Βαλτάς: “Οι φαρμακοποιοί μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση των εμβολιασμών έναντι του Covid-19”

0
64

“Οι φαρμακοποιοί μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση των εμβολιασμών κατά της γρίπης και της CoViD και μη διασπείρουμε ανησυχία και ανασφάλεια στους πολίτες με άστοχες αναφορές και  στείρες λογικές του παρελθόντος”. Αυτή είναι η απάντηση του πρόεδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Απόστολος Βαλτάς σε επιστολή – απάντηση στις πρόσφατες αιτιάσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ). Συγκεκριμένα, ο κ. Βαλτάς αναφέρει τα ακόλουθα:

“Ανέκαθεν οι γιατροί ήταν αντίθετοι στον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν  και τα φαρμακεία στην πρόληψη.

Το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή των γιατρών για τον εμβολιασμό στα φαρμακεία , θεωρώντας ότι ορθώς διευρύνεται ο κύκλος των επαγγελματιών υγείας οι οποίοι διενεργούν τον εμβολιασμό και ότι ‘οι φαρμακοποιοί έχουν τα αναγκαία επιστημονικά προσόντα για την ορθή και αποτελεσματική επιτέλεση της οικείας αποστολής τους , διασφαλίζοντας την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών προς προστασία της Δημόσιας Υγείας’.

Έχει αναλογισθεί κανείς ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις στον τουρισμό, την εκπαίδευση, την εργασία, αν τα φαρμακεία δεν συμμετείχαν στη  διενέργεια των rapid tests;

Πέραν αυτού οι φαρμακοποιοί εκπαίδευσαν το κοινό στην αυτοδιαγνωστική διαδικασία και έτσι σώθηκαν ζωές.

Όποτε ζητήθηκε η συνδρομή των φαρμακοποιών σε δράσεις της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στη διάρκεια της πανδημίας,  συμμετείχαμε μέσω του δικτύου των φαρμακείων και με τη συνδρομή των πιστοποιημένων και εκπαιδευμένων φαρμακοποιών.

Για το Covid-19

  1. Τα φαρμακεία διαθέτουν ήδη υποχρεωτικά ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία τους  τον απαραίτητο εξοπλισμό και την υποδομή για την παραλαβή και αποθήκευση των εμβολίων.
  1. Η δε προμήθεια των εμβολίων όσον αφορά τα φαρμακεία γίνεται μέσω των φαρμακαποθηκών οι οποίες διαθέτουν τις αναγκαίες  πιστοποιήσεις και με διαδικασίες που περιγράφονται από τα ειδικά πρωτόκολλα  ψυχρής αλυσίδας
  2. Όσον αφορά το θέμα των πιθανών ανεπιθύμητων συμβάντων στο φαρμακείο εξαιτίας του εμβολιασμού έχουμε να αναφέρουμε τα εξής . Πρώτον οι ίδιες πιθανότητες εμφάνισής τους, ισχύουν και για τα αντιγριπικά εμβόλια και η μέχρι σήμερα εμπειρία με τη διενέργειά τους δεν δείχνει κάτι τέτοιο. Στην σχεδόν απίθανη περίπτωση αναφυλακτικού σοκ, εφαρμόζονται τα ειδικά πρωτόκολλα του COVID εμβολιασμού.  Σύμφωνα με το  ιστορικό του ασθενούς αποκλείονται τα άτομα με αλλεργία ή αυτά που εμφάνισαν ανεπιθύμητα συμπτώματα σε προηγούμενο εμβολιασμό. Στην μηδενική σχεδόν περίπτωση που συμβεί κάτι ανεπιθύμητο, ακολουθείται η διαδικασία που περιλαμβάνει από απλά μέτρα (παρακολούθηση της αρτηριακής υπέρτασης και της αναπνευστικής λειτουργίας) μέχρι  και τη χορήγηση αδρεναλίνης.

Θεωρούμε ότι όλοι πρέπει να συμβάλλουμε, προς όφελος της Δημόσιας Υγείας στην τόνωση των αντιγριπικών εμβολιασμών και των εμβολιασμών για την COVID και δεν πρέπει να διασπείρουμε την ανησυχία και την ανασφάλεια στον κόσμο με άστοχες αναφορές και  στείρες λογικές του παρελθόντος”.