Βήμα -βήμα όλο το σχέδιο του μαζικού εμβολιασμού έναντι της λοίμωξης SARS-CoV-2.

0
167

Προαιρετικό και δωρεάν θα είναι το εμβόλιο για τον covid-19 όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας  Βασίλης Κικίλιας, στην παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου για τον Εμβολιασμό του ελληνικού πληθυσμού αλλά και όλων των κατοίκων της χώρας. Ο υπουργός ανέφερε ότι θα προηγηθεί  ειδική εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού.

Οι πολίτες θα μπορούν να απευθυνθούν σε 1.018 εμβολιαστικά κέντρα (Κέντρα Υγείας κλπ) σε όλη τη χώρα και να εμβολιάζονται μετά από ραντεβού που θα έχουν κλείσει, προκείμενου να αποφευχθεί ο συνωστισμός και η ταλαιπωρία. Εκτιμάται ότι θα εμβολιάζονται 2.117.440 άτομα τον μήνα.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια κυρία Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι τα εμβόλια είναι ένα μεγάλο όπλο, ωστόσο θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα προφύλαξης, (αποστάσεις, πλύσιμο χεριών και μάσκα) μέχρι να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός και να αποκτήσει ανοσία ο πληθυσμός:  ” Δεν είναι έρχεται το εμβόλιο και το εφαρμόζουμε και σταματάμε τα μέτρα τα οποία προσπαθούμε όλοι να εφαρμόσουμε με θυσίες και με την μεταβολή της ποιότητας της ζωής μας”.

Παρακάτω παρουσιάζουμε το Εθνικό Σχέδιο για το μαζικό εμβολιασμό βήμα-βήμα,  όπως το ανακοίνωσε χθες ο υπουργούς Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Τα εμβόλια σώζουν ζωές, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Είναι ένα δημόσιο αγαθό τα εμβόλια για τη γρίπη, όπως και τα εμβόλια COVID και είναι όλα δωρεάν, όπως έχει πει ο Πρωθυπουργός.

Περί τίνος πρόκειται;  Είναι ουσίες μαζί με αντιγόνα τα οποία παρασκευάζονται, δημιουργείται το εμβόλιο, εμβολιάζεται ένας συμπολίτης μας. Αυτό δημιουργεί αντισώματα στον οργανισμό, τα ανθρώπινα κύτταρα έχουν μνήμη και όταν και εφόσον πάει να προσβληθεί από τον ιό έχει ανοσία.

Πώς θα γίνουν οι προμήθειες των εμβολίων:

Οι προμήθειες των εμβολίων θα είναι κεντρικές. Ήδη υπάρχει κεντρική προμήθεια εμβολίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η ευρωπαϊκή οικογένεια προμηθεύεται κεντρικά για όλα τα κράτη-μέλη.

Πρόκειται για 1,1 δις δόσεις του εμβολίου για την Ευρώπη. Οι δόσεις αυτές θα είναι στην ίδια χρονική περίοδο παράδοσης για την κάθε χώρα, με την ίδια αναλογία εμβολίων ανάλογα με τον πληθυσμό για την κάθε χώρα και στην ίδια τιμή του εμβολίου για την κάθε χώρα.

Στην τιμή συμβάλλει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, άρα, λοιπόν, μειώνεται το κόστος του εμβολίου για όλα τα κράτη- μέλη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαπραγματευθεί με έξι εταιρείες, με τις τέσσερις έχει ήδη υπογράψει προσύμφωνα ή συμβόλαια. Αυτές οι εταιρείες είναι η AstraZeneca, η Johnson & Johnson, η Sanofi-GSK, η BioNTech-Pfizer, η CureVac και η Moderna.

Ποιος είναι ο τρόπος που θα φτάσουν τα εμβόλια σε μας, πώς θα γίνει η αποθήκευση και η διανομή. Υπάρχουν εργοστάσια παραγωγής εμβολίων σε όλο τον κόσμο, των  μεγάλων εταιρειών που είδατε, και άλλων. Με διάφορους τρόπους, αυτά τα εμβόλια θα φτάσουν στις κεντρικές αποθήκες των κρατών-μελών και εμείς έχουμε δύο τέτοιες κεντρικές αποθήκες. Από τις κεντρικές αποθήκες θα πάνε με ασφάλεια στα εμβολιαστικά κέντρα και εκεί, στα εμβολιαστικά κέντρα, θα εμβολιάσουμε τον πληθυσμό.

Θα είναι 1.018 εμβολιαστικά κέντρα και θα μπορούσαν να εμβολιάσουν 2.117.440 συμπολίτες μας τον μήνα. Πώς θα γίνει αυτό; Θα υπάρχουν δύο βάρδιες, πρωινή και απογευματινή, έξι μέρες την εβδομάδα εργασία, Κυριακή ρεπό. Και έχουν υπολογίσει ότι κάθε άτομο θα χρειαστεί 10 λεπτά πάνω-κάτω, προκειμένου να εμβολιαστεί. Αν έρθουν παραπάνω εμβόλια χρόνου, εντός μηνός θα αναπτύξουμε περαιτέρω το σχέδιο και για άλλα εμβολιαστικά κέντρα, προκειμένου να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες.

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στη μάχη κατά της πανδημίας: Το 30% των τεστ πλέον για COVID στη χώρα, γίνεται στα Κέντρα Υγείας και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αποσυμφορίζοντας τα ΤΕΠ των Νοσοκομείων.

