Δέκα μύθοι και δέκα αλήθειες για τη δισκοκήλη.

0
218

Η σπονδυλική μας στήλη έχει 23 δίσκους οι οποίοι διαδραματίζουν το ρόλο του «αμορτισέρ» ανάμεσα στους σπονδύλους με συνέπεια να δέχονται σημαντικές καταπονήσεις για όλη μας τη ζωή. Οι ειδικοί γνωρίζουν ότι τα προβλήματα της σπονδυλικής στήλης είναι μία από τις συχνότερες αιτίες προσέλευσης στον ορθοπαιδικό ιατρό και μια από τις πιο συχνές διάγνωσης είναι η δισκοκήλη. Πρόκειται για μια κοινή  πάθηση, γύρω από την οποία, όμως, συντηρούνται πολλοί μύθοι. Η «ζημιά» που προκαλούν αυτοί οι μύθοι είναι μεγάλη, καθώς δυσκολεύουν τους ασθενείς να καταλάβουν πραγματικά το πρόβλημά τους και να βρούνε τη σωστή θεραπεία.

Παρακάτω ο Νευροχειρουργός Παντελής Σταυρινός, Διευθυντής στο Metropolitan Hospital, επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Κολονίας στη Γερμανία, θα μας περιγράψει τους δέκα συχνότερους μύθους αλλά και τις αλήθειες που καλό είναι να γνωρίζουμε για να μην ταλαιπωρούμαστε.

Μύθος 1: Ο δίσκος έφυγε απ’ τη θέση του.

Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος είναι εξαιρετικά σταθερά καθηλωμένος ανάμεσα από δύο σπονδύλους και συγκρατιέται στη θέση του από ισχυρούς συνδέσμους. Είναι πρακτικά αδύνατο να φύγει από τη θέση του. Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος όμως μπορεί να παρουσιάσει φθορά και ένα κομμάτι του (συνήθως ο πυρήνας του δίσκου) ενδέχεται να προβάλλει προς τα πίσω ή και να αποσπαστεί (αυτό που συχνά ακούμε να αναφέρεται ως «σπασμένος δίσκος»).

Μύθος 2: Η δισκοκήλη θα σου δημιουργήσει σίγουρα προβλήματα.

Παρόλο που η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου μπορεί να προκαλέσει πόνο στη μέση (οσφυαλγία) ή στο πόδι (ισχιαλγία), δεν είναι καθόλου σπάνιο να υπάρχει δισκοκήλη (ακόμα και μεγάλη δισκοκήλη) χωρίς καθόλου συμπτώματα. Μελέτες έχουν δείξει ότι 9 στα 10 άτομα έχουν δισκοκήλη στον αυχένα, ενώ 5 στα 10 έχουν κάποιου είδους δισκοπάθεια στην οσφυϊκή μοίρα, χωρίς να πονάνε.

Μύθος 3: Αν πονάς στη μέση τότε μάλλον έχεις δισκοκήλη.

Ο πόνος στη μέση είναι από τα συχνότερα συμπτώματα. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών θα νιώσει πόνο στη μέση του σε κάποια στιγμή της ζωής του. Ωστόσο, η δισκοκήλη δεν είναι η συχνότερη αιτία του πόνου στη μέση. Τις περισσότερες φορές η διάγνωση είναι η «μη ειδικής αιτιολογίας οσφυαλγία» δηλαδή, με απλά λόγια, ο πόνος δεν οφείλεται σε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα ή σε μια συγκεκριμένη βλάβη.

Μύθος 4: Η μαγνητική τομογραφία θα δείξει από πού προέρχεται ο πόνος σου.

Η μαγνητική τομογραφία είναι μια εξαιρετική εξέταση η οποία μπορεί να δείξει με πολύ μεγάλη ευκρίνεια τις διάφορες ανατομικές δομές. Με τη βοήθεια της μαγνητικής μπορούμε πλέον να διακρίνουμε ακόμα και πολύ μικρές αλλαγές στη δομή ενός δίσκου ή στην ανατομία της σπονδυλικής στήλης. Όμως ακόμα και αν μια μαγνητική τομογραφία δείχνει κάποια δισκοπάθεια, δεν σημαίνει ότι αυτή η δισκοπάθεια είναι η αιτία του πόνου.

