Υπουργείο Υγείας: Ενιαίο σύστημα διαχείρισης και υγειονομικών πρωτοκόλλων COVID-19 στα νησιά

0
260

Το σύστημα διαχείρισης και υγειονομικών πρωτοκόλλων στα νησιά μας, για την προστασία και αποτελεσματική διαχείριση του κορωνοϊού ανακοίνωσε ο Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

Το σύστημα αυτό περιλαμβάνει: Ενδυνάμωση και διασύνδεση όλων των δομών υγείας, Νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας, Περιφερειακών Ιατρείων. Επαρκή Μέσα Ατομικής Προστασίας για όλους τους υγειονομικούς σε όλα τα νησιά. Επίσης 687 νέες προσλήψεις υγειονομικών στα νησιά από 1.100 εγκρίσεις, που αναμένεται να δρομολογηθούν. Διαγνωστικά τεστ και ένα σχέδιο διακομιδών με πλωτά και εναέρια μέσα, υπό την επίβλεψη του ΕΚΑΒ. Περαιτέρω εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας από τον ΕΟΔΥ.

«Ο πρώτος κύκλος της αντιμετώπισης του κορωνοϊού που περιελάμβανε πρόληψη, οργάνωση, σχέδιο και αντιμετώπιση το χειμώνα και την άνοιξη, στέφθηκε με επιτυχία. Και χαιρόμαστε πάρα πολύ που προστατεύσαμε και σώσαμε ανθρώπινες ζωές. Εδώ υπάρχει μια πολύ μεγάλη πρόκληση μπροστά μας. Δεν μπορούμε να κρατήσουμε τον κόσμο για πάντα κλεισμένο μέσα στα σπίτια του, την οικονομία για πάντα σε φρένο», ανέφερε ο υπουργός.

Συμπλήρωσε, όμως, πως πρέπει να δημιουργήσουμε υγειονομικές συνθήκες, «έτσι ώστε με ασφάλεια ο κόσμος να επιστρέψει στην εργασία του και να έχουμε και τουρισμό, να έχουμε και κίνηση, γιατί αυτή είναι η φυσιολογική ζωή. Αυτό γίνεται όπως βλέπετε λελογισμένα, με κανόνες. Με έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση και αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης που έχουμε χτίσει με την κοινωνία, θέλουμε να τη συνεχίσουμε και να την ενδυναμώσουμε», είπε.

Να σημειωθεί ότι η πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα μας, ουσιαστικά πίεσε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να κάνει προσλήψεις για να καλύψει κάποια από τα τεράστια κενά που έχουν εδώ και δέκατες τα δημόσια νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια οι προσλήψεις σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας ανέρχονται σήμερα σε 4.324 (522 ιατροί και 3.802 νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό) όταν ο αρχικός προγραμματισμός ήταν 2.000.

Παράλληλα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει δεσμευτεί να προχωρήσει στη μονιμοποίηση στο ΕΣΥ όλων των επικουρικών νοσηλευτών (υπολογίζονται περίπου 2.000 σήμερα ) ενώ βρίσκονται στο τελικό στάδιο πρόσληψης 942 μόνιμοι ιατροί.