Κάτω αριστερά είναι ο χάρτης της Ελλάδας με τα ποσοστά του testing στα Κέντρα Υγείας και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Είναι χώροι και σημεία που μπορούν να πηγαίνουν περιπατητικοί ασθενείς με ελαφρά συμπτώματα ή καθόλου συμπτώματα, με την υπόνοια της νόσου. Με αυτό τον τρόπο στηρίζουμε και αποσυμφορίζουμε τα Νοσοκομεία.

Παράλληλα, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα στηρίξει και όλη αυτή την προσπάθεια, όλο αυτό το project.  Κάτω δεξιά είναι ο χάρτης που απεικονίζει τα εμβολιαστικά κέντρα και πώς επιμερίζονται σε Υγειονομικές Περιφέρειες τα εμβολιαστικά μας κέντρα. Εκεί θα εμβολιαστεί το κύριο κομμάτι των συμπολιτών μας.

Πρώτοι απ’ όλους, θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί μας. Μετά θα εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες, δηλαδή οι ομάδες αυξημένου κινδύνου, όπως είναι  αυτοί οι οποίοι είναι  άνω των 65 χρονών ή οι συμπολίτες μας που έχουν υποκείμενη νόσο και τέλος ο γενικός πληθυσμός.

Τι θα κάνει ο πολίτης: Ο πολίτης θα μπορεί να κλείσει ραντεβού για να εμβολιαστεί είτε με sms, δηλαδή με μήνυμα, είτε online διαδικτυακά με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών, είτε για αυτούς που είναι  πιο μεγάλοι σε ηλικία ή δεν είναι  συμβατοί με τις νέες τεχνολογίες, θα υπάρχουν τηλεφωνικά κέντρα στα οποία θα μπορεί να τηλεφωνήσει και να κλείσει το ραντεβού του στην πόλη του, κοντά στην περιοχή που μένει, σε συγκεκριμένο εμβολιαστικό κέντρο, να του δοθεί συγκεκριμένη ώρα στην οποία πρέπει να πάει προκειμένου να εμβολιαστεί.

Για αυτή όλη την προσπάθεια, το ψηφιακό της κομμάτι,  είναι  υπεύθυνο το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τους ευχαριστούμε πάρα πολύ για τη βοήθεια την οποία μας δίνουν.

Το Κράτος θα τους καταχωρήσει μέσω του ΑΜΚΑ τους στη βάση δεδομένων έτσι ώστε να  μπορέσουν να εμβολιαστούν όλοι.

Ειδικές ομάδες:

Ο εμβολιασμός των υγειονομικών θα γίνει σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και υγειονομικές δομές στις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες. Βλέπετε ποια και πόσα είναι αυτά τα εμβολιαστικά κέντρα, σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και δομές, στα οποία θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί μας. Καταλαβαίνετε ότι είναι πρώτης προτεραιότητας να εμβολιαστούν οι υγειονομικοί σε αυτή τη μάχη την οποία δίνουμε.

Ως προς τους οίκους ευγηρίας. 65 κινητές ομάδες του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ, εντός 10 εργάσιμων ημερών, θα εμβολιάσουν και τους εργαζόμενους στους οίκους ευγηρίας και τους ωφελούμενους. Είναι μία ξεχωριστή κατηγορία, όπου ο εμβολισμός θα γίνει στους οίκους ευγηρίας.

Σε ό,τι έχει να κάνει με πρόσφυγες και μετανάστες, ο εμβολιασμός θα γίνει από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του ΕΟΔΥ στα 34 κέντρα φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών, στα 6 κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης και στα 8 προαναχωρησιακά κέντρα.

Υπάρχουν και τα 35 σωφρονιστικά καταστήματα σε όλη τη χώρα. Θα ληφθεί ειδική μέριμνα, έτσι ώστε υγειονομικό προσωπικό των μονάδων υγείας που είναι κοντά σε κάθε σωφρονιστικό κατάστημα να μπορέσει να εμβολιάσει και το προσωπικό, αλλά και τους κρατούμενους.

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια κυρία Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι τα  εμβόλια είναι ένα μεγάλο όπλο: ” Είναι συγκλονιστικό αν σκεφτούμε ότι μετά από περίπου 8-9 μήνες από την έναρξη της επιδημίας, έχουμε εμβόλια τα οποία θα χρησιμοποιήσουμε, εμβόλια τα οποία έχουν γίνει με νεότερες τεχνολογίες οι οποίες έχουν σαν μεγάλο πλεονέκτημα το ότι μπορούν εύκολα να παράγουν και μεγάλες ποσότητες εμβολίου, για να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση που υπάρχει από όλο τον κόσμο. Νομίζω ότι χρειαζόμαστε λίγη ακόμη υπομονή για να έχουμε το εμβόλιο. Το μήνυμα το δικό μου, και νομίζω αντιπροσωπεύει όλους, είναι να αρχίσουμε, αν δεν έχουμε αρχίσει ήδη, να σκεφτόμαστε θετικά για τον εμβολιασμό. Ήταν κάτι που από την αρχή το ελπίζαμε ότι θα γίνει. Φτάνουμε στο σημείο της πραγματοποίησης. Σε αυτό το σημείο δεν θα πρέπει να μείνει κανείς αμέτοχος. Με αυτό θα ήθελα να καταλήξω. Και νομίζω ότι από τη στιγμή που έχουμε αρχίσει να μιλάμε για μία λοίμωξη ότι μπορεί να προληφθεί με εμβόλιο, έχουμε νικήσει άλλο ένα λοιμώδες νόσημα του 21ου αιώνα¨.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, υπεύθυνος για τη σύνταξη του σχεδίου ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε προτάσεις και παρατηρήσεις, προκειμένου η χώρα να προετοιμαστεί όσο το δυνατόν καλύτερα για την υλοποίηση του σχεδίου.