Βουλή: Σύγκρουση Κοντοζαμάνη- Ξανθού για τα διαγνωστικά τεστ Covid-19

0
365

Μετωπική σύγκρουση είχαν σήμερα στη Βουλή ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο πρώην υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, σχετικά με τις ελλείψεις των  διαγνωστικών τεστ του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα οι πολίτες να αναγκάζονται να πληρώνουν, ακόμα και σήμερα, από την τσέπη τους από 200 έως και 300 ευρώ στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Ο κ. Κοντοζαμάνης ανακοίνωσε ότι σήμερα τα δημόσια εργαστήρια έχουν τη δυνατότητα να κάνουν έως  8.000 τεστ την ημέρα ενώ εάν χρειαστεί μπορεί να φτάσουν και τα 11.000 την ημέρα.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του πρώην υπουργού και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθού, επέμενε ότι όλα έγιναν καλά: «Δεν υπήρξε μέχρι σήμερα κανένα πρόβλημα στη χώρα μας αναφορικά με τα διαγνωστικά τεστ σε δημόσια εργαστήρια και για κανένα συμπολίτη μας. Το δημόσιο σύστημα έχει τη δυνατότητα να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες που προκύπτουν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, χωρίς οι ασθενείς να έχουν οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση».

Ο κ. Ξανθός υποστήριξε ότι «από την αρχή που ξέσπασε η πανδημία, δεν υπήρξε σωστή έγκαιρη και ολοκληρωμένη διαχείριση για τα διαγνωστικά τεστ ενώ όσοι αναγκάζονται να απευθύνονται ακόμα και σήμερα στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα εξακολουθούν να πληρώνουν παρότι έχει κοστολογηθεί η διαγνωστική εξέταση από τον ΕΟΠΠΥ».

Να σημειώσουμε σ΄ αυτό το σημείο ότι ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Φίλων Ιατρών Αθηνών ( ΚΕΦΙ) και άλλοι σύλλογοι  ασθενών, έχουν επανειλημμένως καταγγείλει ότι οι ασθενείς εξακολουθούν να πληρώνουν από την τσέπη τους τα διαγνωστικά τεστ στον ιδιωτικό τομέα της υγείας!

Ωστόσο ο κ. Κοντοζαμάνης επέμενε ότι η εξέταση κοστολογήθηκε από τον ΕΟΠΥΥ και υπάρχει αποζημίωση. «Εφόσον χρειαστεί και είναι ανάγκη ένας πολίτης να κάνει το διαγνωστικό τεστ σε ιδιωτικό εργαστήριο, θα καταβάλλεται η δαπάνη από τον ΕΟΠΥΥ», είπε και πρόσθεσε ότι: «Το δημόσιο σύστημα  καλύπτει πλήρως τις ανάγκες για τα διαγνωστικά τεστ και δεν υπήρξε μέχρι σήμερα κανένας ασθενής που να μην μπορεί να κάνει το τεστ σε δημόσιο εργαστήριo»

Όσον αφορά το κόστος που επωμίζονται οι ασθενείς στα ιδιωτικά διαγνωστικά είπε ότι  «οι πολίτες στη πλειονότητα τους πάνε χωρίς παραπεμπτικό από το δημόσιο» είπε ο κ. Κοντοζαμάνης και συνέχισε: «Κανένας πολίτης που χρειάστηκε και είχε ανάγκη να κάνει διαγνωστικό έλεγχο σε ιδιωτικό εργαστήριο δεν έχει επιβαρυνθεί. Το κόστος είναι μηδενικό εφόσον το έχει ανάγκη» τόνισε ο υφυπουργός.