτερο ποσοστό των συμπολιτών μας που θέλουν».

Σημειώνεται ότι οι δόσεις των εμβολίων θα είναι δυο και θα γίνονται ανά μήνα ή ανά τρίμηνο ανάλογα με τις οδηγίες που έχει κάθε εμβόλιο από την εταιρία παραγωγής του.

Όσον αφορά τα ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα ο υπουργός τόνισε ότι θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ότι η αναμονή για να κλείσει κάποιος το ραντεβού δεν θα είναι πάνω από μια εβδομάδα.

Επιπροσθέτως από σήμερα το πρωί ξεκινάει η καταγραφή των υγειονομικών, που θέλουν να εμβολιαστούν, στις λίστες προτεραιοποίησης για να λάβουν το εμβόλιο. Ήδη από τις 09.00 το πρωί και όλη την ήμερα ο υπουργός Υγείας σε συνεργασία με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού Μαρίας Θεοδωρίδου και του project manager Μάριου Θεμιστοκλέους θα είναι σε διαδικτυακή συ σύσκεψη με τους  Διοικητές, αναπληρωτές Διοικητές, Διευθυντές Ιατρικής Υπηρεσίας κλπ, από τις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες που καλύπτουν όλα τα νοσοκομεία, κέντρα υγείας και περιφερειακά ιατρεία της χώρας.

Σημειώνεται ότι στους υγειονομικούς περιλαμβάνονται από τους γιατρούς, νοσηλευτές έως τους τραπεζοκόμους, καθαρίστριες και φύλακες των υγειονομικών δομών.

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε επίσης στις 10 περιοχές που είναι στο «κόκκινο» τονίζοντας για άλλη μια φορά τον κίνδυνος που ελλοχεύει στα εορταστικά τραπέζια είναι μεγάλος γι΄αυτό και απεύθυνε έκκληση να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις γιορτές: « Πρέπει να πω ότι βλέπουμε περισσότερα νέα κρούσματα τις τελευταίες 7 ημέρες ανά 100.000 πληθυσμού στους Νομούς Κιλκίς, Ξάνθης, Πιερίας, Δράμας, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Ροδόπης, Γρεβενών, Πέλλας και Λάρισας».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΟΔ Δημήτρης Φιλίππου τόνισε ότι σημείωσε ότι ο οργανισμός είναι σε απόλυτη ετοιμότητα για να διαχειριστεί τα περιστατικά ανεπιθύμητων ενεργειών από τον εμβολιασμό. Ωστόσο ότι από τις κλινικές μελέτες φαίνεται ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

Όσον αφορά τα μονοκλωνικά αντισώματα, ο κ. Φιλίππου ανέφερε ότι αυτά δεν έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας στις ΗΠΑ, αλλά έγκριση έκτακτης ανάγκης, η οποία όμως δεν προβλέπεται στην Ε.Ε. Όπως είπε, υπάρχει ενδιαφέρον από την Ελλάδα και άλλες χώρες για τη χρήση τους, αλλά οι διαδικασίες αξιολόγησης διενεργούνται σε κεντρικό επίπεδο.