Το πρώτο οικοτροφείο για ασθενείς με άνοια τελικού σταδίου στη Θεσσαλονίκη

0
828

Λίγες μέρες μετά την Παγκόσμια Ημέρα της Νόσου Alzheimer, την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022 στις 18:00 μ.μ. εγκαινιάζεται στη Θεσσαλονίκη το πρώτο Οικοτροφείο για ασθενείς με Άνοια τελικού σταδίου, «Παναγία η Γλυκοφιλούσα» στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος ΕΣΠΑ 2014-2020. Μετά από 27 ολόκληρα χρόνια, ένας από τους ιδρυτικούς στόχους της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών (Alzheimer Ελλάς), γίνεται επιτέλους πραγματικότητα!

Το οικοτροφείο μπορεί να φιλοξενήσει δωρεάν  25 ασθενεί, που πάσχουν από Άνοια τελικού σταδίου, με βάση τις ισχύουσες διαγνωστικές κλίμακες -στάδιο 7 στην κλίμακα GlobalDeteriorationScale (GDS) -στάδιο 7 στην κλίμακα ClinicalDementiaRating (CDR)], τις εκάστοτε επικαιροποιήσεις αυτών, καθώς και τυχόν συναφή νεότερα διαγνωστικά εργαλεία.

Τα εγκαίνια θα ευλογήσει ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος και θα τελέσει ο Υφυπουργός Εσωτερικών Αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης Σταύρος Καλαφάτης.

Σύμφωνα με την επιστημονικά υπεύθυνη του Οικοτροφείου, Καθηγήτρια Α.Π.Θ., Νευρολόγο Ψυχίατρο, Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών και Συντονίστρια του Εργαστηρίου Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων (ΚΕΔΕΚ) κα Μάγδα Τσολάκη, τα άτομα που θα φιλοξενούνται θα παρουσιάζουν κάποια από την εξής συμπτωματολογία:

-Μη ικανότητα λεκτικής επικοινωνίας,

-Ανάγκη βοήθειας για σίτιση και τήρηση προσωπικής υγιεινής,

-Συχνές πτώσεις

-Έλλειψη ισορροπίας

-Καθήλωση σε αναπηρικό αμαξίδιο/κρεβάτι,

-Ακράτεια ούρων

– Σύγχυση

-Αυπνίες,  κ.α.

Το οικοτροφείο βρίσκεται σε μία έκταση 2.000 τ.μ., σε ένα διώροφο κτίριο στα όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης με τον Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη, επί της οδού Νικολάου Πλαστήρα 65, στην Ανατολική Θεσσαλονίκη.

Τα δωμάτια που θα φιλοξενήσουν τους ασθενείς  είναι 9 δίκλινα και 7 μονόκλινα και τηρούν όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές για τη φιλοξενία ασθενών με άνοια τελικού σταδίου και το προσωπικό του οικοτροφείου απαρτίζεται από ιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό και φυσικοθεραπευτή.