Τρίτη δόση εμβολίου έναντι του κορωνοϊού: 6-8 μήνες μετά τη 2η δόση- Ποιους αφορά

0
751

Οι ανοσοκατεσταλμένοι, οι ηλικιωμένοι που διαμένουν σε δομές, οι άνω των 60 ετών αλλά και οι υγειονομικοί που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους,  θα λάβουν τρίτη δόση του εμβολίου έναντι του Covid-19. Εκτός από τους ανοσοκαταστελμένους οι υπόλοιπες ομάδες μπορεί να λάβουν την τρίτη δόση 6 – 8 μήνες μετά τον εμβολισμό.

Τα παραπάνω ανέφερε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, καθηγήτρια Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και ο γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) Μάριος Θεμιστοκλέους κατά τη διάρκεια τη σημερινής συνέντευξης Τύπου για την πορεία του προγράμματος Εμβολισμού στη χώρα.

Συγκεκριμένα η κυρία Θεοδωρίδου ανέφερε: «Για την τρίτη δόση, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει γνωμοδοτήσει θετικά για χορήγηση σε ανοσοκατεσταλμένους, σε διαμένοντες σε μονάδες ηλικιωμένων και σε άτομα άνω των 60 ετών. Μπορεί να χορηγηθεί 6-8 μήνες μετά τη δεύτερη δόση»  και συνέχισε: «Σχετικά με την ανοσοαπόκριση, τα δεδομένα δείχνουν πως κι άλλες ηλικιακές ομάδες μπορούν να προτεραιοποιηθούν, όπως οι υγειονομικοί. Είναι κατανοητό ότι η διατήρηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου στο υγειονομικό προσωπικό είναι καθοριστικής σημασίας για την αποτροπή αφενός της μετάδοσης της ασθένειας στο επαγγελματικό αλλά και το οικογενειακό τους περιβάλλον, αφετέρου για την αποφυγή της περαιτέρω επιβάρυνσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας», τόνισε.

Ο κ. Θεμιστοκλέους υπενθύμισε ότι από σήμερα λαμβάνουν SMS 285.000 ανοσοκατεσταλμένοι που πρέπει να εμβολιαστούν με τρίτη δόση, ενώ αύριο 14 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για να μπορούν να κλείσουν ραντεβού όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή είναι ανοσοκατεσταλμένοι.

Ο εμβολιασμός των παιδιών

Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε φυσικά και στη σημασία του εμβολιασμού των παιδιών και έκανε  ειδική αναφορά στο ζήτημα των αλλεργιών που αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για αρκετούς ώστε να μην εμβολιάζονται.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, ο εμβολιασμός παιδιών 12-17 ετών αποτελεί καθημερινό θέμα συζήτησης: «Με την ενεργό συμμετοχή παιδιάτρων, αναμένεται ότι πολλά από τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς, θα απαντηθούν, ενώ θα δοθούν και κατάλληλες απαντήσεις σε λαθεμένες απόψεις, όπως ότι τα εμβόλια μπορούν να αναστείλουν την ανάπτυξη των παιδιών ή να αλλάξουν το DNA τους» τόνισε με νόημα.

Αυξημένη είναι η κινητικότητα διεθνώς σχετικά με τα εμβόλια για ηλικίες 5-11 ετών ή και από 6 μηνών, όπως ανέφερε.

Οι κλινικές μελέτες εξελίσσονται με προσαρμοσμένες ποσότητες δόσεων και οι ρυθμιστικές αρχές μπορούν να εγκρίνουν τις χορηγήσεις:  «Εν αναμονή χορήγησης του εμβολίου από παιδιάτρους, δεν πρέπει να χάνεται ο χρόνος. Οι εμβολιασμοί πρέπει να συνεχίζονται. Πολλοί εμβολιασμοί δεν γίνονται από το άγχος των ανθρώπων για αλλεργικές αντιδράσεις.

Μελέτη για το εμβόλιο και τις αλλεργίες

Σε πρόσφατη μελέτη στο Ισραήλ, που συμμετείχαν 8.102 άτομα με ιστορικό αλλεργίας, αξιολογήθηκε το 5%, που είχαν προϋποθέσεις για αυξημένο κίνδυνο για αλλεργική αντίδραση. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 98% των ατόμων αυτών δεν είχε καμία αντίδραση, το 1% μια ήπια αντίδραση και το 0,.7% κια αναφυλακτική αντίδραση, που ήταν αντιμετωπίσιμη.

«Για το mRNA εμβόλιο Pfizer, εμφανίστηκαν 4,7 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο. Υπάρχει υπερεκτίμηση στις αλλεργικές αντιδράσεις από τα εμβόλια» είπε.