«Καλυψώ» προς τους αρνητές της μάσκας: “Δεν είστε μόνοι σας στον κόσμο.Υπάρχουν ασθενείς δίπλα σας”

0
781

«Να πάρετε στα σοβαρά την προστασία του εαυτού σας αλλά και των συνανθρώπων σας και μην είστε κοινωνικά ανεύθυνοι γιατί δεν είστε μόνοι σας στον κόσμο. Υπάρχουν ασθενείς δίπλα σας».

Αυτό είναι το ξεκάθαρο μήνυμα που στέλνει στους αρνητές της μάσκας, ο Χημικός Μηχανικός Κώστας Λούμος πρόεδρος του Σωματείου ασθενών με ψωρίαση «Καλυψώ».

Οκτώ μήνες έχουν περάσει από την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα μας και το τελευταίο διάστημα, ακούγονται ολοένα και περισσότερες φωνές που αντιδρούν στις συστάσεις των ειδικών, για τη χρήση μάσκας. Και αυτό είναι δικαίωμα τους.

Το επόμενο ερώτημα όμως είναι εάν είναι δικαίωμα τους να υπονομεύουν την υγεία των ασθενών που είναι δίπλα τους; Η απάντηση «όχι», δεν είναι αυτονόητη για όλους.

Οι γιατροί λένε στους αρνητές της πανδημίας: «Ελάτε στις εντατικές να δείτε τι αντιμετωπίζουμε».

Οι πρώην ασθενείς Covid-19 που επέζησαν λένε: «Δεν είναι ψέματα είναι αλήθεια. Προστατέψετε τον εαυτό σας και τους γύρω σας».

Ας δούμε όμως και τι λένε οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, που καθημερινά ζουν με το άγχος και το φόβο μη μολυνθούν από κάποιους συνανθρώπους μας, που δεν φορούν μάσκα γιατί έχουν άλλη άποψη.

Πως αισθάνονται άραγε οι εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα (όπως οι ασθενείς με ψωρίαση), οι καρκινοπαθείς (ανάμεσα τους και μικρά παιδιά), οι καρδιοπαθείς, οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας αλλά και οι ηλικιωμένοι;

Ο πρόεδρος του σωματείου ασθενών με ψωρίαση «Καλυψώ» Κώστας Λούμος περιγράφει στο ygeia50plus.gr  τις δυσκολίες, τους φόβους και τις ανασφάλειες που έχει δημιουργήσει ο Covid-19  στη ζωή των 200.000 ασθενών με ψωρίαση τους τελευταίους μήνες.

Πρόκειται για εκατοντάδες χιλιάδες συνανθρώπους μας, που τρέμουν στην ιδέα ότι θα μολυνθούν, γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι πιθανότητες να νοσήσουν βαριά, είναι αυξημένες.

«Η πανδημίας μας έκλεισε στα σπίτια μας, μας στέρησε την κοινωνική επαφή, που για εμάς που κάνουμε ομαδικές ψυχοθεραπείες, η επαφή μας με τους άλλους ασθενείς, είναι ζωτικής σημασίας, γιατί μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και κάθε φορά μετά από μια συνεδρία, βγαίνουμε δυνατοί για να αντιμετωπίσουμε τη ζωής μας. Η πανδημία μας αγχώνει και το άγχος για τους ασθενείς με ψωρίαση ουσιαστικά πυροδοτεί μια σειρά από συμπτώματα της νόσου. Διότι το άγχος και η ψωρίαση συμβαδίζουν. Και δεν είμαστε μόνο εμείς! Είναι εκατομμύρια οι χρόνιοι πάσχοντες και οι ηλικιωμένοι στη χώρα μας που βλέπουν με τρόμο ότι κινδυνεύουν από τον καθένα που αρνείται να εφαρμόσει τα αυτονόητα».

Η ποιότητα της ζωής των ασθενών με ψωρίαση -και όχι μόνο- από τον περασμένο Μάρτιο έχει υποβαθμιστεί σημαντικά: « Ήμασταν σε καραντίνα από τον Μάρτιο έως και τα μέσα Ιουνίου, διότι έχουμε υποκείμενα νοσήματα και είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι στις λοιμώξεις, πόσο μάλλον σε έναν νέο άγνωστο ιό που ακόμα δεν υπάρχουν αποτελεσματικά φάρμακα και εμβόλια» λέει στο ygeia50plus.gr  ο κ. Λούμος

Το μήνυμα

Με το τέλος της καραντίνας, οι ασθενείς με ψωρίαση βγήκαν από τα σπίτια τους με πολύ μεγάλη επιφύλαξη και φόβο. Τηρώντας πάντα τις συστάσεις των επιστημόνων φορούν μάσκα, κρατούν αποστάσεις και αποφεύγουν χώρους όπου συνωστίζονται οι άνθρωποι: «Αποφεύγουμε να πηγαίνουμε σε τράπεζες, εφορίες ακόμα και για ψώνια εάν δούμε ότι υπάρχει συνωστισμός. Η οικογένεια μας, οι συγγενείς και οι φίλοι μας κάνουν αυτές τις εργασίες. Όμως έως πότε; Εγώ φοράω μάσκα αλλά όταν βλέπω ότι άλλοι δεν φορούν τότε αναγκαστικά δεν κάνω τη δουλειά μου και φεύγω, γιατί πρέπει να προστατέψω τη ζωή μου. Φοβόμαστε ακόμα και όταν είμαστε στη δουλειά μας. Δεν νιώθουμε ασφαλείς» μας λέει ο κ. Λούμος και συνεχίζει: Γι΄ αυτό θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα σε όλους τους αρνητές της μάσκας: «Να πάρετε στα σοβαρά την προστασία του εαυτούς σας και των γύρων σας. Έχετε κάθε δικαίωμα να έχετε αντίθετη άποψη από τους ειδικούς. Όμως δεν έχετε κανένα δικαίωμα να αδιαφορείτε για τους συνανθρώπους σας. Δεν ζείτε μόνοι σας στον κόσμο. Μην είστε κοινωνικά ανεύθυνοι. Μην είστε εγωιστές. Υπάρχουν ασθενείς γύρω σας που κινδυνεύουν από την αντικοινωνική συμπεριφορά σας».

Τι είναι η ψωρίαση

Πρόκειται για μία χρόνια αυτοάνοση ασθένεια, η οποία  εκδηλώνεται σαν χρόνια δερματοπάθεια. Έχει χαρακτηριστεί, μάλιστα, ως συστημική φλεγμονώδης νόσος, που επηρεάζει όλο τον οργανισμό και όχι μόνο ένα συγκεκριμένο σημείο του δέρματος.

Έχει σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα των ασθενών και μειώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής τους.

Η ψωρίαση μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Προσβάλλει εξίσου άνδρες και γυναίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας και συναντάται περίπου στο 1-3% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Εκτός από τους γενετικούς παράγοντες, ο τρόπος ζωής μπορεί επίσης να είναι σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας, είτε αυξάνοντας τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει ψωρίαση, είτε επιδεινώνοντας την υφιστάμενη ψωρίαση.

Είναι άξιο να σημειωθεί ότι η οικονομική κρίση τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας αλλά και η πανδημία έχει συμβάλει στην αύξηση του στρες και έχει οδηγήσει σε επιδείνωση της ψωρίασης στους ασθενείς.

Το άγχος και η ψωρίαση φαίνεται να συμβαδίζουν.

Πολλοί σχετίζουν το άγχος με την ψωρίαση από την οποία πάσχουν. Υπάρχουν επίσης στοιχεία που δείχνουν ότι το άγχος μπορεί να αποτελεί παράγοντα που οδηγεί στην πρώτη έξαρση της πάθησης ή στην επιδείνωση των υφιστάμενων συμπτωμάτων της.

Οι συγκεκριμένες επιπτώσεις του άγχους σε κάθε άτομο είναι δύσκολο να εκτιμηθούν, είναι κάτι πολύ προσωπικό, ενώ οι διάφοροι βαθμοί και τα διάφορα αίτια του άγχους επηρεάζουν με διαφορετικό τρόπο τον καθένα.

Δωρεάν ψυχοθεραπεία

Το Καλυψώ προσφέρει δωρεάν στα μέλη του συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης. Υλοποιεί επίσης Ομάδες Ψυχικής και Σωματικής Έκφρασης όπου οι συμμετέχοντες, με τη βοήθεια ειδικού, διαχειρίζονται το άγχος και αντιμετωπίζουν με αποτελεσματικότητα τις προκλήσεις της καθημερινότητας.

«Πολύ σύντομα θα ξεκινούμε και πάλι τις συνεδρίες μας με μικρές ομάδες 4 μελών μας αντί για 15-20 που κάναμε πριν την πανδημία, στα γραφεία μας. Επίσης στα τηλέφωνα του σωματείου μας θα ξεκινήσουν ατομικές συνεδρίες για τα άτομα που είναι εκτός Αθηνών» μας είπε ο πρόεδρος του ΚΑΛΥΨΩ. Τα γραφεία του σωματείου είναι στην οδό Χίου 29 στη στάση Μεταξουργείο του ΜΕΤΡΟ, τηλέφωνο 210 7212002 και 69.46.77.26.90.