Μύθος 5: Η κίνηση θα χειροτερέψει τον πόνο μου. Χρειάζομαι ξεκούραση.

Ο ασθενής με οσφυαλγία πρέπει να κινητοποιείται όσο πιο γρήγορα γίνεται. Η πρώιμη έναρξη σωστής φυσικοθεραπείας σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική αγωγή θα βοηθήσει στο να υποχωρήσει ο ερεθισμός των μυών και οι ασθενείς να νιώσουν γρηγορότερα καλύτερα.

Μύθος 6: Έχω δισκοκήλη, άρα χρειάζομαι χειρουργείο.

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι δισκοκήλες (ειδικά οι «σπασμένες δισκοκήλες») μπορεί σε βάθος χρόνου να απορροφηθούν. Το σώμα μας έχει εκπληκτικές δυνατότητες αυτοΐασης. Χειρουργείο χρειάζεται όταν υπάρχει νευρολογική βλάβη (π.χ. μυϊκή αδυναμία στο χέρι ή στο πόδι) ή όταν ο πόνος επιμένει για περισσότερο από 8-12 εβδομάδες παρά τη συντηρητική αγωγή.

Μύθος 7: Η δισκοκήλη είναι μεγάλη άρα και επικίνδυνη.

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει σαφής συσχέτιση ανάμεσα στο μέγεθος του δίσκου και τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει. Πολύ σπάνια υπάρχει ένδειξη άμεσης χειρουργικής επέμβασης. Οι κλασικές ενδείξεις άμεσης χειρουργικής επέμβασης είναι η ιππουριδική συνδρομή (δηλαδή διαταραχή στη λειτουργία της κύστης ή/και του εντέρου, υπαισθησία στην περιγεννητική περιοχή κ.λπ.) και η εγκατάσταση μυϊκής αδυναμίας σε κάποιον μυ. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις υπάρχει αρκετός χρόνος για να δοκιμάσει ο ασθενής συντηρητικές θεραπείες, να ακούσει ιατρικές γνώμες και να πάρει αποφάσεις.

Μύθος 9: Το χειρουργείο στη σπονδυλική στήλη είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μείνεις παράλυτος.

Η χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση της δισκοκήλης είναι μία από τις πιο ασφαλείς και αποτελεσματικές επεμβάσεις σπονδυλικής στήλης. Ειδικά με τις σύγχρονες, ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές τα ποσοστά επιτυχίας είναι άριστα. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να μείνει κάποιος παράλυτος από επέμβαση στη μέση. Για να μείνει κάποιος παράλυτος με την κλασική έννοια πρέπει να τραυματιστεί ο νωτιαίος μυελός. Στο ύψος της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης δεν υπάρχει πλέον νωτιαίος μυελός. Άρα, είτε χειρουργηθεί είτε δεν χειρουργηθεί κάποιος δεν υπάρχει κίνδυνος παράλυσης.

Μύθος 10: Αν έχεις δισκοκήλη δεν θα μπορέσεις ποτέ ξανά να κάνεις αθλητισμό ή να γίνεις όπως πριν.

Πολλοί ασθενείς φοβούνται ότι αν διαγνωσθούν με ένα τέτοιο πρόβλημα θα αναγκασθούν να αλλάξουν ριζικά τη ζωή τους, μένοντας μακριά από τη δουλειά, τα σπορ και τις κοινωνικές τους δραστηριότητες γενικότερα. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι, με τη σωστή θεραπεία, η πιθανότητα να επιστρέψει κανείς πλήρως στις δραστηριότητές του είναι πολύ μεγάλη. Ο γιατρός πρέπει να προσαρμόζει τη θεραπεία στην πάθηση, την ηλικία και τις επιθυμίες του ασθενούς εξατομικεύοντας για λογαριασμό του τις διαθέσιμες σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους.