Χρυσοχοΐδης: Προσλήψεις και έκτακτα μέτρα για τα χειρουργεία στο Βενιζέλειο

0
5839

Έκτακτα μέτρα για την άμεση αποκατάσταση της λειτουργίας των χειρουργείων στο Βενιζέλειο νοσοκομείο Ηρακλείου εξήγγειλε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, από την Κρήτη όπου βρέθηκε σήμερα. Την ίδια στιγμή ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες  για την ταλαιπωρία που υπέστησαν με τις αναβολές των χειρουργείων στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι:  «Δεν θα επιτρέψω καμία ολιγωρία σε κανέναν, ούτε παρέκκλιση από τις εντολές, οι οποίες δόθηκαν».

Ο υπουργός ανακοίνωσε την άμεση ενίσχυση του αναισθησιολογικού τμήματος του Νοσοκομείου με έκτακτες προσλήψεις ιατρικού προσωπικού. Συγκεκριμένα, ιδιώτες αναισθησιολόγοι θα ενταχθούν στο δυναμικό του Νοσοκομείου για ένα τρίμηνο, ώστε να λειτουργούν τέσσερα χειρουργικά τραπέζια και να αποκατασταθούν τα χειρουργεία.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δεσμεύτηκε για την πρόσληψη με fast track διαδικασίες ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, ώστε όπου υπάρχει θέμα ενίσχυσης με ιατρικό προσωπικό, άμεσα θα προκηρυχθούν θέσεις για να καλυφθούν τα κενά και να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία τους.

Επίσης ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες ξεκαθαρίζοντας πως: «Μας ανέθεσαν την ευθύνη να δίνουμε αποτελεσματικές λύσεις χωρίς καθυστερήσεις. Μας ανέθεσαν αυτή την ευθύνη για να βελτιώσουμε τη ζωή τους. Αυτή την ευθύνη την αναλαμβάνω πλήρως ως αρμόδιος Υπουργός ζητώντας κατ’ αρχάς συγγνώμη για την ταλαιπωρία που υπέστησαν με τις αναβολές των χειρουργείων».

Ο υπουργός Υγείας δήλωσε πως μέχρι και τον Αύγουστο του 2023 είχαν πραγματοποιηθεί 7.718 χειρουργικές επεμβάσεις.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στις προσλήψεις που έγιναν τα τελευταία τέσσερα  χρόνια στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, τονίζοντας πως προστέθηκαν 86 γιατροί, 35 μόνιμοι και 51 επικουρικό προσωπικό. Την ίδια στιγμή προσέφεραν υπηρεσίες και τρείς ιδιώτες γιατροί.

Επίσης από το 2020 έως σήμερα προκηρύχθηκαν συνολικά 49 θέσεις ιατρικού προσωπικού, 23 θέσεις το 2010, 11 το ’21, 1 θέση το ’22 και 14 το ’23. Ενώ, σε ότι αφορά στο νοσηλευτικό προσωπικό, αναμένεται μέσα στον Νοέμβριο να αναλάβουν υπηρεσία επιπλέον 15 άτομα. Είχαν προηγηθεί δύο προκηρύξεις και αναμένεται άλλη μια, για πρόσληψη 24 ατόμων νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.

Αναφέρθηκε επίσης στις προσλήψεις που αναμένονται μέσα στο 2024 λέγοντας πως προβλέπεται η πρόσληψη συνολικά περίπου 3.000 νοσηλευτών και περίπου 1.500 γιατρών εκ των οποίων ένα μεγάλο μέρος θα προσληφθεί στα Νοσοκομεία της Κρήτης.

Επιπλέον  υπογράμμισε πως θα εισαχθεί και μία καινοτομία σε ότι αφορά τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία, έτσι ώστε και το ΠΑΓΝΗ να προσλάβει πέραν των γιατρών ΕΣΥ και επίκουρους καθηγητές, προκειμένου να στελεχώσουν την ιατρική σχολή.

Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για την αναμόρφωση του ΕΣΥ

Μιλώντας για τον σχεδιασμό που υλοποιείται στο υπουργείο Υγείας για την αναδιαμόρφωση του ΕΣΥ ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών και στην ενίσχυση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, ευχαριστώντας την Περιφέρεια Κρήτης για τη συμβολή της με τη χρηματοδότηση μελετών για την ανακαίνιση και την αναδιαρρύθμιση του Βενιζέλειου και του παλιού κτηρίου του Πανάνειου Νοσοκομείου, στο οποίο έχει προβλεφθεί να στεγαστούν:

το Κέντρο Ημέρας Αυτισμού,

-ο Σταθμός Αιμοδοσίας,

-ημερήσια χειρουργεία

-Τμήμα Φυσικοθεραπειών.

Επίσης σε πορεία δημοπράτησης είναι τα έργα ανακαίνισης των τμημάτων επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου στα πλαίσιο του προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο υπουργός  αναφέρθηκε στην ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού :

-με νέο μαγνητικό τομογράφο,

-νέα γ-κάμερα,

-νέες χειρουργικές τράπεζες,

-νέο ψηφιακό μαστογράφο,

-νέο ψηφιακό ακτινολογικό.

Κατά την επίσκεψή του στην Κρήτη, ο Υπουργός Υγείας πραγματοποίησε σειρά συσκέψεων με τη Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ, τις Διοικήσεις του Βενιζέλειου Νοσοκομείου και του ΠΑΓΝΗ, με ιατρούς, νοσηλευτές και στελέχη, με εκπροσώπους του Ιατρικού Συλλόγου, όπως και με εκπροσώπους των σωματείων εργαζομένων.